středa 15. února 2023

Jednoduchá obměnitelná zeleninová jídla - souhrn

tipy na prostá jídla, tak jednoduchá, že je mi hloupé je vkládat samostatně a v různých variacích je dělám skoro každý týden :-).
Je to zdravé, dobré a jako vedlejší produkt člověk ušetří :-).
 

Pečená dýně a/nebo jakákoli jiná zelenina, kterou mám zrovna v lednici (mrkev, květák, brokolice, cibule, cuketa...) - nakrájená, rozprostřená na naolejovaný pečicí papír, okořeněná (nejčastěji základním kořením jako sůl, pepř, sušený česnek), pošplíchaná olejem i navrchu a upečená.

Podávám s rýží, klíčky nebo natí, semínky (děti si rády sypou slanou slunečnici z Lidlu).

Obměnit se může jak zelenina, tak příloha, dýně se může zapéct s oblíbenými ořechy a ovčím sýrem a podávat s žitným chlebem/topinkou.

Když dělám oběd jen pro dva, udělám zeleniny stejně celý plech a to, co zbude, dám do misky, přihodím libovolnou luštěninu 1:1, rozmixuju a dochutím stejně jako tatarák z hlívy

 
Mizerná fotka, ale fajn těstoviny, kterýma jsem nahradila špagety aglio oglio s rukolou, už jsem ho jednou upravila a spolu s dalšími tipy (které by se mohly hodit) publikovala TADY .
Tentokrát došlo na výměnu těstovin za žitné. Nejradši máme nejjemnější fleky, ale i vrtule jsou fajn.
Ostatní zůstává: štědré množství olivového oleje, spousta osmažené cibulky a rukoly/osmažené cibulky a cukety/osmažené cibulky a dýně/ osmažené cibulky a špenátu a navrch buď rostlinný parmezán nebo jakýkoli ovčí sýr parmezánového typu.

Zelníky z čerstvého zelí na plech dělám hodně často, všichni se po nich můžou utlouct narozdíl od bramboráků.
Děti milují samotné i třeba se zbytkem pečeného kuřete, někdy je dělám jako přílohu místo bramborových knedlíků - orientační recept TADY, i když jsem ho už mockrát modifikovala a všechno dělám od oka.

Od té doby, co znám hrašku na obalování, už skoro nepoužívám trojobal. 

Jakoukoli zeleninu (květák, brokolice, mrkev, kolečka cibule, cuketa,...) nebo houby (párkrát jsem zkoušela i nakrájené tyčinky marinovaného tofu) stačí nakrájet a posolit (případně přidat koření) a vhodit do hrašky rozmíchané s vodou podle návodu na obalu. 

Kousky dobrot i s tekutým těstíčkem do vroucího oleje sázím lžící, jak to zrovna vyjde, i když se třeba pár kousků slepí. Křupavé těstíčko je tak dobré, že ho všichni zbodnou i tak. S chlebem a salátem. Nebo s rýží a salátem.

Včera jsem do rozmíchané hrašky hodila dlouhé proužky osoleného krůtího masa (Andulí jela na celodenní výlet), promíchala a jednotlivé proužky výjimečně obalila ještě v instantní rýžové kaši - výsledkem byly opravdu výjimečně křupavé nugetky.

 

Starý obrázek jedné z mnoha zeleninových omáček na rýži, těstoviny nebo topinky - jen místo cizrny už radši fazole nebo čočku. Pokud by někdo nevěděl, jak na to, tak třeba tady.

 

Znovunalezený tip, jak zpracovat zbylou rýži z nedělního oběda - ostrá rýže se sázeným vejcem (bez kečupu a citronu je taky skvělá), recept od Kuchařky ze Svatojánu TADY

Anebo se ke zbylé rýži z nedělního oběda přivaří trochu čočky a osmaží spousta cibule a starodávné jídlo mžaddra je na světě.

Slané palačinky u nás jedou stejně jako ty sladké, dělám je stejně - ovesné mléko, vejce, pohanková mouka, špetka soli a cukru.
Dovnitř dušený špenát (stačí sůl, pepř a sušený česnek) a ovčí sýr, případně co dům dal, jen fotka je stará :-).

Také jsem zkusila udělat něco mezi ovesnou tortillou a palačinkou - povedlo se už několikrát úplně podle oka, pecka.

Jde jen o rozmixované drobné vločky s vodou nebo rostlinným mlékem - "těsto" rozetřít lžící na suchou pánev a po upečení plnit slanou či sladkou náplní :-).

A pozor - koprovka do 10 minut bez brambor i knedlíku? Jde to.
Tedy myslím slanou ovesnou kaši ve stylu koprovky (reprezentativnější foto třeba někdy dodám).
Recept na tuhle a spoustu nápaditých slaných ovesných kaší
 najdete TADY.

 

Recept na koláč s dýňovým pyré a pečenou cibulí jsem našla po sto letech, nějak zapadl mezi ostatní recepty, tak je čas ho uvařit znovu podle receptu dole.

Jen už se teda nebudu s jednotlivými komponěnty tak "prdět" - mouku nahradím žitnou chlebovou a dýni upeču normálně v troubě :-).

Kam dál?

Hlavně v létě se šikne recept na květákové rizoto s pečenými mandlemi a šalvějí, tu nevynechat, je zdravá a jídlo je díky ní nevšední :-).

Nebo je libo květákovou kaši s hráškem?

Nebo bych tu měla květákový kuskus a brokolicový návykový salát... 

Postupně budu tipy s recepty přidávat a propojovat, doporučuju projít celý kanál Zelenina, kde se dají najít další tipy.

3 komentáře:

  1. Katorku milý, to je pecka! Děkuju 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sem si řikala, že by se Ti to mohlo hodit, tak se rádo stalo, seriál bude pokračovat ;-). K.

      Vymazat
  2. Kačí, od té doby co jsem u Tebe a ve zdravé výživě objevila hrašku, už nezahušťuji jinak!
    A jak čtu, můžu v ní i obalovat. Do teď jsem obalovala v kukuřičné mouce.
    Vyzkouším i slanou ovesnou kaši a tortillu i další!
    Děkuji moc za tvé zdravější tipy!
    P.S. Jen večer to víno za kombuchu se mi ještě nedaří vyměnit. ;-)

    OdpovědětVymazat