pátek 17. ledna 2025

Gyoza knedlíčky

Tak zpátky na zem a popojedem :), dnes trochu z jinýho soudku.

Fotila jsem (opět) na poslední chvíli, neplánovaně, až když jsem věděla, že to bude pecka a stálice.
Nesnáším hrabání se v těstě, ale tohle je jiný - taková relaxační antistresová hmota, nelepí se, netrhá.
Za recept děkuju Marušce a ukládám si ho na dny, kdy se potřebuju víc modlit a vyhledávám k tomu takovýhle "pomalý" piplavý práce
:-).

Na 25 ks, tedy na 2 porce k přežrání nebo 4 normální, já budu příště minimálně dvěma násobit, neb jsem nečekala takový úspěch :-):
Do mísy jsem nasypala
250 g špaldové hladké mouky
1 lžičku soli
1 lžičku kukuřičného škrobu a zalila jsem vše 140 ml vroucí vody.

Rychle jsem těsto zamíchala lžící, prohnětla a zabalila do fólie k odpočinutí.
Mezitím jsem si připravila SMĚS NA PLNĚNÍ:
na oleji jsem osmahla
balení nastrouhaného uzeného tofu (ale myslím, že fajn bude i marinované anebo nadrobno pokrájené zbytky masa od oběda)
2 nastrouhané menší mrkve
2 nadrobno pokrájené jarní cibulky
2 velké žampiony oloupané a nakrájené na pidikostečky.
Zalila jsem vše 2 lžícemi tamari omáčky, lžící citronové šťávy, podle chuti dosolila a dopepřila, přidala i sušený česnek.

Směs jsem odstavila a vrátila se asi po půl hoďce k vychladlému odleženému těstu:
Na desce podsypané kukuřičným škrobem jsem těsto vyválela na dvě etapy do tenka (jde to luxusně, těsto je pružné, netrhá se, nelepí, jde to rychle) a hrnkem jsem vykrájela kolečka o velikosti tvořítka na šátečky - všechny najednou, neslepí se dohromady a všechno pak jde rychle.
Tvořítko mám ještě z dob mrkvánků, ale jde to i bez něj: prostě se navlhčí okraje, do středu se dá přiměřená lžíce směsi a knedlíček se udělá bez tvořítka i ručně, nebo můžete vytvořit balíček.

Když jsem měla všechny knedlíčky hotové, rozpálila jsem v pánvi trochu oleje a knedlíčky do něj posadila (dalo mi to na 2 várky).
Jakmile byly zespodu dozlatova opečené, vlila jsem do pánve asi deci vody a pánev přiklopila poklicí.
Když se voda vypaří, jsou knedlíčky hotové a můžou se servírovat - s oblíbenou zeleninou, sezamovými semínky a sladkou chilli omáčkou.


 Bagrovali všichni ♥.

Žádné komentáře:

Okomentovat