sobota 1. března 2014

Ukrajina v obrazech očima tu túristy :-)

Trhy v Užhorodu - vynikající zelenina, chalva, špek ...

První aklimatizační túry ;-) - Bliznica

Dávno vyhořelý hotel nad vsí Kvasy - pojistný podvod?

Bláznivej řidič gruzaviku po cestě do sedla pod Hoverlu - nejvyšší horu Ukrajiny. Hoverlu si vyběhl v těchto polobotkách a v tomto oděvu ;-)

ukrajinské muzeum ekologie pod Hoverlou - jako vážně! :-)

Výhled z Hoverly je prý luxusní, ale nám nepřálo počasí. I tak na ni mířily zástupy asi jako na Sněžku.

Tenhle miniaturní korýš je prý ukazatelem na bezvadnou kvalitu vody.

Gruzaviky zastupují i hromadnou dopravu. Jezdí to spíš podle plotu. Můžete čekat i hodiny. Sváží všechno včetně zvířat, když je plno, jedete vestoje, čímž při jejich stylu jízdy mírně hrozí vyražení zubů - minimálně :-).

Vlaky na Zakarpatí jezdí rychlostí cca 10 km/h a dělají šílenej rámus, tak skoro nehrozí, že byste nestihli vyklidit trať. Tunely mnohdy hlídají ozbrojenci s kalašnikovy (ty jsem si netroufla vyfotit, protože se tvářili podobně jako ti na hranicích dosti zlověstně).

Lyžařské středisko pod poloninami. Něco jako Jasná v ukrajinské verzi :-)...

Polonina Boržava

Zlato nesmí chybět - zvenčí ani zevnitř (vlevo Rachov, vpravo jeden z vesnických kostelíků).


Poblíž autobusáků a na veřejných místech není výjimkou potkat žebrající děti. Naučili se říkat česky: "Bonbon dej". Bohužel, i když by se nad nimi i kámen ustrnul, neměli jsme jim vyhovovat.

Dřevěný kostel v Jasinji. Pozoruhodný je, že na jeho stavbu nepotřebovali ani jeden hřebík.

Z tohoto "krásnýho" solnýho dolu v Solotvině vede trubkou slaná voda do jezírek pod ním. Jedno z nejvyhledávanějších rekreačních míst, protože voda je slanější než v Mrtvém moři. Konzervuje všechno (dokonce i ho--o, jak jsme se měli možnost přesvědčit, naštěstí až po koupeli :-) ) a pomalu z ní ani nejde vylézt, jak nadnáší. Nevábně vyhlížející bahno prý působí blahodárně na kožní problémy (věřím, že po tom sleze všecko :-) ).

Se skromnými příbytky kontrastujou rozestavěné luxusní domy za vysokými ploty - jak nám náš průvodce říkal, domy místní mafie. Architektura ne nepodobná domu prokurátora Pšonky :-).

Gruzaviky jezdí často až na hřebeny hor (myslím, že v těch chvílích žerou tak sto na sto :-) ). Sváží taky sběrače různých lesních plodů, po kterých zůstává dost často zpustošené borůvčí s lahvemi od kvasu a piva. Jízda s držením se řetězu, abych nevypadla ven, patří k okamžikům, kdy jsem se nejvíc bála :-).

Já viděl divoké koně... (pasoucí se nahoře na poloninách)

Od jara do podzimu zůstávají pastevci se stády v horách, pak je seženou do údolí.

Polonina Krásna

Ledabyle pohozená hromada železných trubek na hřebenech :-)... prý už tam jsou dlouho.

Pohled na Koločavu. Vysílač nejdřív postavili výš, ale pak prý zjistili, že k němu nemají dost vedení, tak postavili níž ještě jeden ;-).

Sestup do Koločavy.

Koločava

...aspoň nemusí pro míč daleko ;-)...

Realita na vsi

Četnická stanice (měli tu výborný šašlik).

Pomník, škola a muzeum Ivana Olbrachta v Koločavě i s učitelnicou a průvodkyní (a potomkyní Ivana Olbrachta) v 1 osobě :-).

Konec Nikoly Šuhaje a jeho bratra na fotce v muzeu.

Hrob Nikoly Šuhaje a jeho Eržiky.

Siněvirský národní park.

Nedaleko NP Siněvir.

Trhy všeho možného na vsi.

před návratem domů...

Před odjezdem domů jsme potkali i český folklórní soubor, který na Ukrajinu vyrazil na soustředění. Tuším, že nacvičovali na písničku Holúbek a holubička od Hradišťanu.

vesnická škola i s "interaktivní" tabulí ;-).

Zastávka busu.

... oni si prostě poradí se vším...

... postav dům, zasaď strom...:-)

V hospůdkách moc možností na výběr nebylo a splachovací záchod místo tureckýho jsme potkali za celý pobyt jednou, zato jídlo bylo úžasný. Nestresovaný zvířata pasoucí se od jara do podzimu mají úplně jinou strukturu i chuť masa, lepší jsem nikdy nejedla.

