čtvrtek 19. května 2016

Jak šel čas - v koupelně

Po minulém nadšení nad výklenkovým řešením a ještě před mou milovanou kuchyní tu mám dnes pro vzpomínku asi největší Lukorův pomník v bytě - koupelnu.
Nadřeli se tam tedy všichni (a děda Mirek se nám na fotkách často schovává), od dokončení hrubých stěn do ní ale Lukor nikoho nepustil a s nikým se nehodlal poradit i přesto, že některý dlaždičky několikrát vysekával, dlažbu musel kvůli lupání opravit, vztekal se nad montáží baterií a záchod na první dva pokusy tekl.
Bylo to těsně před stěhováním, všechno se asi nejvíc vleklo a zdržovalo a v noci ho navštěvovali nervózní sousedi.
Na jednu stranu jsem si říkala, jestli by ho ubylo, kdyby se někoho znalýho věci aspoň zeptal (toho času, když včera bylo pozdě a zrovna v posledních dnech!), na stranu druhou jsem obdivovala jeho vůli a neúnavný boj s nepřízní osudu (a proto jsem mlčela) ;-).  
Pár posledních nocí jsme to riskli, chodili jsme děti do starého každou půlhodinu kontrolovat a jeli za tiché hudby linoucí se ze stropu oba.
A i když odborníci pohaněli (třeba techniku obkladu), je to pro nás víc osobní (krom toho jako prvotina ajťáka je to nejlepší :-) ).

Pro představu: koupelna ve starém.

Koupelna v novém - původní stav (oddělená koupelna a záchod)

A pak to jelo takto (data jen pro orientaci, pracovalo se střídavě na všech částech bytu)

17.12.

 


 
Od vchodových dveří.

 19.12.



9.1.

Vytržená futra kvůli zazdění dveří.

30.1.

Frézování kanálu na odpad do chodby (kvůli pračce).


14.2.

Zazděno, vyrovnáno.

18.2.


22.2.

Geberit usazen.


27.2.


11.3.

Rovnání stropů.

- následuje štuk (chybí dokumentace - díky dědo!)

23.3.  

První ...

a další.
26.3.

Hydroizolační nátěr.

29.3.


31.3.


2.4.



3.4.





... a současný stav:



I když oddělený záchod měl svoje nesporné výhody a okénko mezi koupelnou a záchodem vypadalo na první pohled už ve starým bytě jako sympatický retro, rozhodli jsme se koupelnu a záchod spojit.
Kvůli plísním a snadnějšímu větrání (stoprocentně zabralo, vlhkost se tu teď vůbec nedrží).
Kvůli místu (v koupelně se dalo sotva otočit): jako hlavní prioritu jsme si vytyčili dvojumyvadlo místo jednoho umyvadla (ve starém jsme se rvali ráno o koupelnu, tak co teprve, až se budou chtít holky fintit).
A kvůli světlu (nebe a dudy!).
Ideji dvojumyvadla jsme pak také obětovali pár desítek centimetrů vany, kteroužto jsme chtěli zachovat kvůli bylinným koupelím i snadnější údržbě.
Menší akrylátovou vanu jsme vmáčkli do výklenku po uříznutém topení a pračce (životnosti akrylátu se trochu bojím, ale v této velikosti jsme neměli téměř vůbec na výběr).
Zatím jsme ve velikosti nepocítili nijak zásadní rozdíl. 
Naopak je hlubší a pohodlněji se v ní sprchuje, není potřeba ani zástěna.
Pračku jsme vyhodili na chodbu do skříně a v koupelně se dá najednou volně dýchat.
Konečně mám taky úložné prostory, kam se skryjou všechny možné serepetičky.
Celá koupelna se dobře udržuje (zejména dlažba se stírá skoro sama) a není na ní nic vidět.  

Dlažbu a ostatní vybavení mám na svědomí já, Lukor si naopak vyhradil právo samostatného výběru záchodu, baterií a světla.
Baterie a světlo bych asi sama vybrala jinak, ale nemám problém přenechat některá rozhodnutí i jiným :-).
Dyzajnéři by asi nějaké výtky měli, ale po přihlédnutí k prostorovým možnostem, představám o materiálech (a nabídce na trhu) a v neposlední řadě finančním možnostem jsme udělali, co jsme mohli a nic bych neměnila (no, možná panel na geberitu, stříbrný je hned ohmataný). 

Nejvíc jsem si oblíbila to, co nestálo nic nebo skoro nic:



Jeden díl černého botníku Thrones ze starého bytu jsme zrecyklovali na odpadkový koš, který se náhodou vešel do výklenku.

Úplně nejvíc si užívám to, co jsem nikdy neměla.
Ranní sluneční paprsky opírající se do rozespalýho těla.
Začala jsem dokonce dřív vstávat :-). 
To už je co říct.


