neděle 22. února 2015

Návrat zpátky: Změna, krok 1: Nákupy a zásobování

Biologický jaro začalo a i když jsem to letos ani nezaregistrovala díky tomu, že jsme s dietou začali dřív, jestli chcete s nějakou očistou začít, je ideální čas. 
První a nejdůležitější věc, která je předpokladem úspěchu při pokusu o změny stravovacích zvyklostí, je dobře se zásobit.
A všeho koupit dostatek, dodávám z vlastní zkušenosti - samozřejmě jedna věc je otázka, jestli vám daná věc bude chutnat, ale na druhou stranu když si koupíte např. jeden balíček špaldy, dáte další jídla s dalšími přílohami a zase je točíte dokola - zkrátka pokud nechcete do specializovaných prodejen lítat pořád, kupte radši víc.
Jakmile máte lednici a spíž plnou surovin, motivace přijde sama a máte i chuť víc experimentovat, vymýšlet a ochutnávat.
Možná budete muset plánovat nákupy jinak, než jste byli zvyklí, jako já.
A najít si zdroje.
Ale jakmile tohle dáte, máte zpoloviny vyhráno nebo spíš ze tří čtvrtin :-).
Kdo se stravuje zdravě nebo si aspoň občas dá něco, co se vymyká české kuchyni, pro toho bude asi tenhle příspěvek zbytečný.
Píšu ho ale pro ty, co u nás něco "jinýho" celkem i s chutí ochutnají a říkají "vždyť já ani nevím, kde bych tohle koupil/a" a odhodlávají se začít.

Takže (položky jsou psány v náhodným pořadí a když si vzpomenu na něco dalšího, doplním to sem):

1) Pečivo


Ideálně celozrnné.
Kváskový chleba nám vozí 2 x týdně do zdravé výživy, je boží a dlouho vydrží. Objednává se dopředu, ale když máte kliku a přijdete v čas příjezdu pekaře, ulovíte ho i bez objednávky.
Samozřejmě se můžete mrknout na kváskovou mapu a upéct si ho sami doma.
Původně jsem ho chtěla péct, ale víc asi teď potřebuju pohyb a dlouhé procházky, proto jsem na sebe ušila takovouhle lest, aneb když je objednaný, musím pro něj dojít :-).
Výborná záležitost jsou Tasovské placky . Křupavé, celozrnné pšeničné nebo žitné a nebo úplně bez lepku - ty jsou dražší.
Je to jako oplatka plná semínek, bez jakýkoli chemie - trvanlivá a výborná na cesty.
Dají se dělat obložené, podávat třeba k pomazánkám, zejména hummusu, nebo jíst jen tak. Zasytí.
Mají je taky ve zdravé výživě (ale ne že mi je vykoupíte :-) ).

2) Zelenina a mošty


V našem případě od osobního zelináře
Mělo by se jíst jen to, co vyroste u nás - s tím, že občas objednám hrozny nebo okurku dětem, protože Anička je spíš na ovozeleninu a moc jiných věcí teď zrovna jíst nechce.
Každopádně žádné exotické ovoce, ani banány.
Mošty ředíme vodou, nejvíc mi chutná Rychnovský jablko s dýní hokkaido a jablko s červenou řepou.
Jednou týdně by se mělo jíst taky kysané zelí nebo jiná kvašená zelenina.

3) Luštěniny


Jak je vidět, značka CountryLife je jednou z nejdražších, ale nafotila jsem (až na to, co zrovna nemám v originálním obalu) ji hlavně kvůli popiskům a není problém sehnat tyhle suroviny o dost levněji.
Z červené čočky dělám hlavně čočkovo-zeleninovou polévku s kořením garam masala, používala jsem ji do příkrmů, ale hodí se i do omáček podobně jako cizrna. Jde i klíčit.
Zelená čočka se nejvíc hodí do salátů, stejně jako ta velkozrnná z obchodu. Salát ze zelené čočky s hlívou je (že, Marti) lahoda.
Velké fazole ve tvaru ledvin přidávám do omáček a do chilli con carne.
Další druhy fazolí (třeba adzuki) přidávám do zeleninových omáček nebo z nich dělám pastu do tortill.
A nakonec moje milovaná cizrna.
Tu cpu asi do všeho. Do polévek, zeleninových omáček včetně těch na topinky, dělám z ní moje oblíbený kari nebo hummus.
Každý týden navařím jednu luštěninu ve větším možství, napytlíkuju si ji na porce, které pak vytahuju z mrazáku, když je zrovna potřebuju.
Obyčejnější druhy luštěnin seženete kdekoli, červenou čočku i cizrnu kupuju i v Albertu (kam už jezdíme už jen jednou za cca 2 - 3 měsíce), ostatní druhy ve zdravé výživě.