Konečně jsem upravila a utřídila fota z Ukrajiny, kde jsme byli už skoro před šesti lety.
Už bylo na čase ;-)... a taky se hodí zavzpomínat zrovna teď.
Nevím, kolik se toho tam od tý doby změnilo, ale myslím, že moc ne. 
Při pobytu mezi místními jsme poznali jen maličkej střípek ze života na Ukrajině.
Tak, jak jsme ji poznali my, je to země mnoha paradoxů.
Nádherná příroda - a ekologie v plenkách.
Skromnost lidí, místy až chudoba versus bohatství a okázalost mafiánských majetků.
Vodka a cigára tak levný, že to láká si je koupit místo jídla.
"Stakančiky" (velikost našeho velkýho panáku) pro nezvyklý turisty, "stakany" (o obsahu 2 deci) pro místní. Ale když od nich něco potřebujete, musíte pít stakany taky :-). Odmítnout vnímají jako neslušnost.
Dohoda i přesto druhej den platí, i když časově tak plus mínus hodina, dvě...
Alkohol za volantem nikdo nehrotí. 
I proto jsme potkali na silnici pár ošklivých smrťáků.
Levný cigára a vodka údajně pomáhá zajistit "spokojenost" obyvatelstva, to se pak nebouří.

Nedivím se, že chtějí (nepopírám že ne všichni, vždycky bude někdo spokojenej, u nás taky každýmu demokracie nevyhovuje) změnu.
Většinu názorů a nějaké odkazy (třeba na Janukovyčovo "demokratické" vítězství v prezidentských volbách) jsem už napsala do komentářů pod minulými příspěvky.
Přesto netvrdím, že situace v Kyjevě je černá nebo bílá.
Naopak.
Opozice udělala taky chyby. 
Nezávidím jim tu situaci, kdy se musí prokousat politickým bahnem, kdy se dozajista vynoří falešní proroci a vůdci, jimž jde nejvíc o "dobro" všech.
Je mi líto životů policistů, kteří zpočátku asi věřili tomu, že dělají správnou věc.
Přesto nemůžu souhlasit s černobílými konspiračními teoriemi o západní propagandě a nacistech, kterých má Ukrajina podle těchto teorií zřejmě statisíce.
Nevím ani, jaká je "západní propaganda" v našich médiích, sleduju převážně ukrajinské zdroje a Ukrajince žijící v Čechách, naše bloger(k)y přímo z místa.
Jedna z nich popisuje, jak se Ukrajinou i sociálními sítěmi "šíří různé výzvy, články, akce aj. na podporu jednotné Ukrajiny. Ukazují a vysvětlují, že řeči o nepřátelství mezi regiony jsou jen pomluvy. Ve Lvovu byl ve středu den solidárnosti s ruskojazyčným obyvatelstvem (mluví jen rusky), v Doněcku s ukrajinskojazyčným (mluví ukrajinsky). Ukrajinský národ byl vždy moudřejší, než jakékoli politické zřízení."

Čecháčkovský (záměrně neříkám český) čtenář  - typický diskutér např. na webu Novinky.cz - má jasno.
Na nás si nepřijdete, co nám to tady podsouváte. Všichni novináři a ti, co jim to žerou, jsou mimo, ovce.
Organizace zajišťující pomoc vlastně taky nevědomě pomáhají "teroristům".
Nebudu opakovat, co už dokonale vystihla na blogu Respektu Klára Votavová.
Mě navíc ještě praštilo do očí, jak obvykle největší ateisti a proti církvi vystupující Novinkáři šíří v diskuzích jako největší pravdu video z prapodivného webu Gloria.tv, který má přímo ve svém názvu dovětek: "Více katolické je lepší" - což, zdá se, mluví za vše.
Nejsem si jistá, jestli takhle zmatený, až fanaticky "nestranný" výplod  může dát dohromady normální a duševně zdravý člověk.
Je nebezpečný nepochybovat.
Vede to k fanatismu a radikalismu.

Ale stydím se, když čtu názory typu "pro naše děti peníze nemáme a nacpem miliony do špinavých náckovských UKček".
Nevím, jestli si už lidi záviděj i průstřely stehen, nebo co.
To si vážně někdo myslí, že peníze na léčbu těch "špinavých UKček" někdo přímo odtrh od pusy našim nemocným? 

P.S. Člověk v tísni koordinuje pomoc všem zraněným, kteří sem přiletěli za účelem léčení. Podporu jim můžete vyjádřit i dopisem, zaslaným (či doneseným) na adresu: Ukrajinska Europska Perspektiva, Opletalova 39, Praha 1, 11000 nebo mailem na uepgalina@gmail.com.

