Odbývám si každoroční podzimní "dvoudenní" nachlazení, proto tak trochu odbudu i dnešní příspěvek.
Mrkvový dort ze Starbucks peču podle Vandy (podobný recept byl i v Apetitu) v různých obměnách hoodně často, i když hodně z vás (převážně těch, co ochutnali :-) ) odkaz na recept minule přehlédlo a napsalo si o recept znovu.
A jelikož jsem ho pro velký úspěch na podzimní slavnosti u Aničky ve školce přepisovala, nemám problém ho sem ještě jednou zkopírovat a dále šířit cizí zázrak :-).
I s pár drobnými postřehy.
A příště už fakt to cizrnové kari a taky jeden zaručeně nejzaručenější tip na nachlazení :-).
Hezký víkend!
MRKVOVÝ DORT ze Starbucks
(když dělám dort do dortové formy, používám 2 dcl hrnek, když ho dávám na plech, odměřuju 3dcl hrnkem a dám ho buď na velký plech nebo do dvou menších pekáčů, podle toho, jak chcete těsto vysoké - docela nabude)
4 vejce
2 hrnky třtinového cukru (lze ubrat)
2 hrnky polohrubé mouky (větší část nahrazuju celozrnnou jemně mletou špaldovou)
2 rovné lžičky jedlé sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
1 a 1/4 hrnku oleje (slunečnicový nebo olivový)
3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (cca 3/4 kg)
1 hrnek jakýchkoli oblíbených nasekaných ořechů, já je míchám ještě s rozinkami, co jsem měla v dortu v aberdeenském Starbucks.
Nastrouhám si mrkev, nasekám ořechy s rozinkami.
Vejce utřu s cukrem a přilívám postupně olej, pak přisypávám mouku smíchanou se sodou, kypřicím práškem, skořicí a solí.
Nakonec vmíchám strouhanou mrkev a ořechy s rozinkami.
Těsto naliju do formy nebo pekáče vyloženého naolejovaným pečicím papírem a vysypaným hrubou moukou.
Dort se peče asi tak hodinu na 175 °C, na plechu asi poloviční dobu podle typu trouby, musí se to hlídat špejlí. Když těsto na povrchu moc hnědne, přikrývám alobalem.
Po vychladnutí se dort rozřízne a namaže třetinou krému, zbytek se natře navrch a na boky (což naštěstí odpadá při pečení na plechu).
KRÉM:
500 g sýra na mazání (Philadelphie nebo Lučiny, používám většinou Lučinu - lze i doma vyrobenou nebo třeba sýr Jaroměřický Fénix)
2 hrnky cukru moučka (lze i ubrat)
šťáva z 1 citronu
kapánek vanilkového extraktu (dělám si domácí ),
2 lžíce změklého másla (aby poleva nepopraskala).
P. S. Aktuální dodatek: dort je skvělý promazaný i jen neslazenou šlehačkou.
A zdobený ozdobami z domácí ledové čokolády (kokosový olej + kakao + datlový sirup v přibližně stejném poměru, formičku je skvělé vysypat směsí strouhaných ořechů a kokosu).
(když dělám dort do dortové formy, používám 2 dcl hrnek, když ho dávám na plech, odměřuju 3dcl hrnkem a dám ho buď na velký plech nebo do dvou menších pekáčů, podle toho, jak chcete těsto vysoké - docela nabude)
4 vejce
2 hrnky třtinového cukru (lze ubrat)
2 hrnky polohrubé mouky (větší část nahrazuju celozrnnou jemně mletou špaldovou)
2 rovné lžičky jedlé sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
1 a 1/4 hrnku oleje (slunečnicový nebo olivový)
3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (cca 3/4 kg)
1 hrnek jakýchkoli oblíbených nasekaných ořechů, já je míchám ještě s rozinkami, co jsem měla v dortu v aberdeenském Starbucks.
Nastrouhám si mrkev, nasekám ořechy s rozinkami.
Vejce utřu s cukrem a přilívám postupně olej, pak přisypávám mouku smíchanou se sodou, kypřicím práškem, skořicí a solí.
Nakonec vmíchám strouhanou mrkev a ořechy s rozinkami.
Těsto naliju do formy nebo pekáče vyloženého naolejovaným pečicím papírem a vysypaným hrubou moukou.
Dort se peče asi tak hodinu na 175 °C, na plechu asi poloviční dobu podle typu trouby, musí se to hlídat špejlí. Když těsto na povrchu moc hnědne, přikrývám alobalem.
Po vychladnutí se dort rozřízne a namaže třetinou krému, zbytek se natře navrch a na boky (což naštěstí odpadá při pečení na plechu).
KRÉM:
500 g sýra na mazání (Philadelphie nebo Lučiny, používám většinou Lučinu - lze i doma vyrobenou nebo třeba sýr Jaroměřický Fénix)
2 hrnky cukru moučka (lze i ubrat)
šťáva z 1 citronu
kapánek vanilkového extraktu (dělám si domácí ),
2 lžíce změklého másla (aby poleva nepopraskala).
P. S. Aktuální dodatek: dort je skvělý promazaný i jen neslazenou šlehačkou.
A zdobený ozdobami z domácí ledové čokolády (kokosový olej + kakao + datlový sirup v přibližně stejném poměru, formičku je skvělé vysypat směsí strouhaných ořechů a kokosu).
Zdenicko,díky za recept.Až budu fit,rada vyzkousim 😊A příště se těším na ty tipy,to se bude hodit ☺
OdpovědětVymazatTo asi musím zkusit... :-)
OdpovědětVymazatJo! Přesně tenhle jsem dneska taky pekla :))!
OdpovědětVymazatjj, je to náš hit, a ta celozrnná mouka v něm není ani znát.
VymazatTak to mě těší, myslela jsem, že už ho úplně všichni znají :-), vřele doporučuju, je návykový.
OdpovědětVymazatNáš nejmilovanější...
OdpovědětVymazatDaj rychlo to nachladnutie, potrebujem akutne! :)
OdpovědětVymazatomlouvám se! Přes víkend jsem padla a přečetla si to stejně až v pondělí...:-(
VymazatUpekla jsem, nedržela jsem se přímo receptu, ale všichni ji chválili! Byla opravdu výborná!
OdpovědětVymazatNás nejoblíbenější mrkváč. Peču již několik let a ještě se neomrzel...
OdpovědětVymazat