 4) Maso

Jak už jsem psala, "umělé maso", tedy robi, seitan a šmakoun jsem se zatím jíst nenaučila, takže maso je pořád důležitá složka potravy.
Z ryb jíme sladkovodní, hlavně kapra a pstruha na všechny způsoby, až 6 x týdně, mořské se většinou můžou jednou měsíčně, když vám dělají dobře (což nám nedělají).
Kapra jsme zatím měli z příbuzenských zdrojů, pstruhy mají čerstvé (co jsme zatím zkusili) i v Globusu a Lidlu.
Krocaní maso můžeme dvakrát týdně, pročež jsme museli rozhodit sítě.
Většinou stačí kontaktovat příbuzné či známé na vesnici, jestli by vám někoho nedoporučili.
To samé s kuřecím (my 2x měsíčně) a vepřovým (1x měsíčně).
Na internetu je taky dost inzerátů od lidí, kteří mají svoje hospodářství.

Je třeba omezit vejce a zjistit, jestli dobře snášíte jeho součásti.


5) Mléko


O rostlinných mlékách jsem psala už TADY (foto uprostřed článku).
Mezitím se u nás zabydlelo natolik, že uvažuju o koupi mlékovaru, který je stejně momentálně vyprodán :-).
Vařím z něj kaše, pudink, zastoupí bez problému i doteď používanou smetanu v polévkách i omáčkách.
V DM drogérii se dá koupit stejně výborné rýžové a ovesné mléko jako tyto na fotce - od Alnatury a to o víc než dvacet korun na krabici levněji. Bingo!

6) Další obilniny


střídám jako přílohy k zeleninovým omáčkám, plackám, karbanátkům, k rybám i k masu.
Jasmínovou rýži kupuju origoš u Vietnamců, kteří zrovna odjeli na dovolenou do rodné země, takže zaskočila ta z krámu :-), kromě ní kupuju i basmati a kulatozrnnou (arborio, carnaroli) na rizota.
Bulgur vařím stejně jako rýži - tedy jeden díl propláchnuté rýže osmahnu na oleji, zaliju dvojnásobkem vody, osolím a okmínuju, naposledy promíchám a přikryté poklicí vařím na mírném ohni bez míchání do vypaření vody (cca 10 - 15 minut). Prý stačí i přivést k varu a nechat stát, ale nám to tak chutná.
Špaldu vařím podle využití - doměkka to trvá v osolené vodě skoro hodinu (v polévkách místo brambor), do "rizota" dělám trošku křupavější.
Pohanku jsem vařila donedávna jako rýži, ale má se správně vařit takhle , aby neztratila látky, kvůli kterým ji jíme.
Pohankou lámankou zahušťuju polévky, přidávám ji ke konci vaření.
Zapomněla jsem na fotce na jáhly - právě je testuju k "pečení" napařovaných moučníků bez cukru, vajec i mléka.

7) Těstoviny


s Aničkou musíme bezvaječné.
Výborný bezvaječný špagety (ale i ostatní těstoviny - penne, mašle, drobná kolínka) - semolinové i celozrnné, nakupuju za hubičku v Lidlu.
Semolinové kolem symbolických 14,- Kč, celozrnné něco přes dvacku.
Nedávno přidané špagety aglio olio s rukolou , na který mi píšete kladné ohlasy (díky, mám radost) dělám i teď - bez parmazánu, sypané chia semínky.
Vlasové celozrnné bezvaječné nudle do vývarů mají v pšeničný i žitný verzi ve zdravý výživě.
Kuskus seženete skoro všude.
A rýžové nudle. Ze zdravé výživy, vietnamských obchodů i večerek, seženete i v supermarketu.

8) Tuky 


Zastudena lisované oleje (pro ekzematiky hlavně dýňový - tykvový) do salátů, děti je rády snědí i na lžičce. Nesmí se vařit.
Olivový olej a máslo nebo ghee (přepuštěné máslo bez bílkovin) na vaření.
Čerstvé máslo na chleba. 
Másla si kupte víc, jakmile přestanete mazat veškeré Lučiny, sýry a spol., spotřeba se zvýší.