45 komentářů:

  1. Hezky! To okno s kaktusem! (Máme v koupelně stejnou dlažbu :-) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, zrovna jsem přišla z návštěvy od Vás :-) (bílá a dřevo je prostě nej). Díky. To, co vypadá jako kaktus v okně je jakási kytka, jejíž jméno neznám a která se mi tak rozmnožila, že jsem ji rozsadila s radostí, že budem mít víc kyslíku, i když se mi víc líbí drobnolisté kytky. Ale ty někdy až .. někdy :-). A vy máte stejnou? :-) Myslela jsem, že jste vybírali Marakéš :-), ale já si tuhle nemůžu vynachválit, jak se dobře stírá a přitom neklouže. Máme ji i v kuchyni :-).

      Vymazat
    2. Marakéš v předsíni a tuhle v koupelně :-)

      Vymazat
    3. oujé! Přeju a doufám, že kousíček poodkryjete :-)

      Vymazat
  2. Ta dlažba je skvělá!!!! A věšák nejlepší. No borci jste...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kromě pařezů v ložnici ještě máme na balkoně celou břízku :-), tak uvidíme, kam nakonec přijde :-).

      Vymazat
  3. Dlazba, věšák, detail u poličky s toaleťákem, dětské stoličky. A ranní světlo ! Nádhera !!! Moc hezky jste to udělali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, za to světlo jsem asi nejvíc vděčná po těch letech ve tmě :-). Stoličky vyráběl děda už před pár lety, máme ještě jednu v předsíni a všechny jsme je využili maximálně.

      Vymazat
  4. Jste fakt dobří, smekám, krása. Taky jsem vždycky toužila po přirozeně odvětrávané koupelně s oknem. Bude. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kací,mela jsem možnost vše videt na vlastní oči:-)A musím stale dokola chválit a chválit!Nejen koupelnu,ale i ostatní vychytávky v novém bytě!Lukor je moc šikovný řemeslník a ty máš zase můj obdiv za to ostatní,co dělá domov domovem!Jsou tu videt i úžasné hand made výrobky blogerek ( deka,obrazy,hrnicky,...)Díky moc,že jsem byla pozvana se Šimou na tak milou navstevu a někdy příště zase na viděnou, třeba u nás!Moc zdravime a mavame na Duklu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Ilonko, byla jsi tu vlastně mezi úplně prvníma, děkuju za návštěvu i dárky. Majoránce se na okně skvěle daří, tak snad ji neumořím :-). Pozdrav k vám do domečku i Šímovi a zase naviděnou!

      Vymazat
  6. Nádherná dlažba! A všechno doladěno úplně parádně!! Výklenek na toaleťák, věšáčky, umyvadla...Super!:)
    S bráchou tu slintáme nad tou šedivou dlažbou:). On zrovna zařizuje koupelnu a prosí mě, ať se Tě zeptám, odkud je - jsou to ty retro-koupelny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti! No, jako první řešíme vždy praktično, ale estetično vyšlo celkem taky, třeba ta dlažba byla láska na první pohled. Ano, dlažba je šedá Krea (odsud: http://www.retro-obklady.cz/napiste-nam ) - máme oba druhy té šedé a zpětně můžu říct, že je fakt skvělá - skvěle se myje a stírá (máme ji i za kuchyní), přitom neklouže. Ve vzorkovně na Moskevské mají všeho mraky, ještě mnohem víc, než mají na stránkách a myslím, že si tam vybere úplně každý, my tam byli jak Alenka v říši divů, jedna krásnější než druhá.
      Máváme Skřítkům! Papa

      Vymazat
  7. Moc pěkné! Tu bych brala hned. ... A všechny ty detaily, och! Máte za sebou kus práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detaily přišly tak nějak stylem "znouzectnost", ale proč ne, že? Díky za koment.

      Vymazat
  8. Ty brďo...sen...úplně a úplně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, a vidíte, můj drahý bratr prohlásil, že to máme jak na benzině :-) :-) :-).

      Vymazat
  9. Kačí, to je BOMBA! Ty podlahové dlaždice jsou boží.
    Jste borci. Máte cit a vkus. Tleskám♥
    Buďte na sebe pyšní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky, jsi milá - za chvíli prasknem jak budem nafouklí ;-). Pozdravy na kopeček a pěkný zasloužený víkend! (P.S. Už klepeš na svou třídu zevnitř, když odcházíš domů? To byla u mě vždycky známka květnové únavy ;-) ).

      Vymazat
  10. je to překrásný!my se rozhodli nechat si tu co tam je, hlavně z finančních důvodů, ale stejně se na ní těším:)máte to fakt špičkový!přeju!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, není umění něco vybrat, já zase obdivuju, jak kreativně jste to uchopili vy, jsem na to hrozně zvědavá (a nedivím se, že se těšíš), tak se těším i já a doufám, že ukážeš, protože ty samolepky byly boží! :-) Hodně sil přeju!

      Vymazat
    2. už se stěhujem!:)a obě děti v horečkách:)ale nic nás netlačí, jen to tak vychází!a ukážu:)když najdu odvahu

      Vymazat
  11. Ta dlažba, ta je skvělá!!! Líbí se mi moc celá koupelna :-) a ranní sluníčko chápu, máme ho u našich a je to moc prima. V neposlední řadě oceňuji promakané detaily - třeba výklenek na toaleťák je úplně nej :-) Prostě, poklona veliká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, díky moc (chystám se na ty Tvé knižní tipy, tak doufám, že nezůstane jen u chystání). Výklenek na srapír tu byl, jen se znova obložil a olepil washipáskou :-). Mějte se príma!

