pondělí 27. března 2023

Jaro tak křehké

 ... až se světlo láme ...

tradiční moravský s průvodem

Něco končí, něco začíná ...

jaro u Ranhojiče

... a dary z Boží lékárny.


 občas zima ještě bojuje

první letošní venku s rodinami

Po těch třech měsících v noře zmatená jak beruška. 

Výstižnej článek o mým letošním půstu si odložím SEM, víc fotek si dám k sobě


středa 15. března 2023

Neratovská léčebna

Ema přitáhla ze školy nějakej moribundus, ale protože jí k vyléčení většinou stačí 2-3 dny, třetí den jsme vyrazili na prázdniny do Neratova podle plánu.

Užila jsem si večer o samotě na procházce ...


V noci lehla Andulí.
Na nedělní mši jsme šli už jen s Lukym a Makisanem ...


... ještě chvíli jsem se tomu bránila ...



... ale po odpolední návštěvě Kyhanky a kostela podruhé jsem lehla a až do odjezdu nevstala.

Na kostel koukala už jen ze střešního okna od Proroka, kde jsme bydleli sami ...

 
... a z nebesky modrých peřin se nebyla schopna zvednout už ani na snídani.

... ve středu večer jsem po 3 dnech horeček a břichabolu z prášků odpískala půst od masa, o který jsem se od Popeleční středy pokoušela a dala si pořádné jídlo ...

Holt není každej den/rok posvícení.

Na výlety jezdil Luky sám s Makisanem taky do středy večer, pak padla i Markéta.
Stejně jako my - horečky a tuberák. Luke přežil ani nevím jak. 

Bylo to zvláštní, člověk by řekl, že zbytečnej pobyt, ale nemám ten pocit promarněnosti.

V nížině se zatím pokouší převzít vládu jaro a já jsem po několika měsících beze světla a s chorobama vyčerpaná fyzicky i psychicky. 

Tak třeba ideální čas na novej začátek?

 

 

Rodinně u mě.

čtvrtek 2. března 2023

Jednoduchá dietní úprava klasických jídel s masem

Toto už není moc aktuální a pardon :-), ale je to poslední příspěvek z cyklu, který jsem měla připravený.

Ještě chystám souhrnný příspěvek o polévkách, ale to až časem. 


Minimálně jednou týdně jsme si dávali pečeného pstruha (objednávám ze Scuku od Rybí zahrady) s rýží a salátem (a s kombuchou, mňam mňam), bylo to moje oblíbený jídlo před pátečním půstem.
Občas je ale potřeba udělat změnu. 
Takže štika na másle (nejsem na to pyšná, ale akce Lidl) s dýňovotuřínovou kaší.

Sekaná, jak jsem ji byla zvyklá dělat dřív, jen z krůtího masa (mleté krůtí maso opět ze Scuku), zahuštěná a nastavená syrovou červenou čočkou. Nastavuju často a ráda, kapustou či jinou zeleninou...

Krůtí mleté maso se dá využít dobře i na krůtí kuličky s tomatovou omáčkou (pro nás zcela výjimečně ze zaručeně zralých a loupaných rajčat) - recept TADYNebo s ním udělám výjimečně chilli.

 
 
Nevábné foto, ale dobré sváteční jídlo - kuřecí nebo houbový řízek v hrašce a rýžové "strouhance" + těstovinový salát z rýžových těstovin (mám ráda kombinaci s pečenou cuketou a jarní cibulkou, s čerstvou salátovou okurkou a ledovým salátem a paprika buď čerstvá nebo přidaná k cuketě na pánev), ale už jsem zkusila ochutit těstovinový salát stejně jako bramborový a není to vůbec špatný!
 
 
Smažené rýžové nudle s  kuřecím nebo krůtím masem (tofu), zeleninou a vajíčkem
nejoblíbenější jídlo holek a stále tu není :-)
Potřebujeme:
500 g balíček užších rýžových nudlí (ale máme rádi a občas děláme i soba nudle)
1 - 2 větší cibule
3 větší mrkve
3 jarní cibulky
půl hlávky menšího čínského zelí nebo ledového salátu 
cca 0,5 kg kuřecího nebo krůtího masa na nudličky (nebo balíček marinovaného tofu, ale jsou výborné i bez masa a bez tofu jen se zeleninou a vajíčkem)
olej
sojová omáčka Tamari, pepř
cca 4-5 vajec

Nudle uvařím v osolené vodě podle návodu na obalu.
Maso nakrájím na nudličky, mrkev škrabkou na julienne nudličky (dlouhé úzké proužky), čínské zelí nebo ledový salát na drobné nudličky, cibulky na úzké proužky, cibuli na jemné klínky.
Ve woku (někdy dělám vše ve dvou pánvích, je to pohodlnější a pak vše sesypu do jedné nádoby, beztak toho dělám na dva dny) rozpálím olej a osmahnu na něm zprudka maso. 
Když je opečené ze všech stran, moc nečekám a "osolím" ho jen tamari omáčkou, sama je slaná. 
Pak přidám všechnu pokrájenou zeleninu a zase "osolím" tamari omáčkou, většinou rychle zavadne. 
Když je zelenina měkká, ale pořád lehce křupe, přidám plyn a naliju do pánve rozklepnutá vajíčka, nechám rychle ztuhnout a přimíchám rýžové nudle.
Ztlumím plamen a vše ještě nějakou dobu opékám, případně dochutím tamari omáčkou nebo pepřem.


Kam dále:

 
Francouzské "brambory" nebo masíčko s kaší? - jedině z tuřínu: recept zde.
 
Pečené kuřecí/krůtí stehno se zelím/špenátem a dýňovými noky

Šunkafleky - jen žitné fleky, místo uzeného krůtí maso a zelenina, taky lze i bez masa.
 
 
Takže houby zle, ne? :-) ♥