Kvetou kopretiny, pivoňky, mamka mi přivezla obří jahody z nedaleké vesnice, to už asi bude léto :-).
Takže se špajz plní novými skleničkami jahodové marmošky a letos taky kromě bezového sirupu ještě skleničkami džemu z bezových květů.
S touhle pro mě převratnou novinkou přišla mužova maminka, poslala mi pár sklenic na ochutnání a musím říct, že je prostě boží!
Nejen na palačinky.
Tady už černý bez nebude kvést dlouho, ale na chalupě teprve začíná, takže určitě ještě nějakou tu várku udělám.
DŽEM Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
15 velkých květů černého bezu (neměl by se sbírat po dešti, protože déšť spláchne z květů pyl a tím pádem přijdeme o to nejcennější) se zalije 800 ml studené filtrované vody a přidá se k nim citron nakrájený na plátky zbavený slupky. Já přidávám ještě šťávu z dalšího citronu.
Květy v míse se zatíží, aby byly potopené a nechají se louhovat minimálně 24 hodin, lépe ale 48 hodin.
Pak se nálev zcedí, rozmíchá se v něm 500 g želírovacího cukru (používám do všeho Gelfix Super 3:1) a přivede k varu.
Povaří se do zhoustnutí asi 5 minut (zkouším pár kapek nakapat na talířek a když ztuhnou, začínám plnit) a plní do čistých skleniček, které se po zavření obrátí dnem vzhůru až do vychladnutí.
Tý jo, vy v tom městě jste nějak napřed :-) Tu teprve začal bez kvést, ale určitě tohle zkusím, vypadá to dost lákavě :-)
OdpovědětVymazatNo to jsem nikdy neviděla, to musím zkusit!!! Bezovej džem!
OdpovědětVymazatJeště kvete, hned zítra jdu na to. Milka
OdpovědětVymazatBezový džem je pro mě Amerika také:-)
OdpovědětVymazatKačí, denně se vracím domů s plným košíkem, pyl mám všude, i ve vlasech...
Líbí se mi, jak uprostřed toho městského shonu si vykračuju s košíkem:-) Letos jsme trhali u našeho zámku, chudák chátrá, ale aspoň pojmenujeme šťávu letos "Johančina bezovka".
U NÁS totiž žila ta úžasná a na svou dobu emancipovaná Johanka z Rožmitálu, kterou si vzal Jiřík z Poděbrad.
Bezové květy jsou nádherné.
Krásné dny tam k vám!
Magda
Jo a na palačinky či lívance jsem si jen tak pro zpestření koupila takovou formu medvěda, pro díťata na talíři delikatesní žrádýlko:-) A pro nás, nemehla, ideál při obracení!
Vymazathttp://nrecepty.blog.cz/1106/med-z-cerneho-bezu
Vymazattak asi půjdu na další sběr:-))
Magda
PROSÍM, ZKUŠENĚJŠÍ KOLEGYŇKY - už mi hlava bzučí, jak pročítam x různých receptů na šťávu. Pořád jsem četla, jak se květy VĚTŠINOU zalévají vychladlou vodou, a teď jsem narazila na e-kuchařce, jak je Ivanka zalévá přímo vařící vodou, co si myslíte vy?
a dotaz:
a) je lepší louhovat květy JEN ve vodě
nebo b) louhovat ve vodě s kyselinou...
Chtěla jsem se kyselině vyhnout, ale je tam lepší??????? Děkuji děkuji Magda
Magdi, krásný čas i Tobě... s tou šťávou, znám několik receptů (nejosvědčenější jsem psala loni tady a letos mi mamka poslala tip na vylepšení + 1/4 váhy květů bezu máta) a všechny se zalívaly studenou vodou a do všech patřila kyselina, ale až po vylouhování... tak Ti nevím.
Vymazat"bezu máta" - co to???
VymazatMě se i moc líbí, jak máš Ty tmavý odstín, až takový tmavý.
Ještě dotaz: třtinový cukr si šetřím, bílého mám pomálu - MÁTE NĚKDO ZKUŠENOST S MEDEM? Toho mám dost. Vzhledem k situaci a výplaty v nedohlednu dražší položky typu cukr musím vynechat:-(
Magda
Já dělala podobně fialkový džem - s medem (a agarem na ztuhnutí - konzistence byla spíš jako želé, ale to nevadilo) - takže to zkusím použít i takhle na bez a mátu přidám taky. Katorku, díky.
VymazatMagdi, přidává se čtvrtina váhy bezových květů máty. Nebo meduňky, levndule apod. :-). Med je u nás nedostatkové zboží, takže ten šetříme zase my a zkušenost s tím nemám. My sladíme málo a třtinovým, obětovala jsem ho i na sirup, když už ho dám pít i Aničce. Můžeš Eduš napsat prosím jak přesně používáš ten med a agar, jako kolik čeho? Nebo podle chuti? :-) Zní to skvěle.
VymazatMed i agar dávám od oka (ehm, ostatně jako většinu receptů), takže ten bezový je ztuhlý fakt fest, ale našla jsem ti původní recept na ten fialkový i s mírami: http://zezahradynastul.blogspot.cz/2013/04/fialkovy-dzem.html
VymazatDíky moc, hůů, to je krása a ještě v maliňácký keramice :-).
