pondělí 22. prosince 2014

ČOKO ČOKO ČOKO


Letošní vánoční přípravy probíhají jinak než v uplynulých letech.
Občas se přihlásí nečekaná návštěva nebo nás někdo na návštěvu pozve, já nejdřív vyšiluju, kdy všechno stihnu, ale pak je to moc fajn.
A s tím časem to nakonec není tak hrozný.
Pravda, někdy jdu spát dlouho po půlnoci a přání jsem psala asi v jednu ráno (a podle toho to vypadalo), ale baví mě to.
A o tom setkávání to, řekla bych, asi je.

Jinak se podělím o nový druh cukroví, který se u nás hned zabydlel.
Odkazovala na něj kdysi na FB výživová expertka Margit Slimáková.
Nemusí se dělat zrovna na Vánoce, ale jelikož je to věrná kopie hořké tyčinky Bounty, kterou já moc ráda, udělala jsem si "důvod" :-) .
Ze čtyř ingrediencí, výborné a rychlé!

Kokosové bonbony

na 1 plech bonbonů/tyčinek nebo čeho chcete :-) potřebujete:

200 g strouhaného kokosu (v dobré kvalitě, ideálně bio, na základní surovině nešetřím)
4 lžíce kokosového oleje (kupuju v DM)
6 lžic javorového sirupu
oblíbenou čokoládu (udělala jsem dvě verze - jednu s čokoládou s obsahem kakaové sušiny 56% a jednu s hořkou 81%  - a víc mi chutnala ta s menším podílem kakaa /sladší - úplný Bounty, fakt!/, ale závisí na vaší chuti.

Kokos, kokosový olej a javorový sirup jsem ve vyšší nádobě rozmixovala - nemusíte do hladka, jde o to, aby se suroviny propojily.
Hmotu jsem rozprostřela na plech vyložený pečicím papírem ve vrstvě asi 1 cm silné a přikryla ji druhým kusem pečicího papíru.
Plech jsem dala do lednice na cca 10 - 15 minut - hmota by měla ztuhnout, ale ne být moc tvrdá, aby se daly vykrajovat bonbony.
Po ztuhnutí jsem hmotu nakrájela na stejné obdélníčky (bylo to nejjednodušší), ale můžete vykrajovat kolečka nebo jakékoli jiné tvary.
Obdélníčky jsem na nízkém tácku strčila do mrazáku a rozpustila si mezitím na páře čokoládu (pozvolna a několikrát jsem misku s čokoládou sundávala z páry, aby čokoláda zůstala lesklá).
V rozpuštěné čokoládě jsem pak máčela jednotlivé bonbony a kladla je na plech vyložený pečicím papírem.
Pokud chcete mít navrchu silnější vrstvu čokolády jako já, na vytvořené bonbony jsem ještě lžičkou nanesla trochu další čokolády.
Tuhnout by měly bonbony pozvolna a při pokojové teplotě, aby nezmatněly.
Uchovávám v krabičce v chladu.

Omlouvám se za foto, máme doma celý den hroznou tmu a nevšimla jsem si, že jsou všechny "kompoziční" :-) rozmazaný.



No a jelikož už pěkných pár let neprodávají naši oblíbenou kolekci na stromeček (citronové "flusy" :-) v hořké čokoládě) a zároveň chci Aničce dopřát moje oblíbený dobrodružství z dětství, jak nenápadně servat ze stromečku čokoládu tak, aby si toho nikdo nevšiml, rozhodla jsem se, že už žádnou kupovat nebudu.
Do formiček od Banquet jsem odlila z čokolády, o jejíž kvalitě nemusím pochybovat, pár zvířátek.
Uvnitř ukrývají různé oříšky a mandle.

6 komentářů:

  1. Bomba, Zdeni!!! :-) Já bohužel ale s pečením a vyráběním cukroví pro letošek končím (po dvou druzích), protože mi zdraví opět nepřeje, ale budu si pamatovat a ráda recept zase vyzkouším :-) Vypadá to úžasně!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá, kokos je pro mě už sprostý slovo. PROSÍM NEPIŠTE MI O KOKOSU!
    Dělala jsem kuličky pro děti do školy a šílela jsem vzteky:-)) už jsem ani neměla sílu ochutnávat:-)
    Konzistence bahno i po 24hod.
    Tak jsem vyndala zbytek šlehačkového těsta, vykrojila smajlíky, půlku hodila pak do skořice...a druhý den na mě Kubova spolužačka křičí:"Teto, ty smajlíci byli nejlepší" chachááááá

    Jsi šikula až mě to štve. Já si našla varianty na celozrnné linecké a jako fajn, je to to fajn:-)
    A ode dne, kdy jsem si přivonělA ke karobu (fetuju denně nad sklenicí, pozn.aut.), rvu ho kam se dá.
    Tak máme linec klasiku světlou s rybízem (díky babi) a tmavou s meruňkovou (díky obch.řetězci).
    Kačí, boskám objímám a meil jsem četla - ale mě nedostaneš, mám voděodolnou řasenku!!!!!!!!!!!!!
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) :-) :-) no, pro mě je sprostý už všechno sladký :-). V lineckým jsem taky nahradila část mouky celozrnnou špaldovkou a příště to nejspíš půjde i bez bílý. A z karobu jsem byla stejně nadšená, jen jak jsem nám ho sypala furt na kaše, už ho nemůžu ani cítit. Holt, čoko je čoko. Ale prý zanedlouho bude jen jako pochoutka pro vyvolený (čokoška).

      Vymazat
  3. krása!to musíme příští rok taky na stromek!my máme kofilu-kaštany-milenu. ty jsou výborný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, jsou! :-) Akorát je jíme i během roku a vždycky nám jich dost zbylo, tak jsem udělala fakt jen pár kousků pro to dobrodrůžo. Ty citronový flusy, i když je pár kousků možná součástkou nějaký kolekce už stejně nejsou co bejvaly, čoko se roztýká, a ten pocit mám i třeba z ledových kaštanů... Ty pokud nejsou z lednice, tak jsou taky hned rozteklý. Už jsem si říkala, že snad napíšu do čokoládoven, ať začnou vyrábět dle starý receptury s tou křupavou čokoládou, že si klidně připlatím :-). Ale ty extra hořký jsou vcelku dobrý.

      Vymazat
  4. Kači, ty kokosové bonbony vypadají vábně. Někdy zkusím :-).

    OdpovědětVymazat