Když jsme ještě konzumovali hodně jogurtů, začala jsem ho doma "vyrábět".
Určitě jste o tom už slyšeli, litr převařeného mléka z dobrého zdroje nebo z mlékomatu se nechá skoro vychladnout a do vlažného se přidají 2 vrchovaté lžíce živého jogurtu (nejdůležitější je pokojová teplota jogurtu!- nejlepší zkušenost jsem měla s obyčejnou i Bio Hollandií) a dvě lžíce cukru.
Směs se důkladně promíchá, mísa se uzavře a nechá přes noc v peřinách, ráno máte super bílý, mírně nasládlý jogurt.
Pak jsem úplně stejným způsobem vyráběla i tvaroh, jen do mléka dáte studený jogurt z lednice.
V obou případech musíte mísu na "množení jogurtu" před akcí opravdu pečlivě vymýt vroucí vodou, pokud nechcete, aby se pomnožily i nechtěné bakterie :-).
No a nedávno mi od manželovy maminky přistál v mailu recept na domácí sýr typu Lučina :-).
Lučina teď narozdíl od jogurtu u nás docela jede, tak jsem se nakoupené jogurty rozhodla "změnit" :-).
Je to fakt jednoduchý.
Na něco přes půl kila Lučiny smícháte v míse 3 velké bílé jogurty s kelímkem smetany a solí podle chuti. Z vlastní zkušenosti bych řekla, že nestačí jen špetka, která je uvedena v původním receptu, prostě víc špetek, asi lžička nebo podle chuti.
Vezmete síto a mísu, v které bude pod sítem dostatek místa na odkapávání syrovátky.
Síto vyložíte jemným plátnem nebo čistým vyvařeným kapesníkem jako já :-) a jogurtovou směs necháte na sítu přes plátno v chladu vykapávat 24 hodin.
Je dobré směs do plátna zabalit a zatížit talířem a něčím těžkým, ale není to úplně nutné.
Vykapanou "Lučinu" uložíte do zavíratelné nádoby a syrovátku můžete použít do polívky, na pleťovou masku nebo koupel :-).
Ochucování se meze nekladou, je výborná s různými druhy bylinek, s česnekem ...
Tu lučinu musím vyzkoušet, vypadá to báječně a zní jednoduše :-) Díky za tip.
OdpovědětVymazatTý jo, tohle chci tak dlouho zkusit...a dnes se mi podařilo ji ochutnat u kamarádky, takže určitě jdu do toho, díky za inspiraci, Zdeni :)
OdpovědětVymazatKatko, to jsou super recept,určitě něco vyzkouším. Dana
OdpovědětVymazatRádo se stalo, je to dobrota, jen ji příště víc osolím, protože jedno otočení mlýnku alias špetka soli fakt nestačí :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za jednoduchý a chutný tip. Prosím, mám dotaz, jakou smetanu přidáváme? Zakysanou a nebo sladkou na vaření? Děkuji. K.
OdpovědětVymazatOmlouvám se, všimla jsem si dotazu až teď. Smetana tam patří sladká ke šlehání, 33%.
VymazatTo nevadí. Už jsme to vyzkoušeli, dala jsem tam smetanu na vaření a i tak se to povedlo. Moc nám to chutnalo. Díky moc za recept a za radu, myslím, že se šlehačkou to bude ještě lepší. Určitě budeme ve výrobě pokračovat.
VymazatPřeji pěkný den. K.