... co se u nich doma ptali, z jakýho to je masa, přitom jsou pohankové se zeleninou.
Na kváskovým chlebu jsou fakt silně jedlé, jí je i vytipa Emouš a pro Lukora jsou jedním z nejoblíbenějších zdravojídel (i když on si je dá pěkně s hořčicí a okurčičkou :-) :-) ).
Asi budu jediná, co tu nejede Vánoce, ale tenhle recept jsem slíbila před dávnými věky a sliby se maj plnit nejen o Vánocích :-).
Běžně vařím pohanku "do sypka" jako rýži, ale tady ji můžete hodit rovnou do vody a ihned ji uvařit, když bude mazlavá, vůbec to neva, naopak.
Potřebovat budete (na dva plechy):
- půl balíčku pohanky kroupy (půlkilový mechanicky loupané pohanky, termicky loupaná je cítit)
- cca půl kila očištěné a nastrouhané/nakrájené zeleniny (většinou co dům dal, namíchám mrkev, čínské zelí, jarní cibulku, dýni, ale je to asi na vás, co máte rádi)
- 1 vejce
- sůl, pepř, kmín, sladká paprika, sušený česnek a majoránka podle chuti
- trochu strouhaného ovčího sýra (stačí 50 g, záleží na použitém druhu, parmazánový typ je slanější, takže je potřeba s tím počítat při ochucování)
- chia semínka nebo jakákoli oblíbená semínka na zahuštění, zvláště když nedáváte vejce
- pohanková mouka na zahuštění (2-3 lžíce, pokud vám nevadí lepek, klidně použijte i jinou mouku)
- rýžová/jáhlová, příp. jiná instantní kaše použitá místo strouhanky na obalení
- pečicí papír a olej na restování a na vymaštění plechu
Postup:
Veškerý úspěch tkví v průběžném ochucování všech komponěntů :-).
Propláchnutou pohanku zaliju v hrnci minimálně dvojnásobkem (ale klidně i trojnásobkem) vroucí vody a v ochucené vodě ji uvařím doměkka, což trvá cca 15 -20 minut.
Vodu ochucuju solí, cibulovou solí, sušeným česnekem, nešetřím.
Uvařenou pohanku scedím a nechám důkladně vykapat na sítu.
Mezitím si na oleji osmahnu nastrouhanou a pokrájenou zeleninu, kterou taky osolím, ochutím pepřem, paprikou, suš. česnekem a nechám změknout a vychladnout.
Okapanou pohanku i vychladlou zeleninu dám do mísy, přidám kmín, majoránku (hodně) a případně ještě znovu to samé koření, stále ochutnávám. Dále semínka, vejce, strouhaný sýr, zamíchám a zahustím pohankovou moukou, případně ještě semínky (ta nabobtnají).
S výslednou hmotou by se mělo dát dobře pracovat.
Do mísy si připravím instantní kaši na obalování, předehřeju si troubu (klidně i na 200 °C), a plech vyložím pečicím papírem, který naolejuju.
Navlhčenou rukou z hmoty nabírám množství asi o velikosti pingpongového míčku, splácnu mezi dlaněmi a obalím v instantní kaši, kladu na plech. Buď silnější placky jako karbanátky nebo tenké placky, když je chci křupavější, rodina má radši křupavější :-).
Na závěr pocákám olejem placičky zvrchu a dám zprudka péct do trouby, v průběhu pečení obrátím a dopeču na horkovzduch.
Podávám na chlebu na cesty jako karbanátky nebo je jíme i samotné se salátem.
P.S. Novinky soukromějšího charakteru dávám k sobě.
Děkuju za recept, brzo vyzkouším. Dýňové noky měly úspěch (dali jsme si je samotné jen s kozím parmezánem a trochou cibulové natě) a tipuju, že i tohle bude rodině chutnat.
OdpovědětVymazatJé, tak to mě těší, díky za zpětnou vazbu :-).
VymazatPohánku môžem. Placky vyzerajú výborne. Pa Lenka
OdpovědětVymazatDíky, věřím, že budou chutnat, dobrou chuť :-) K
VymazatPohanku miluju a cpu do všeho, každý recept vítám.
OdpovědětVymazatDěkuji moc.
Požehnaný čas.
Bohunka
Rádo se stalo, mám radost. Ať chutná, klidné adventní dny :-). K
VymazatVypadají skvěle. Líp než ty masové.
OdpovědětVymazatPS: Vánoc je všude spousta, chce to změnu.
Vlastně postní adventní jídlo, takže žádný mimo, ale jsem in ;-) ;-) ;-), cha.
Vymazat