No nic, tak "náš" klip, na kterej toužebně čekáme, je prý hotov, ale ještě se pro změnu čeká na správné načasování jeho "vypuštění", to víte, když má teď Zrní toho Anděla...:-)
Z nudy a naivního čekání na něj jsem dokonce umyla okna ještě za sněhu.
Kdybych čekala na jiný než astronomický jaro, taky bych se nemusela dočkat a nechci si šudláním kazit Velikonoce, tak proto.
Naštěstí lesk jako blesk vydržel (nějakým zázrakem přestalo sněžit) a tak víme, jak je venku hezky, když mají v hospodě umytý okna :-).
Rozhodla jsem se dnes přidat recept, kterej stále ještě posílám mailem a teď už nebudu muset, jupí.
Bez chilli con carne se u nás neobejde žádná větší sešlost, oslava, Silvestr a tak.
Vděčný jídlo z jednoho hrnce (woku), po kterým se můžou někteří utlouct a při oslavě ho stačí ohřát a netrápit se místo zábavy v kuchyni.
Mimo to je to typický příklad jídla, na který jsem měla minulej tejden hroznou chuť (jakože si ho užiju, když do kojící matky mám ještě daleko) a hotového pozřela pár lžic a konec...
Tak snad na víkend ještě přijde k chuti do těch mrazů.
Receptů na chilli je spousta, někdo dává jakékoli maso na kostky, to opravdu někdy vyzkouším, ale zatím dávám roky do ustálený chalupářský verze dobrý mletý (ne z hyper super, jak jsem psala minule).
_______________________________________________________________________________________
CHILLI con CARNE
Potřebujete:
1 velkou cibuli
stroužky česneku podle chuti
1 větší červenou papriku
500 g dobrého mletého masa, nejlépe 1:1 vepřové s hovězím
3 čerstvá větší rajčata nebo mimo sezonu plechovku sterilovaných rajčat
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu
(lze uvařit předem namočené červené fazole doma, ale protože to poměrně dlouho trvá, obvykle je uvařím ve větším množství a napytlíkuju do mrazáku)
1 plechovka sterilované kukuřice
250 ml rajčatového protlaku + 2 lžíce hnědého cukru nebo čtvrt až půl lahve kvalitního ostrého kečupu (Kand)
2 proužky (štráfky) dobré hořké čokolády
sůl
pepř
mletý kmín
mleté chilli papričky 1/2 lžičky a více
olej (řepkový, slunečnicový)
V hluboké pánvi (wok, můžete použít i klasický hrnec, ale víc se směs přichytává) zpěňte na troše oleje nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a červenou papriku na kostky, okořeňte půl lžičkou chilli (na lehce pálivé, milovníci ostré chuti přidají víc) a kmínem podle chuti (nemusí být, ale zmírňuje nadýmání :-) ).
Dobře hlídejte a míchejte, aby chilli nezhořklo, a když cibulka začíná zlátnout, přidejte mleté maso a co nejvíc ho "rozsračičkujte" :-).
Opečte ho zprudka ze všech stran, směs osolte a opepřete a maso ještě na menším plameni opékejte dokřupava.
Potom přidejte oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata nebo mimo sezonu sterilovaná rajčata z plechovky a dál duste, než se vypaří voda.
Tajemství jídla spočívá v tom, že se vše dělá pomalu a pozvolna a dá se mu dost času, aby se chutě propojily.
Když budete spěchat, jídlo má hned jinou chuť, i když jinak dodržíte postup.
Pak můžete přidat fazole (ty z plechu bez nálevu) a kukuřici.
Přilijte oslazený (kvůli zkaramelizování) protlak nebo kečup a rozlámejte do pánve čokoládu na kostičky.
Čokoládu doporučuju nevynechávat, dá tomu ten správnej šmak a v jídle není nijak sladce cítit.
Když se čokoláda rozpustí, všechno zamíchejte, ztlumte oheň na minimum a nechte chilli za občasnýho míchání tak půl hodiny dusit. Omáčka se spojí a zhoustne.
Pak ochutnejte, možná bude jídlo potřebovat ještě trochu soli nebo pepře, vypněte sporák a nechte 10 minut odpočinout. Vyplatí se:-)!
Jako přílohu jíme chleba, nejlépe domácí.
Závisláci přidají lžičku kysané smetany nebo majonézy Poličanky (nikdy jsem nevěřila, že to udělám taky!).
Upozornění: Při konzumaci dochází k větší spotřebě piva! :-)
Patří do mých top 10 jídel, můžu ho jíst kdykoliv. Naprostá slast:-)
OdpovědětVymazatTeď bych mohl vyjmenovat dalších x superlativ o tvém skvělém vaření, ale to si nechám na doma;-)
Jo, zkuste to, já bych to od Katora žral furt :-).O
OdpovědětVymazatJoj, chlapci, FÁKT díky moc! Ad mdb: zajímalo by mě pak těch ostatních devět z TOP 10 :-). Ad Ondror: díky moc, od skorovegetariána a skoroRAWáka taková pochvala opravdu zahřeje!
OdpovědětVymazatKatorku, tak vegouš a syroveček jsem spíš ve svejch fantaziích, v reálu to je trošku jinak :-).O
Vymazat