úterý 21. února 2023

Koláče a dezerty nejpoužívanější - souhrn

V létě jsem dělala jednoduchý koláč s ovocem (těsto vydá na dva tenčí koláče):
Staré známé těsto, jen "na žitno":
300 g žitné chlebové jemné mouky (část občas pro zjemnění nahrazuji hladkou špaldovou podle stavu Ančina ekzému)
špetka soli
130 g rozpuštěného másla/Alsany
8 lžic studené vody

Zamíchat, prohníst a namačkat do dortové formy vyložené pečicím papírem. Propíchat vidličkou, upéct.
Na to ovoce nebo kompotované ovoce, ovčí jogurt a "zdravá čokopoleva" (datlový sirup + kokosový olej + nejlépe nepražené kakao přibližně ve stejném poměru ve vodní lázni prošlehané a nalité na koláč, vychlazeno).

Podobný koláč můžu udělat i jablečný s karamelem (recept tady).

Updatovaný tvarohový kremeš - místo listového těsta jsem použila těsto z předchozího receptu, je třeba ho propíchat, aby se nevzdouvalo, na to nakrouhané slaboulinké plátky oloupaných a okrájených jablek, aby byl výsledek sladší, na to nalita hmota:

500 g ovčího tvarohu (už jsem dělala i tvarohový kremeš bez tvarohu - vlastně i bez vajec), 2 vejce, sáček vanilkového pudinku, čtvrt litru ovesného mléka, 100 ml slunečnicového oleje, osladit povoleným způsobem výměnou za 100 g třtinového cukru (karamelem, stévií, xylitolem nebo erythtitolem). 

Upečeno dozlatova.

 Jahelné kuličky - na Vánoce i během roku - recept TU .

 Recept na žitný štrúdl je TADY.

Tyhle mrkvové šátečky budou chutnat na Vánoce stejně jako kdykoli jindy v roce.

 

Recept na vločkový dort s jablky, pudinkem a ořechy (dělám ho už na velký plech) je TADY .

Kromě slavnostního litého perníku se u nás zabydlel velmi podobný recept na perník s jablky:

2 vejce utřu s
100 g třtinového cukru, sladěnky nebo jiného alternativního sladidla, přiliju
125 ml slunečnicového oleje a postupně přilévám
500 g ovesného mléka střídavě se sypáním sypké směsi po částech:
450 g žitné chlebové mouky
+ 100 g hladké pohankové mouky
+ trocha kakaa (v receptu jsou 2 lžíce)
+ lžička jedlé sody a balení prášku do perníku, nejlépe bez fosfátů (nebo prdopeč a perníkové koření).

Nakonec přidám do těsta 2 oloupaná a nastrouhaná jablka a upeču na naolejovaném a vysypaném plechu.

Na upečený perník naliju "zdravou čokopolevu" (datlový sirup + kokosový olej + nepražené kakao v přibližně stejném poměru) a posypu strouhaným kokosem.


***********************************

Žitnou mouku jsem vyměnila i v perníčcích a hodlám vyměnit i v receptu na sakrajdu.

Jednou za čas, cca jednou měsíčně, ale upeču i něco se špaldou, třeba bábovku , mrkvový dort, jablečný nebo jiný crumble podle sezony - mouku nahrazuji dalšími vločkami nebo buchtu s želé (výjimečně v létě).

Jak už jsem napsala minule, díky půstům to sama řešit nemusím, ale kvůli Aničce tu pšenici prostě omezujem.

Kam dál?

Třeba bez mouky, bez cukru (slazené datlemi), fazolové brownies.

 Zmrzlina

Nebo zkuste projít celý kanál Sladkosti, třeba tam najdete něco, co můžete nebo vás to přivede na nějaký nápad.

Žádné komentáře:

Okomentovat