pátek 21. listopadu 2014


Odbývám si každoroční podzimní "dvoudenní" nachlazení, proto tak trochu odbudu i dnešní příspěvek.
Mrkvový dort ze Starbucks peču podle Vandy (podobný recept byl i v Apetitu) v různých obměnách hoodně často, i když hodně z vás (převážně těch, co ochutnali :-) ) odkaz na recept minule přehlédlo a napsalo si o recept znovu.
A jelikož jsem ho pro velký úspěch na podzimní slavnosti u Aničky ve školce přepisovala, nemám problém ho sem ještě jednou zkopírovat a dále šířit cizí zázrak :-).
I s pár drobnými postřehy.
A příště už fakt to cizrnové kari a taky jeden zaručeně nejzaručenější tip na nachlazení :-).
Hezký víkend!


MRKVOVÝ DORT ze Starbucks

(když dělám dort do dortové formy, používám 2 dcl hrnek, když ho dávám na plech, odměřuju 3dcl hrnkem a dám ho buď na velký plech nebo do dvou menších pekáčů, podle toho, jak chcete těsto vysoké - docela nabude)

4 vejce 
2 hrnky třtinového cukru (lze ubrat)
2 hrnky polohrubé mouky (větší část nahrazuju celozrnnou jemně mletou špaldovou)
2 rovné lžičky jedlé sody 
2 rovné lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice

1   a   1/4 hrnku oleje (slunečnicový nebo olivový) 

3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (cca 3/4 kg)
1 hrnek jakýchkoli oblíbených nasekaných ořechů, já je míchám ještě s rozinkami, co jsem měla v dortu v aberdeenském Starbucks.

Nastrouhám si mrkev, nasekám ořechy s rozinkami.
Vejce utřu s cukrem a přilívám postupně olej, pak přisypávám mouku smíchanou se sodou, kypřicím práškem, skořicí a solí.
Nakonec vmíchám strouhanou mrkev a ořechy s rozinkami.
Těsto naliju do formy nebo pekáče vyloženého naolejovaným pečicím papírem a vysypaným hrubou moukou.
Dort se peče asi tak hodinu na 175 °C, na plechu asi poloviční dobu podle typu trouby, musí se to hlídat špejlí. Když těsto na povrchu moc hnědne, přikrývám alobalem.
Po vychladnutí se dort rozřízne a namaže třetinou krému, zbytek se natře navrch a na boky (což naštěstí odpadá při pečení na plechu).

KRÉM:

500 g  sýra na mazání (Philadelphie nebo Lučiny, používám většinou Lučinu - lze i doma vyrobenou nebo třeba sýr Jaroměřický Fénix)
2 hrnky cukru moučka (lze i ubrat)
šťáva z 1 citronu
kapánek vanilkového extraktu (dělám si domácí ),
2 lžíce změklého másla (aby poleva nepopraskala).



P. S.  Aktuální dodatek: dort je skvělý promazaný i jen neslazenou šlehačkou.
A zdobený ozdobami z domácí ledové čokolády (kokosový olej + kakao + datlový sirup v přibližně stejném poměru, formičku je skvělé vysypat směsí strouhaných ořechů a kokosu).

10 komentářů:

  1. Zdenicko,díky za recept.Až budu fit,rada vyzkousim 😊A příště se těším na ty tipy,to se bude hodit ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jo! Přesně tenhle jsem dneska taky pekla :))!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, je to náš hit, a ta celozrnná mouka v něm není ani znát.

      Vymazat
  3. Tak to mě těší, myslela jsem, že už ho úplně všichni znají :-), vřele doporučuju, je návykový.

    OdpovědětVymazat
  4. Daj rychlo to nachladnutie, potrebujem akutne! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se! Přes víkend jsem padla a přečetla si to stejně až v pondělí...:-(

      Vymazat
  5. Upekla jsem, nedržela jsem se přímo receptu, ale všichni ji chválili! Byla opravdu výborná!

    OdpovědětVymazat
  6. Nás nejoblíbenější mrkváč. Peču již několik let a ještě se neomrzel...

    OdpovědětVymazat