pondělí 24. listopadu 2014

Takové to domácí léčení


Začalo to u bylinných solí na adventních trzích na Kuksu.
Nejenže krásně vypadaly v těch kádích, ale taky mi ty určené ke koupelím při nachlazení (s tymiánem, rozmarýnem) pomohly.
Přišlo mi to geniální a tak jsem si je doma připravovala a rozdávala je před pár lety jako vánoční dárky (to, že je hodně lidí místo použití vystavovalo na poličce, je už věc jiná :-) ).
Když mi došla sůl, lila jsem si do koupele odvar z tymiánu a ten byl ještě účinnější.
Za posledních 8 let, z nichž 3 roky jsem byla neustále atakována bacily od školních dětí, jsem se snad ani jinak neléčila.
Pokud nemáte vlastní sušený tymián (podobně účinkuje i rozmarýn, takže používám, co zrovna mám), postačí sušený tymián (rozmarýn) jako koření z obchodu.

Tajemství týhle procedury tkví v tom, že se musí udělat hned v začátku, tedy neotálet, když cítím, že na mě "něco leze".
Koupel si nechám na čas, kdy si můžu dovolit půlhodinovou vanu a následně pokračovat do postele, tedy čas po uložení dětí je ideální.
2 sáčky tymiánu (pokud nemáte potřebné množství, dejte co máte, je to pořád účinnější než nic) vsypu do hrnce, zaliju vroucí vodou (přiměřeně, stačí cca litr), krátce povařím a následně nechám asi 10 minut odstát pod pokličkou.
Odvar se zcedí a naleje do horké koupele.
Je třeba opravdu horká lázeň, co člověk snese.
Vydržím v ní, co to jen jde.
Je třeba počítat s tím, že se úplně zpotíte už ve vaně - i ve vlasech (pozor při vylézání z vany - může se točit hlava) a že po koupeli velmi pravděpodobně propotíte povlečení.
Pak je dobré hned přelézt do peřin, dát si horký čaj s oblíbeným zahřívadlem (bezový sirup, echinaceové kapky, slivovice) a odpočívat (pokud si to může člověk dovolit, ideálně spát :-) ).
Preventivně před spaním ještě kloktám slanou vodou nebo slivovicí (nebo obojím).
Druhý den člověku bývá mnohem lépe (já mohla většinou dál fungovat) a všechno vysmrká.
Samozřejmě je dobré taky zvýšit přísun vitamínů v přirozené formě, a i několik dní poté preventivně kloktat a popíjet čaje, případně koupel zopakovat.
Třetí den bývám zdravá.
Netvrdím, že tahle procedura nahradí vše, ale když se při lehčích nemocech jako je běžný nachlazení nebo zánět nosohltanu "naordinuje" opravdu včas, většinou lékařskou péči v pohodě zastoupí.

U úplně malých dětí bych ji nepoužívala, ale Anička už ji úspěšně absolvovala, jen jsem jí nedala tak horkou vodu.
Taky bych byla opatrná u starších lidí a vynechala ji u lidí, kteří nemají v pořádku srdce.

6 komentářů:

  1. Jééééééééé....já po vaně toužím x let, ano x let...kvůli gynotrablím mi byly doporučeny jen sprchy...a já si na to tak navykla, že jsem neměla ani tu nejobyčejnější jen vodovou vanu, bez pěn solí atd...
    Ale jak mám ráda bylinky, to zní skvěle...
    Jinak se pochválím, od prvního podzimního větříku jedu v meduňce s citronem, zázvor s medem je samozřejmý jako nádech a výdech:-))
    U mě je spíš lenost do té koupelny dojít...buď je to film, pc nebo knížka...anebo tvořím... mimochodem nedala jsi mi adresu, nemáš dárek k svátku:-(
    Hádej, kdo píše....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, já si do tý vany chodím právě číst :-) (záruka 30 min čtení v kuse :-) )...a bez ní bych se jako ekzematik neobešla. jinak se omlouvám, úplně jsem přes víkend odpadla a na pc ani nezabloudila. Jinak jsi mistr světa ve tvoření složenin (minidáma, gynotrable...) ;-)

      Vymazat
    2. No...když jsem u Zuzky na VRZu prdla výraz "koňomiska" - rozuměj miska ve tvaru koně - museli se obrozenci obracet v hrobě:-)))))))
      Drahá, knížka a vana mě napadly také...jak já ráda říkám...plán či představa jsou fáze č., jo ale kdy přijde fáze č., jooooooooooooooooo tak to je vždy v mlhách....

      Vymazat
    3. jo a když jsem jako fakt drsná žena - Anna Urbanová např. - tak si do nosních sprejů dávám Vincentku - náklady minimální, vykulené oči a slovník maximální:-))

      Vymazat
  2. Zdeni, zní to úžasně. Ale bohužel není pro mě :-( Po poslední zkoušce léčby mě chytla šílená migréna, takže horkým koupelím a saunám se budu muset dál vyhýbat velkým obloukem. :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Já si také ráda napouštím vanu, když mám rýmu. Krásně se mi v té teplé vodě uvolní, tak se pak můžu pořádně vysmrkat. Na rýmu už dlouho používáme nosní sprej s CBD, který objednávám z Cibdol. Na rýmu žádný účinnější není, nebo já jsem ho alespoň zatím neobjevila :-) .

    OdpovědětVymazat