9) Mouky


Zrovna jsem neměla žitnou (zejména na chleba a do perníků).
Celozrnnou ječnou jsem začala kupovat, abychom nejeli jen v pšenici - je výborná na palačinky a lívance, chystám se ji ozkoušet i na placky.
Špaldovou používám na pečení, ale i zahušťování polívek a omáček.
Začít můžete tím, že klasickou bílou hladkou mouku v receptech na pečené moučníky začnete zpoloviny nahrazovat touhle - rozdíl není vůbec znát. 
Právě testuju pohankovou a kukuřičnou mouku na "pečení" v páře.

10) Klíčení


Nejvíc u nás jede na vatě klíčená řeřicha - vyplatí se tohle velké balení, protože v klasických osivech je dost málo semínek.
Řeřichu většinou obsahují i další klíčivé směsi, s vojtěškou alfalfa nebo hořčicí.
Naklíčené fazole mungo chutnají jako hrášek.
Na klíčení se ale hodí z luštěnin i červená čočka a cizrna.

11) Zachraňováky - vločky, kaše apod.


Ovesný vločky už kupuju jen jemný s klíčky, protože jim stačí minuta varu a jsou mnohem jemnější.
Zahušťuju s nimi polévky, nastavuju karbanátky (v poměru 1:2 s mletým masem nejsou cítit), dají se přidat i do chleba.
Na cesty nebo na rychlovky jsou moc dobré různé dehydrované kaše.
Stačí je zamíchat do vroucího mléka se strouhaným ovocem a rozinkama a polít máslem.

12) Ostatní


Kypřicí prášek bez fosfátů (vinný kámen) používám na pečení už dlouho, dávkování je uvedené na obale a funguje stejně jako obyč prdopeč.
Řasy (nori, wakame) -  kvůli minerálům. Nori v podobě vloček se nemusí tepelně upravovat, sypu ji do polévek, omáček, při vaření luštěnin, na saláty - není skoro cítit. Wakame se musí vařit.
Nepoužívám žádné hotové směsi koření kromě Garam masala - to jsem si moc oblíbila už před dietou. Tuhle voňavou indickou směs sypu skoro všude, dochutí všechno a posune každý, zejména vegetariánský jídlo o level výš. Jinak používám základní druhy koření: pepř čtyřbarevný z mlýnku, sušený česnek, sladkou papriku, domácí kmín a mletý kmín do luštěninových pomazánek, mletý koriandr, zázvor (ten mám radši čerstvý), kurkumu, různý sušený bylinky, občas chilli a žlutý kari. 
Ovocenka. Je to koncentrovaná šťáva z jablek a hrušek a najdete ji v úplně stejném obalu jako tuto koncentrovanou šťávu z jablek na fotce. Jak už jsem psala dřív, u diety je důležitý nějaký čas pokud možno vůbec nekrmit ty mrchy ve střevech, takže kromě cukru a medu a dalších sladidel je třeba omezovat více sladké ovoce a sušené ovoce. Tedy ovocenku bychom neměli brát jako něco, čím začneme sladit, ale zakoupila jsem ji jako první pomoc na oslazení zdravých moučníků - i když zatím jen na slavnostní příležitosti ;-).
Karob (svatojánský chléb) jako náhrada kakaa, podmínky použití jako ovocenka :-). Přiznám se, že nemám ráda náhražky a "náhradní sladkosti", takže sladké věci radši nejím vůbec :-), ale využití to u nás doma nejspíš najde.
Agar na zahušťování. Užijete i kukuřičný (ne bramborový) škrob.
Kukuřičná strouhanka - když už něco obaluju, tak už pár měsíců vždycky v ní. Nenasákne tolik tuku a je mnohem křupavější než klasická strouhanka.
Jablečný trubičky - sušená jablečná dřeň v podobě trubiček jako první pomoc na cestách a výletech - ale odrbávám z toho tu polevu. Dobrota, která chutná i lidem, co jedou v konvenčních sladkostech. A až si pořídíme sušičku, budu si je dělat doma.
Lahůdkové droždí na fotce není, ale určitě si ho kupte - nejen na výrobu "parmezánu" .
Nezapomeňte na ořechy, hlavně lískový - na všechno možný a hlavně na mlsání, na rozinky (nesířený), mák, dýňové, slunečnicové a lněné semínko.

