středa 20. února 2013


Když jsme ještě konzumovali hodně jogurtů, začala jsem ho doma "vyrábět".
Určitě jste o tom už slyšeli, litr převařeného mléka z dobrého zdroje nebo z mlékomatu se nechá skoro vychladnout a do vlažného se přidají 2 vrchovaté lžíce živého jogurtu (nejdůležitější je pokojová teplota jogurtu!- nejlepší zkušenost jsem měla s obyčejnou i Bio Hollandií) a dvě lžíce cukru. 
Směs se důkladně promíchá, mísa se uzavře a nechá přes noc v peřinách, ráno máte super bílý, mírně nasládlý jogurt.
Pak jsem úplně stejným způsobem vyráběla i tvaroh, jen do mléka dáte studený jogurt z lednice.
V obou případech musíte mísu na "množení jogurtu" před akcí opravdu pečlivě vymýt vroucí vodou, pokud nechcete, aby se pomnožily i nechtěné bakterie :-).
No a nedávno mi od manželovy maminky přistál v mailu recept na domácí sýr typu Lučina :-).
Lučina teď narozdíl od jogurtu u nás docela jede, tak jsem se nakoupené jogurty rozhodla "změnit" :-).
Je to fakt jednoduchý. 
Na něco přes půl kila Lučiny smícháte v míse 3 velké bílé jogurty s kelímkem smetany a solí podle chuti. Z vlastní zkušenosti bych řekla, že nestačí jen špetka, která je uvedena v původním receptu, prostě víc špetek, asi lžička nebo podle chuti.
Vezmete síto a mísu, v které bude pod sítem dostatek místa na odkapávání syrovátky.
Síto vyložíte jemným plátnem nebo čistým vyvařeným kapesníkem jako já :-) a jogurtovou směs necháte na sítu přes plátno v chladu vykapávat 24 hodin. 
Je dobré směs do plátna zabalit a zatížit talířem a něčím těžkým, ale není to úplně nutné.
Vykapanou "Lučinu" uložíte do zavíratelné nádoby a syrovátku můžete použít do polívky, na pleťovou masku nebo koupel :-).
Ochucování se meze nekladou, je výborná s různými druhy bylinek, s česnekem ...

7 komentářů:

  1. Tu lučinu musím vyzkoušet, vypadá to báječně a zní jednoduše :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Tý jo, tohle chci tak dlouho zkusit...a dnes se mi podařilo ji ochutnat u kamarádky, takže určitě jdu do toho, díky za inspiraci, Zdeni :)

    OdpovědětVymazat
  3. Katko, to jsou super recept,určitě něco vyzkouším. Dana

    OdpovědětVymazat
  4. Rádo se stalo, je to dobrota, jen ji příště víc osolím, protože jedno otočení mlýnku alias špetka soli fakt nestačí :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za jednoduchý a chutný tip. Prosím, mám dotaz, jakou smetanu přidáváme? Zakysanou a nebo sladkou na vaření? Děkuji. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, všimla jsem si dotazu až teď. Smetana tam patří sladká ke šlehání, 33%.

      Vymazat
    2. To nevadí. Už jsme to vyzkoušeli, dala jsem tam smetanu na vaření a i tak se to povedlo. Moc nám to chutnalo. Díky moc za recept a za radu, myslím, že se šlehačkou to bude ještě lepší. Určitě budeme ve výrobě pokračovat.
      Přeji pěkný den. K.

      Vymazat