VymazatA fakt luxusně chutná, zkusím co nejdřív!!! Díky, Zdeni! :-)
OdpovědětVymazatSice jsem ještě nestihla zkouknout video s Jiřinkou P., díky za poslání odkazu,..kdypak asi budu mít 3 volné klidné hodiny?! Každopádně džem z bezu už mám hotový! Jupííí. Je úplně nejlepčejší :) Vylil se mi trochu na tác při lití do skleniček, tak jsem to hned musela "uklidit", aby ani kapka nepřišla nazmar :) A dnes manžel přinesl další květy...sice s prosíkem, aby to bylo na kvasící šťávu (s kvasnicemi - též výborná;)), ale snad pár květů vybojuji ještě na další várku džemu i s mátou...Díky. Anička
OdpovědětVymazat:-) proto jsem z besedy udělala výcuc :-). Mám radost, že se džem povedl a že z něj jste nadšené stejně jako já, ten tip s mátou sice patřil k bezové šťávě, ale džem bude určitě taky skvělý :-). Už se těším na chalupu pro bez a pak to bude alchymie :-). Tip na kvasící šťávu bych uvítala - pokud není tajný :-). Díky!
Vymazattajný určitě není, našla jsem jej někde na netu, jen bohužel už nevím zdroj...tak snad ještě u Vás budou květy, u nás už to mizí...
Vymazattoto je ofiko recept na šumivou limonádu: 4 l vody svařit s 40 dkg cukru, vymačkat citron, když voda schládne na teplotu těla přidat 0,5 čaj.lžičky sypaného droždí a přidat 8 květů bezu, nechat 24 hodin odstát. Já to dávám do 3litrovky, takže si to nějak poměrově upravím (ale tak halabala), květů dávám i více a cukru méně, někdy i více citronu (dle toho jak to má každý rád víc sladké/kyselé). a měla jsem doma normální kvasnice (ne sušené) a bylo to výborné i z toho, nevím zda se to nějak změní. Každopádně pokud jsme nestihli vypít vše a leželo to tam déle, tak to má více a více kvasnicovou příchuť a kal, což třeba manželovi přávě nevadilo...
Pak mám ještě recept na šumivou limonádu bez kvasnic :)
Vymazat4,5l vody svařit s 0,5kg cukru, citron na kolečka a vymačkat šťávu ze 3 citronů, 6 velkých květů bezu - vše dát do 5l lahve, přikrýt mikroten. sáčkem a stáhnout gumičkou a nechat týden za oknem na slunci, poté přecedit a vychledit...Úpravy mám stejné jako u té předchozí, vždy víc bezu:). Ale u této verze kontroluji květy, protože někdy začnou plesnivět...A ne vždy se mi to podařilo, tak aby byla opravdu bublinkovatá (raději vypijem než nechat zplesnivět květy/nebo květy vyměním), ale dělám ji i tak a vždycky zmizí...
tak přeji dobré pitivo:)
A.
Teda, to je paráda... takovej bezovej burčák :-)... díky!
VymazatToz ja zadelala pro jistotu na oboje - dzem ai sirup,tak jsem zvedava ;) Bezu zdar! A Tobe Kato tez - diky :)
OdpovědětVymazatPo včerejší ochutnávce bezovo-mátovýho u mamky mám ještě tipy na bezovo - meduňkový, bezovo - levandulový (ten mě láká dost, ale ještě nám nekvete levandule) a mám zaděláno, kejchám a přemýšlím ještě o bezovém octu, co jsem někde vyčetla. Narvat květy do sklenice, zalít octem, nechat 3 týdny stát a přecedit. Prý dobré do salátu. Zdar zdar zdar! ;-)
OdpovědětVymazatJá zase s tím bezovým octem vyčetla, že je výborný na horečku - na potírání dlaní a chodidel, tak už taky luhuju do lékárničky:)
VymazatKatko,
OdpovědětVymazatdlouho jsem tu nebyla a koukám, že jsem prošvihla bezovou marmeládu :-(
Tak příště ;-)
Na podzim se chystám ještě na bezinkový likér, sice při kojení si ho ještě moc neužiji, ale malá stopečka neuškodí ;-)
Ale bezový sirup i letos mám a už i meduňkový a i pár skleniček jahodové marmelády a džemu :-)
Díky moc za další tipy !
Taky dělám bezinkový likér, a slyšela jsem i o marmeládě z bezinek - plodů, z květů by mě to ještě nedávno nenapadlo :-). Ocet jsem už nestihla, tak příště :-). Hezký léto!
VymazatZdeni, prosim tě, jak že se dá nahradit ten želírovací cukr? Já mám takový ten malý sáček Gelfix 3:1...to se taky dá nebo to fakt musí být to půl kilo cukru jak píšeš ty? Díky
VymazatMalej sáček Gelfixu se dává společně s půl kilem obyč cukru nebo je ten želírovací cukr už v půlkilovém balení rovnou namíchaný s cukrem a už se tam nic nepřidává.
Vymazat