Znovu a ještě jednou opakuju, že tahle dieta vychází z našich potřeb a je ušitá nám přímo na míru.
Někomu v tom nemusí "pasovat" využití obilnin a lepku, ale každý tělo je jiný a pokud je tělo dobře snáší a je pro něj dobrý palivo, není důvod je vyřazovat, už takhle jsou naše možnosti dost omezený. Nevylučuju ale, že někomu může lepek vadit.
Po patnácti dnech jsme tohle stravování přijali za své. 
Ruka vypadá přibližně stejně jako na poslední fotce, ale zato mám "opravené" jiné části těla :-).
A ta energie a dobrá nálada za to stojí.


Takže už jen: Let´s go everbaby! ;-)
A příště už konkrétní jídla.

18 komentářů:

  1. Zdeni, tohle je prostě hustý. Po přečtení si připadám, že nejíme nic jinýho než maso (fakt jsme masožravci!!) a že z toho, co popisuješ, známe jen pár věcí. Něco mi neříká vůbec nic! Něco občas do jídelníčku přeci jen zařadíme (naklíčený fazole mungo milujeme, i do pomazánek jsou výborný!) Věřím, že si člověk na jiný jídlo zvykne, ale i přesto se budu opakovat...klobouk dolů!!! Jste prostě dobrý a fakt vás obdivuju. Dál přejeme pevný nervy a dobrou náladu, tý není nikdy dost!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,asi tak. My jsme na tom podobně, obyčejný masožravci. Snažím se do stravy zahrnovat postupně i suroviny, co jsi tu Kači zmínila, ale oproti Vašim zásobám a přehledu jsme úplný břídilové. Pro mě je to vždycky příjemná změna oproti těm běžným surovinám, přísun vitamínů, ale ráda bych vařila zajímavěji častěji. Z tvého článku zní tato strava výborně i napsaná. Fakt čučím, co všechno se dá vařit, některý suroviny jsem doteď neochutnala :-(

      Vymazat
    2. Holky, my jsme taky masožravci, nebojtééé (a pokud jste si přečetly sekci Maso, tak nevím, jestli jsme ho jedli takhle dřív)! ;-) Ale když vám odpadnou všechny ty sýry, pomazánky, jogurty, dezerty, musí se začíst jíst i něco jiné. Dřív jsem občas zařadila něco jinýho. Ale fakt to stojí za zkusení, nejíst chvíli nic jinýho než tohle. Že budem tak naspídovaný i bez kafe, cukru a tak, co jsem si myslela, že potřebujem, jsem teda nečekala, nečekala jsem, že mi už po 14 dnech nebudou chutnat některý věci, co dřív, na kterých jsem ujížděla a těšila se kvůli nim na konec diety. A fakt nechci předbíhat, ale dneska mě poprvé napadlo, že bych na tý stravě docela klidně zůstala - třeba jako doma, s tím, že bych to nehrotila na návštěvách a výletech. Ale na to je ještě brzy :-). Nemluvím o psychice a zdravotní stránce věci.

      Vymazat
  2. No to je dokonalé, jste naprosto báječná. Tak parádně popsané, rozepsané a nafocené. Já to prostě potřebuji i vidět takto "polopatě". Strašně moc Vás obdivuji a trochu i závidím(v dobrém) to, že se do toho zapojil i Váš muž. To u nás bohužel nehrozí. Zdravou výživu tu máme docela dobře zásobenou, vlastní jí šikovný pán (p.Grešík, možná znáte:)). Už se těším na recepty a držím moc palce a zdravým nákupům zdar :o). Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladi, já to mám přesně tak, potřebuju vidět, po čem se mám dívat, jak si mám co představit, proto jsem si říkala, že by to mohlo být užitečný i někomu jinýmu. A kdyby ne rodině, mám fakt radost, že třeba Vám!
      A k tomu muži... za to jsem fakt vděčná. Myslím ale, že by do toho nešel, kdyby s námi nejel na tu Moravu. A upřímně, kdoví, kde bych byla já, asi bych pořád čekala na ten správnej impuls.
      Od pana Grešíka znám jeho produkty, jestli je to ten samý pán. Jsou mi moc sympatické, to máte štěstí.
      Děkuju za milé komentáře a ať Vám to šlape!

      Vymazat
  3. Skvělá inspirace, velký dík!;-). Alena

    OdpovědětVymazat
  4. Není nad kvalitní informace.Bezvadný,díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za komentář. Máte moc pěkný blog, už se těším až ho prozkoumám :-).

