čtvrtek 2. března 2023

Jednoduchá dietní úprava klasických jídel s masem

Toto už není moc aktuální a pardon :-), ale je to poslední příspěvek z cyklu, který jsem měla připravený.

Ještě chystám souhrnný příspěvek o polévkách, ale to až časem. 


Minimálně jednou týdně jsme si dávali pečeného pstruha (objednávám ze Scuku od Rybí zahrady) s rýží a salátem (a s kombuchou, mňam mňam), bylo to moje oblíbený jídlo před pátečním půstem.
Občas je ale potřeba udělat změnu. 
Takže štika na másle (nejsem na to pyšná, ale akce Lidl) s dýňovotuřínovou kaší.

Sekaná, jak jsem ji byla zvyklá dělat dřív, jen z krůtího masa (mleté krůtí maso opět ze Scuku), zahuštěná a nastavená syrovou červenou čočkou. Nastavuju často a ráda, kapustou či jinou zeleninou...

Krůtí mleté maso se dá využít dobře i na krůtí kuličky s tomatovou omáčkou (pro nás zcela výjimečně ze zaručeně zralých a loupaných rajčat) - recept TADYNebo s ním udělám výjimečně chilli.

 
 
Nevábné foto, ale dobré sváteční jídlo - kuřecí nebo houbový řízek v hrašce a rýžové "strouhance" + těstovinový salát z rýžových těstovin (mám ráda kombinaci s pečenou cuketou a jarní cibulkou, s čerstvou salátovou okurkou a ledovým salátem a paprika buď čerstvá nebo přidaná k cuketě na pánev), ale už jsem zkusila ochutit těstovinový salát stejně jako bramborový a není to vůbec špatný!
 
 
Smažené rýžové nudle s  kuřecím nebo krůtím masem (tofu), zeleninou a vajíčkem
nejoblíbenější jídlo holek a stále tu není :-)
Potřebujeme:
500 g balíček užších rýžových nudlí (ale máme rádi a občas děláme i soba nudle)
1 - 2 větší cibule
3 větší mrkve
3 jarní cibulky
půl hlávky menšího čínského zelí nebo ledového salátu 
cca 0,5 kg kuřecího nebo krůtího masa na nudličky (nebo balíček marinovaného tofu, ale jsou výborné i bez masa a bez tofu jen se zeleninou a vajíčkem)
olej
sojová omáčka Tamari, pepř
cca 4-5 vajec

Nudle uvařím v osolené vodě podle návodu na obalu.
Maso nakrájím na nudličky, mrkev škrabkou na julienne nudličky (dlouhé úzké proužky), čínské zelí nebo ledový salát na drobné nudličky, cibulky na úzké proužky, cibuli na jemné klínky.
Ve woku (někdy dělám vše ve dvou pánvích, je to pohodlnější a pak vše sesypu do jedné nádoby, beztak toho dělám na dva dny) rozpálím olej a osmahnu na něm zprudka maso. 
Když je opečené ze všech stran, moc nečekám a "osolím" ho jen tamari omáčkou, sama je slaná. 
Pak přidám všechnu pokrájenou zeleninu a zase "osolím" tamari omáčkou, většinou rychle zavadne. 
Když je zelenina měkká, ale pořád lehce křupe, přidám plyn a naliju do pánve rozklepnutá vajíčka, nechám rychle ztuhnout a přimíchám rýžové nudle.
Ztlumím plamen a vše ještě nějakou dobu opékám, případně dochutím tamari omáčkou nebo pepřem.


Kam dále:

 
Francouzské "brambory" nebo masíčko s kaší? - jedině z tuřínu: recept zde.
 
Pečené kuřecí/krůtí stehno se zelím/špenátem a dýňovými noky

Šunkafleky - jen žitné fleky, místo uzeného krůtí maso a zelenina, taky lze i bez masa.
 
 
Takže houby zle, ne? :-) ♥

4 komentáře:

  1. No já to obdivuju! My jíme obyčejně tradičně, tj. co zahrada a pole dá. Máme třeba relativně dostupné bio hovězí, ale na rovinu, když se v tom člověk pohybuje, dívá se na bio potraviny trochu jinak (např. když ten strom nepostříkáš, žádné ovoce nemáš.) Samozřejmě se ale snažíme, u nás teda naštěstí žádné velké zdravotní problémy nejsou, ale do marmelády dám radši cukr než konzervant. A pak taky na dědině žádný velký výběr zajimavých potravin není. No, ale už se těším na jaro a vlastní zeleninu, to bývá jiná jízda! Moc zdravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, co zahrada a pole dá, je nejlepší způsob stravování! ;-) Závidím, ale přeju! To my ve městě... Hlavně prostě základní potraviny. Marmelády se prý dají i bez cukru (i bez toho konzervantu), já taky dávám cukr, ale ty slazené hroznovou šťávou jsou méně sladké, tak mám u Aničky aspoň trochu lepší pocit. Je to jinak asi jedno, mrchy ve střevě se množí z jakýhokoli cukru :-). Co jsme se dali zdravotně dohromady, už stravu tolik neřeším, ale jsem ráda, že jsem se naučila o jídle přemýšlet jinak a v souvislostech (beru to tak, že bylo třeba dočasně odčinit prasárny mládí a já prasila fakt hodně na svoje nemalý zátěže), ale tenhle seriál jsem si dala jako závazek. Mám kolem sebe zase dost lidí, kteří dojíždí za Ranhojičem a kromě toho, že nemají lehké si ze dne na den zvyknout na byliny a nový režim, taky mají obvykle paniku, co jíst. Tohle jim má aspoň trošku pomoci v začátcích.
      Tak už to jaro, prosim!!! Hezký těšení na jaro i na prcíčka! :-)

      Vymazat
  2. Thanks for ability to break down complex topics into easy to understand content. Continue in the same spirit.

    OdpovědětVymazat