středa 21. října 2015

Rosteme pro život


Začátkem října bylo v Pardubicích jako součást ekocentra Paleta otevřeno přímo u řeky Chrudimky nově vybudované environmentální návštěvnické, informační a vzdělávací centrum Natura Park. 
V neděli jsme tam s holkama vyrazili na prodejní výstavu hraček s názvem Rosteme pro život, která se v průběhu v listopadu přesune ještě do Brna a do Prahy.
Během času, kdy se děti zabavily v nejrůznějších dílničkách a hernách, jsme si mohli prohlédnout spoustu kvalitních hraček, her, knížek, didaktických i výtvarných pomůcek a materiálů k výrobě všeho možnýho.

Nakoupili jsme hlavně zásobu filcu a obyčejných dřevěných kostek a ozvučných dřívek (na výrobu nejen canisterapeutických pomůcek), ale načerpali jsme i spoustu inspirace jak k výrobě, tak k nákupu vánočních dárků.
 



Stavebnic a kostek doma mají ... ale čistý dřevo je čistý dřevo. Nej hračka teď.

Nejdřív jsme nic nefotili.
Líbily se nám třeba dřevěný pišlický hračky,  i když na výstavě oproti webu měli ještě krásný prstový loutky z filcu, který se kromě prstu daly navléct i na jednotlivý pišliky :-).
Z učebních pomůcek nás a hlavně Anku asi nejvíc zaujala didaktická logická pomůcka rozvíjející více smyslů najednou Geotrio
V obchodě Obrázkové školy , která rozdávala slevové karty jak pro nákup na výstavě, tak v e-shopu, jsme zas našli spoustu inspirace na laminované pomůcky a kartičky k třídění i k opakovanému vpisování fixem.

No a srdcovka byl obchůdek sympatických dam z  Pod listem .
Odtud jsme holky nemohli dostat.



Emoucha bavilo hledání barevných dvojic a vkládání korálků do důlků ... 


... Anku zase filcové bludiště s korálkem uvnitř a kostkou, která určuje, kam kuličku směřovat.
Na výběr jsou tři varianty obtížnosti, bludiště s kostkou se stejně jako ostatní pomůcky dají koupit v krásně potištěném plátěném pytlíčku.



Musím říct, že bludišťátko bylo silně návykové i pro mě, mačkání filcu a posouvání kuličky totiž hrozně uklidňuje :-).



U stánku s židlemi Sedees nám doklaplo pár věcí.
A to, že:
1. nohy ve vzduchu = neposednost až hyperaktivita (tedy u těch našich) plynoucí z nejistoty
2. není polohovací židle jako polohovací židle

Na těchto bukových židlích z Jihlavska (můžete si je prohlédnout přímo na stránkách , kde je i přehled všech barevných kombinací) vydržely dámy ani nedutat celou dobu, co jsme si povídali o všem možném s milou paní majitelkou.

Jsme je ani nepoznávali.
Jo, člověk se pořád učí.

13 komentářů:

  1. Nádhera. Díky za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné. Díky za ten poznatek o nohách ve vzduchu a s tím spojenou neposedností :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na to jsem hleděla...:-) říkala jsem si, že mi to nedocvaklo dřív.

      Vymazat
  3. Kačí,
    tak to jsme zase promeškali jednu super akci :-O
    Příště nás koukejte vzít s sebou a info dát dříve !
    P.S. I odpoledne můžeme ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, já bych na ni asi sama nepřišla, kdyby mi nedala vědět kamarádka z mýho rodiště (já bych možná zazdila i to, že vyrost Natura park). Jenže na poslední chvíli zdravotně odpadla, takže jsme šli sami. Byla to taková hurá akce. Příště dám vědět :-).

      Vymazat
  4. Loni jsme na té brněnské byli, letos už nepůjdu. Moc lidí, vystavovatelé v podstatě stejní. Inspirace byla, to zase jo.
    Taky mě zaujalo to s nohami ve vzduchu, obě děti je tak mají a je pravda, že u stolu moc neposedí. Uvědomuju si, že když vidím jíst Šimona ve školce, kde mají nízké stoly a lavice, sedí klidněji a soustředěněji jí. Míla bojkotuje dětské rostoucí židle (chce ušetřit), ale řeknu mu o tomhle novém poznatku. Třeba změní názor. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No myslela jsem na Tebe u stánku Pod listem, to víš, že jo! :-) U nás to bylo komorní. Ale chápu, kdyby byli stejní vystavovatelé, taky bych asi už zůstala doma. Jinak my máme polohovací židli na Emu, ale z pevnýho plastu (koupili jsme ji proto, že v ní šel i pololeh, takže na krmení než ještě sedí, což u dřevěných nejde) a taky v ní nechce dlouho sedět. Všimla jsem si, že je tam asi na ni málo prostoru. V chytrý židli seděla dobu a nic. Takže samozřejmě nevím, ale připadá mi to, že to bylo tím... ale na netu přímo píšou, že podobné židle jsou pro neposedné děti, tak můj poznatek asi nebude moc mimo :-). Mějte se!

      Vymazat
    2. Já se za rostoucí židle pro děti fakt přimlouvám, pokud chci, aby se dítě mohlo opravdu soustředit na to, co u stolu dělá. Máme roustoucí židle Jitro (tyhle: http://www.detskydum.cz/detail/jitro-detska-rostouci-zidle-klasik-266301/ - není to žádná reklama, prostě jsme s nimi jenom fakt spokojení) - od té doby, co děti samy sedí, u jídelního stolu a později i v pokojíčku u pracovních stolů. A myslím, že to byla jedna z nejlepších investic.

      Vymazat
    3. Děkuju, Pondělí! Za zkušenost i za tip. My jsme se rozhodli to urychlit, prodat starou, koupit nové oběma :-).

      Vymazat
  5. Tak to vypadá na prima akci. Do Palety jsem jezdila na školení :-) A ty různý činnosti byly určitě zajímavý. Jak jsou holky pěkně zabavený, to je supr :-)

    Co se týče těch židlí, kdysi jsem uvažovala o té rostoucí, ale ceny za ni mi přijdou zbytečně vysoké, plus krát dva...my to prozatím vyřešili tak, že jsme si nechali za přijatelnou cenu vyrobit dětský stoleček a dvě židličky. Kluci to využívají při všem jídle i třeba kreslení. Jen o víkendu si občas třeba sednou k nám k velkýmu, abychom byli všichni pohromadě :-) Ale vůbec tím nechci zatracovat rostoucí židle...myslím, že třeba do pokojíčku by pak byly ideální...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, fakt to tam prokouklo.
      My rostoucí židle původně vůbec neměli v plánu řešit, ale když jsme viděli ten rozdíl v chování... tak třeba někdy... nejdřív k jídlu, pak, přesně jak říkáš, do pokoje, protože vydrží až do dospělosti. A musím říct, že naživo bylo zpracování jako fakt precizní. Jinak by mě to ani ve snu nenapadlo.

      Vymazat
  6. Kači, chci návod na tyhle děti. :-)
    Moc pěkné věcičky a možnosti.

    OdpovědětVymazat