pondělí 21. února 2022

Závislosti

 


Mám hrozně ráda (Lukor nesnáší, když říkám slovo miluju ve spojitosti s jídlem :-) ) vietnamský letní závitky, pražený mandle s provensálskýma bylinama, slaný karamel v jakýkoli formě.
Směsku zrní od Mixit se slaným karamelem a lískovýma oříškama (dostala jsem od Ježíška poukaz a závislost byla na světě) na mandlovým jogurtu od Alpra, kterým zaháním chuť na sladké. Kombuchu s červenou řepou od Magu, která je naprosto skvělá (kam se hrabe alkohol), jenže je taky dost drahá ... a kimči, na to mě zase naučil brácha.


Jak tak na to koukám, všechny ty věci jsou zdravý... tak aspoň něco.
Jenže taky lezou do peněz.
První tři položky jsem se naučila vyrábět doma už dřív, takže už drahý nejsou.
S ostatníma položkama v seznamu experimentuju teď.
Zapálila jsem se pro studium výroby ochucené kombuchy a začínám své kvasící pokusy s naší Filoménkou, která nejenže nezdechla, ale vydala své první plody.
Provádím taky pokusy s domácí výrobou rostlinných jogurtíčků, následovat bude kimči a aby mi z toho kvašení nehráblo, začnu potom experimentovat s pečeným zrním :-).

Mateřská je tak krátká ;-)..


Taky začínám klíčit, smejčit a debordelizovat.
Konečně, protože jak se otepluje, přestávají zlobit dutiny.
A každý ráno hlídkuju, zda není nový článek TADY.
Nová prostírka od Janči.
Jaro, pojď! 

*****

K sobě dávám jednu srovnávací.

středa 2. února 2022

Mrkvožrouti

Mrkev je zdravá, levná, v zimě sezonní a já se snažím omezovat maso.
A protože po Vánocích mám čas a chuť experimentovat, tak jsem z ní pár věcí uvařila.

Křupavé mrkvové placky s ořechy a tofu dipem

Na kilo nahrubo nastrouhané mrkve dvě vejce, hrst nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř a koření dle chuti, zahustit jemnýma ovesnýma vločkama s klíčky, trochou špaldové (celozrnné) mouky, příp. kukuřičnou strouhankou.
Na dip jsem rozmixovala pokrájené tofu (měla jsem marinované), s trochou tamari omáčky, rostlinného mléka a troškou majonézy, dochutila maličko sušeným česnekem, asi by se hodilo i místo česneku i kari.
Opečeno jako bramboráky, podobná chuť jako zelňáky na plech, takže jedly i děti :-).


Obrácený slaný mrkvový koláč 

Smradi nejedli :-) (ale oni teď celkově nějak stávkujou), mně i Lukorovi chutnal moc, tymián tam pěkně hraje, dáme si někdy znova.
A když se dobře ochutí... je dobrý studený i teplý, ideální jako občerstvení pro nečekanou návštěvu, když máte zrovna vybrakovanou lednici.

Příště zkusím nemléčnou verzi - do vajíčka zamíchat strouhaný veganský sýr.
Recept TU.

K sobě jsem dala pár rodinných fotek z ledna.