Nenašla bych u nás doma asi jednodušší, rychlejší a vděčnější jídlo pro každou sezonu (jedno z těch lehčích, který se dají jíst i v zimě) než tyhle špagety "aglio olio con rucola" (e cipolle, díky, pán googlepřekladač) :-) .
Tenhle můj recepis nepokládám za typical italiáno cuisine, aby bylo jasno, kapišto, ale rodinný přítel, který je v IT skoro doma, se nechal slyšet, že by se tohle jídlo nestyděl Italům předložit.
Ale ... pro mě prostě nejoblíbenější špagety, kde feferonku naprosto plnohodnotně nahradí (nebo doplní, chcete-li) rukola a na jazyku se rozplyne křehounká, do křupava osmažená cibulka.
I děti (aspoň ty naše) je milujou.
A když dorazí nečekaná návštěva, je tohle ta pravá rychlá večeře ze surovin, který máme povětšinou doma.
ŠPAGETY AGLIO OLIO S RUKOLOU
Potřebujeme (4 - 6 porcí, ale vše se dá přidávat by očko):
1 balíček dobrých špaget (někdy míchám, jako zrovna na fotce, celozrnné špagety s těmi necelozrnnými semolinovými)
extra panenský olivový olej (hodně)
2 velké cibule, nakrájené na co nejdrobnější kostičky
3 velké stroužky česneku, zbavené "duše" (klíčku ve středu) a najemno nasekané
2 dvojhrsti omytých a osušených rukolových lístků
sůl
K podávání pak:
- strouhaný parmezán (nebo Grana Padano/Gran Moravia pro vlastence...)
- hrubě mletý pepř je skoro nutnost (vynechávám dětem), případně můžete přiostřit chilli nebo dát už při opékání feferonku
- pár lístků rukoly nebo jiných bylinek na ozdobu
- cákanec olivového oleje (není nutný).
A sklenice Zweigeltrebe, pro neřidiče a neabstinující je velmi žádoucí :-), k dokonalému snoubení vína s jídlem můžu doporučit jako ověřenou a velmi osvědčenou kombinaci.
Dokonce i když jste více "na bílé", opravdu zkuste nějaké dobré červené (i když nemáte zrovna Zweigeltrebe), ohňostroj chutí zaručen!
Na přípravě se nedá nic zkazit.
Do hodně osolené vody s kapkou oleje dám vařit (s občasným zamícháním) špagety.
Mezitím si v hluboké pánvi (woku) rozehřeju dostatečné množství olivového oleje a zvolna na něm osmažím cibulku do zlatohněda.
Ke konci smažení přidám i najemno nasekaný česnek (aby nezhořknul).
Špagety uvařené al dente zcedím, vsypu do pánve a rovnoměrně promíchám s cibulkou a česnekem.
Přidám omytou a osušenou rukolu, lehce ji vmíchám a nechám zavadnout (ztratí objem tak na čtvrtinu).
Hotovo.
Na talíři zdobím sýrem, bylinkama, namletým pepřem, olejem.
Můj muž má tyhle špagety rád, když je ještě nechám chvíli opékat a když jsou trošku křupavé :-) (ale on má rád všechno skoro po kremaci :-) ).
V dobách mého raného mládí :-), když mě naši nechali samotnou doma a když jsem snad ani nevěděla, co je rukola :-), jsem si dělala podobné špagety - a místo rukoly sypala velké množství řeřichy (ale padne na to cca celý pokosený talíř).
ahoj, vyskusam. vídam to v reštikách, ale zatiaľ som nemala.
OdpovědětVymazatvynikajúce sú aj cestoviny(tie trubky) s mladým špenátom, cesnakom, sušenými rajčinami aj s olejom, olivami a syrom grana padano. Neviem sa toho dojesť! skús ;)
jj, mladý špenát nebo mangold taky můžem, i když zatím dělám spíš omáčku z něj. Dík za tip. A... promiň, můžu se zeptat, co znamená "v reštikách"? Díky. :-)
VymazatTak mi uvař těstoviny!:)Ne, úplně cokoliv! Ze všeho od tebe budu mít radost a hlavně nic velkýho, jo, je to jen papír!:)a pošli mi tu adresu!:)
OdpovědětVymazatHM! Tos mi pomohla jako ;-) ;-). Tak to budu muset promyslet sama :-).
VymazatŠpagety na všechny způsoby já ráda. Díky za inspiraci, Zdeni! :-)
OdpovědětVymazatUvařeno. Kači, dost dobry! Nečekala bych od tak jednoduchého receptu na suroviny nic extra... ale fakt dobry. A rukola už u nás v lednici taky bude, dokonce mě překvapilo, jakou má dlouhou trvanlivost.
OdpovědětVymazatA už i vím, co je to al dente :-)
Jé, tak mám radost :-). Přesně, v jednoduchosti je síla! Dělám si je i teď, jen místo parmazánu sypu chia semínka. A rukolu miluju na všechny způsoby (jen v těho mi nechutnala), hlavně v salátech.
VymazatJééé, Kači, tak jestli máš někde nějaký recept - po ruce - s rukolou (saláty), uvítám, díky. :-)
VymazatVčera vyzkoušeno, Zdeni a super!!! Výborná večeře před plesem ☺ certiska
OdpovědětVymazatMám radost, Zdeni! ;-)
Vymazat