      Vymazat
    2. Kači, opět jsi mi rozšířila slovní zásobu :-) srapapír jsem neznala. A ta washi páska je prima nápad! Přeji hezké počtení - všechny knihy jsou psané očima dospívajících dětí, takže ich formou, která se čte dobře. Zvlášť ta trilogie mi přijde opravdu podařená. Přeji vám hezké dny :-) pa

      Vymazat
  12. Úúúúú - udělal Míla, když to viděl. Tolik práce! Poplácej za nás Lukora po ramenou. Výsledek parádní, Káťo, máte to krásný. To světlo v koupelně je velikánský bonus. To se pak vstává, panečku!
    P.S.: Brácha tomu nerozumí. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Poplácám ho znovu, Zuzi, ráda, díky moc. Já jsem jako věděla, že to světlo (nejen v koupelně, ale v celém bytě) bude dobrý, ale že to bude mít na mě a náladu až takový vliv... :-) Těšíme se viděnou!

      Vymazat
  13. Moc krásné to máte. A to že jste to dokázali vlastním úsilím, tak to je úplně nejvíc krásný :o). Dokonalé, i z fotek je vidět, že se v tom krásně bydlí. Krásné dny Lada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ladu, připadám si úplně jako jiný člověk, jak se tu žije jinak. Pěkný víkend!

      Vymazat
  14. Ja som ju videla medzi prvými, ešte si nemala komentáre a som zamrela, stratila dych!
    Z krásy, z dokonalosti, citu a šikovnosti!!!
    :-))))
    Úžasne budujete, s takým citom pre krásno, že taký som určite ja voľakedy ani nemala a že som to mala ako koníčka vždy:-) a teraz to mám aj ako realizáciu a terapiu a zdroj sily:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Krása! Dlažba, detaily, okno :-))).
    Kači, umyvadlo (i skříňku) máte z ikey? Připadlo mi, že umyvadla mají hrozně mělká, ale ty vaše vypadají skvěle.
    Kus práce za vším. Vašek vždy říká, že když se dívá na takové staré fotky, vždy ho bolí ruce :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Lukora nebolí ani tak ruce, jako žaludek, ani se na ně nechtěl dívat, jak mu bylo zle ;-). Umyvadlo i skříňka jsou Ikea, chtěla jsem skříňku do dřeva a nikde neměli než tam. Báli jsme se tam kupovat umyvadlo, a při prvním okouknutí jsem si říkala, že budem asi muset vybrat jinou i skříňku, protože ta plastová umyvadla byla mělká a ... nelíbila se ani tvarem. Naštěstí jsme pak objevili toto keramický. Myje se v něm v pohodě. Jakože dovedla bych si představit ještě lepší tvar, nejlepší by bylo, kdyby tam seděla dvě samostatná, ale nešlo to jinak. Ty zátky asi budou trochu trpět, ale Lukor už dřív koupil kvalitnější zátky společně s bateriema (ravak), tak vymění celý potrubní systém (nové zátky netěsní na ikeácké potrubí) až to bude potřeba.

      Vymazat
  16. A já jsem šťastná, že jsem toto nemusela zažít a všechno nám dělali řemeslníci, mě by to asi psychicky rozložilo. Ale popravdě - oni toho ti řemeslníci (tedy odborníci) zmastí celkem dost :-). Okýnko vám závidím, my ho nemáme a to větrání je na kočku. A voňavky nechcu ani do záchodu, sice krásně voní, ale je to prostě chemie, kterou citlivé nosy cítí po celém domě :-). Vaše koupelna je moc podařená! Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, hlavně že to máme funkčně bez vad :-). Taky jsem viděla už pěkně zmaštěný projekty odborníků, vlastně i proto si to chtěl udělat Lukor sám a jedna křivá dlaždice mě nějak neirituje, naopak, ať žije nedokonalost ;-). Díky, pěkný víkend přeju!

      Vymazat
  17. Dlažba, březový háček, výklenek na toaleťáky, světlo v koupelně a k tomu dřevo - paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tady přibyly komenty a já to nějak přehlídla... díky a zdravím!

      Vymazat
  18. Zdeni, moc pěkný to máte, všechno takový to, co se k vám hodí!!! :-) Těším se, až to někdy uvidíme na vlastní oči. Znovu klobouk dolů před vámi všemi, jste borci! Užívejte a někdy bychom měli spáchat tu návštěvu než prchneš do práce...

    OdpovědětVymazat
  19. Super krása a závidím okno :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Jedna z nejkrásnějších koupelen, jakou jsem kdy viděla! A vůbec, celé bydlení se mi moc líbí!!! P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, děkujem, to budem teď nafrněný :-). Díky za milej koment, já žiju tak trochu mimo hlavní blogosféru, ale na Váš superblog taky odnedávna chodím slintat ;-). Pěkný víkend. K

      Vymazat