      Vymazat
  5. Moc Vám děkuji za takový přísun informací! a už se moc těším na konkrétní recepty, hlavně na nějaké ty luštětinové pomazánky..taky se doma potýkáme s ekzémem, i když ne v takové míře jakou máte vy, takže tenhle Váš "report" sleduji velice pečlivě:-) mějte se krásně a držím palce! Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, mám radost z každého, díky kterýmu zjistím, kdo vlastně ty moje výplody čte :-). Přece jen to číslo, kolik lidí přijde za den, mi toho moc neřekne... Ať se vám daří!

      Vymazat
  6. Něco mi slib.
    Každé ráno se pochval, že to nevzdáváš a jdeš do dalšího "jídelního" boje.
    Finančně i psychicky to sranda není.
    A každou noc před usnutím se pochval, žes to další den nevzdala.
    Smekám před tím, co vydržíš, i za to vypsání.
    Máš sílu traktoru:-))
    Brou noc, Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá, díky. I když, asi se budu opakovat, ale mně už to problém nedělá :-). A jsem za to neskonale vděčná.

      Vymazat
  7. Katko,
    tak tomu se říká polopatický návod na zdravou očistnou stravu :-)
    Vím, že jsi se k ní odhodlala ze zdravotních důvodů a tak moc držím palce ať působí tak jak má!
    Já se snažím také do jídelníčku zařazovat zdravější produkty / kváskový chléb, kuskus, ovoce a zeleninu od osobního zelináře, těstoviny z Lidlu,.../ , dokonce si neumím bez některých už představit svůj jídelníček.
    Bohužel muž je masožravec a tak u nás maso je na skoro denním pořádku.
    Teď by momentálně potřeboval posílit imunitu, protože se mu stále opakují angíny :-o
    Já dokonce maso nejedla vůbec několik let, ale nakonec mi lékaři nakázali ho znovu do jídelníčku zařadit.
    Takže si myslím, že si každý musí sám na sobě vyzkoušet, co mu dělá a nedělá dobře. I když někdy je to opravdu běh na dlouhou trať!
    Těším se na konkrétní recepty, určitě některé vyzkouším!
    P.S. Záda jsou skoro dobrá, jen nesmím Šímu nosit na pravém boku ;-)
    Fyzioterapeutka má zlaté ruce a zázračné tejpy, dokonce jsem i lyžovala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, viz odstavec Maso, taky ho jíme víc než dost! :-) I když teda víc ryby. Já jsem taky masožravec. I výživová poradkyně Margit Slimáková říká, že maso pomáhá lidem s nízkým tlakem a to je přesně můj případ. Jinak není nad to, když Ti někdo řekne zcela konkrétně, co Ti vadí a Ty to pak nemusíš dlouze zkoušet.
      Jinak o tejpování jsem slyšela, že dovede zázraky. Moc Ti to přeju!

      Vymazat
  8. Je sranda, že ještě před 3 lety jsem většinu zmíněných věcí vůbec neznala, natož abych je konzumovala a teď je to pro nás denní chleba:) Díky za tip na celozrnné těstoviny z Lidlu, nevěděla jsem, že mají, už jsou ve spíži. A můžu se zeptat, proč ne vejce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :-). Vejce se všeobecně nezakazujou, jen my s A musíme mít bezvaječné těstoviny a spol. jen kvůli žloutku, špatně ho snášíme. Je to haluz, protože když jsem se jí kdysi pokoušela dát žloutek do příkrmu, začala strašně zvracet a všichni říkali "však ona si zvykne". Doma používám do našeho jídla jen bílky, muž může celý vejce. Ty části vejce jsou u každýho individuální, ale obecně se nezakazuje, do jídel a tak vůbec,a vejce jako takové (samostatné jídlo) by se mělo jíst cca jednou do měsíce (my bez žloutku). Proč jsem se nějak nestačila zeptat. Ale myslím, že záleží na zdroji. A že to bude podobná záležitost jako s kuřecím masem, to se taky nemůže jíst pořád.

      Vymazat
  9. Díky za krásný přehled a inspiraci. Několikrát jsem se k němu vrátila - přemýšlím, jak některé ze surovin zařadit do našeho jídelníčku. Snažím se vařit aspoň trochu zdravě a vařím pravidelně (nosíme si jídlo do práce), ale pořád mám pocit, že těch "nezdravostí" je u nás dost. Těším se na Vaše recepty! Petra

    OdpovědětVymazat