Toto už není moc aktuální a pardon :-), ale je to poslední příspěvek z cyklu, který jsem měla připravený.
Ještě chystám souhrnný příspěvek o polévkách, ale to až časem.
Minimálně jednou týdně jsme si dávali pečeného pstruha (objednávám ze Scuku od Rybí zahrady) s rýží a salátem (a s kombuchou, mňam mňam), bylo to moje oblíbený jídlo před pátečním půstem.
Občas je ale potřeba udělat změnu.
Takže štika na másle (nejsem na to pyšná, ale akce Lidl) s dýňovotuřínovou kaší.
Sekaná, jak jsem ji byla zvyklá dělat dřív, jen z krůtího masa (mleté krůtí maso opět ze Scuku), zahuštěná a nastavená syrovou červenou čočkou. Nastavuju často a ráda, kapustou či jinou zeleninou...
Krůtí mleté maso se dá využít dobře i na krůtí kuličky s tomatovou omáčkou (pro nás zcela výjimečně ze zaručeně zralých a loupaných rajčat) - recept TADY. Nebo s ním udělám výjimečně chilli.
Nevábné foto, ale dobré sváteční jídlo - kuřecí nebo houbový řízek v hrašce a rýžové "strouhance" + těstovinový salát z rýžových těstovin (mám ráda kombinaci s pečenou cuketou a jarní cibulkou, s čerstvou salátovou okurkou a ledovým salátem a paprika buď čerstvá nebo přidaná k cuketě na pánev), ale už jsem zkusila ochutit těstovinový salát stejně jako bramborový a není to vůbec špatný!
Smažené rýžové nudle s kuřecím nebo krůtím masem (tofu), zeleninou a vajíčkem
nejoblíbenější jídlo holek a stále tu není :-)
Potřebujeme:
500 g balíček užších rýžových nudlí (ale máme rádi a občas děláme i soba nudle)
1 - 2 větší cibule
3 větší mrkve
3 jarní cibulky
půl hlávky menšího čínského zelí nebo ledového salátu
cca 0,5 kg kuřecího nebo krůtího masa na nudličky (nebo balíček marinovaného tofu, ale jsou výborné i bez masa a bez tofu jen se zeleninou a vajíčkem)
olej
sojová omáčka Tamari, pepř
cca 4-5 vajec
Nudle uvařím v osolené vodě podle návodu na obalu.
Maso nakrájím na nudličky, mrkev škrabkou na julienne nudličky (dlouhé úzké proužky), čínské zelí nebo ledový salát na drobné nudličky, cibulky na úzké proužky, cibuli na jemné klínky.
Ve woku (někdy dělám vše ve dvou pánvích, je to pohodlnější a pak vše sesypu do jedné nádoby, beztak toho dělám na dva dny) rozpálím olej a osmahnu na něm zprudka maso.
Když je opečené ze všech stran, moc nečekám a "osolím" ho jen tamari omáčkou, sama je slaná.
Pak přidám všechnu pokrájenou zeleninu a zase "osolím" tamari omáčkou, většinou rychle zavadne.
Když je zelenina měkká, ale pořád lehce křupe, přidám plyn a naliju do pánve rozklepnutá vajíčka, nechám rychle ztuhnout a přimíchám rýžové nudle.
Ztlumím plamen a vše ještě nějakou dobu opékám, případně dochutím tamari omáčkou nebo pepřem.
Kam dále:
Francouzské "brambory" nebo masíčko s kaší? - jedině z tuřínu: recept zde.
Šunkafleky - jen žitné fleky, místo uzeného krůtí maso a zelenina, taky lze i bez masa.
Takže houby zle, ne? :-) ♥