14 komentářů:

  1. jj vichr z východu fučí.... tady už nejde ani tak o čecháčství, Katorku... to je ten pověstný Babylón
    . A orientovat se v něm?!
    Dějiny se (prý) opakují.
    Průměrný věk dnes žijícího člověka dosahuje k Mnichovu (lidi museli prchat). Za deset let poté byl Únor (lidi museli prchat).za dvacet let bylo (nejen) v Praze Jaro (lidi museli prchat). Bohužel za dalších 20 (a víc) let lidé prchají znovu, napříč Evropou... nás se to jen zdánlivě netýká. Ale fakt netýká?!?
    Jak obstál bleskový internet? Tiskové agentury? Satelitní spojení?!!
    Janukovič bude snad asi brzy hrdina.
    Je vidět, že moderní technologie nám zase tolik (většinově) nepomůžou. Leda v bulváru. V mocenském boji jsou poštovní holubi asi nadále rychlejší
    Bohužel, rozum a paměť používáme čím dál míň... a to vůbec nezmiňuju možný energetický blackout (kdy nám nepůjdou mobily, PC a TV) jak předevčírem cvičila Praha.
    Co tedy teď?!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nj, nemůžu za to, že dějiny se tvoří rychleji, než já stačím psát ;-)...

      Vymazat
    2. :-) jen piš Katorku... Ať si tu cvičíme paměť a rozum v hrsti...jak napsal (i nadále aktuálně) Karel Čapek před válkou:

      "Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstali stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky. Kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl dříve a vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví"

      Vymazat
    3. ono to ale pokračuje:
      "...Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění. Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnějším tím, že změnil tvář. Tvrdá zkouška je i tvrdé poznání. Budoucí foliant našich dějin o této době bude mít jeden podtitul: Kdo byl kdo. I dobrá paměť patří k těm stálým věcem, jichž je a bude třeba.“

      Vymazat
    4. Pro ty, co nesledují Facebook: (stav uživatele Tatiana Helena Sikorska cca před 3 hodinami): neskutečné. Ruská televize První kanál tvrdí, že do Ruska z Ukrajiny už uteklo cca 140 tisíc lidí kvůli bezpráví. Přitom ukazují ukrajinsko-polský hraniční přechod Šehyni - Medika (Шегині—Медика). Na ukrajinsko-ruských hranicích je klid, žádný nadměrný pohyb není pozorován (na 2. foto přechod Nechoteevka - Нехотеевка).
      článek s fotkami z vysílání a záběry z online kamer z hraničního přechodu zde:
      http://www.pravda.com.ua/news/2014/03/2/7017054/

      Online kamera hraničního přechodu Nechoteevka a blízkých zde: http://service.alfard-bel.ru/granicaonline/granica-online-nehoteevka.html (obraz se obnovuje každých cca 5 minut se zpožděním 3-10 minut oproti reálnému času)

      No a ještě bonus: zde masová "pro-ruská" a "pro-invazní" demonstrace v Simferopolu (správní středisko Krymu) pohledem z balkonu (foto uživatele Ondřej Hedonix):
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201371654442481&set=gm.1398886030376033&type=1&theater

      :-) :-) :-) (i když to vůbec není k smíchu)

      Vymazat
    5. Kači, doma poctivě sledujeme, co se děje.....a úplně mě mrazí...
      A i když asi trochu mimo téma, fotky jsou nádherný....

      Vymazat
    6. Fotky fakt nádherný, mám skoro stejné - asi stejná túristická trasa, i paní učitelnici si pamatuju. Už je to 8 let...Ze situace teď mám husí kůži... učitelnice Káťa z pod Řípu

      Vymazat
    7. Zdravím Olmik i pod Říp ;-)... Káťo, je možný, že jste tam byli před námi - My byli s Horalem (Jolka a Jeroným - s tím jsme byli pak ještě v Rumunsku,a pak se vzali a měli dvě děti), myslím, že Horal se spojil s Alpinou, ale tenkrát to bylo super rodinný, jak s partou dávných kamarádů.

      Vymazat
  2. za posledních pár dní se toho událo tolik, že sem ty nejdůležitější "výběry z bobulí" nestačím házet. Tak alespoň pár odkazů:
    1) Každý večer (někdy i ve dne) píše na svůj profil T. H. Sikorska shrnutí do češtiny přeložených nejdůležitějších zpráv dne, včetně přesných odkazů na ukrajinská a ruská média. Její profil sice není veřejný, ale kdo profil má, může zprávy sledovat:
    https://www.facebook.com/tsikorska
    2) !!!!!!!!!!!!!!!!!!Na internetu se šíří velké množství nepravdivých, lživých informací o situaci na Ukrajině hlavně na Krymu. Na této stránce je novináři uvádí na pravou míru (jen rusky, max. anglicky): http://origin.stopfake.org/
    Můžete tu najít i některé fake, co šíří Gloria.tv. Není taky od věci si přečíst něco o člověku, který do této "televize" značnou měrou (i některými fake) přispívá: http://cs.wikipedia.org/wiki/Libor_Hal%C3%ADk
    3) obsáhlý, ale velmi zajímavý pohled nejen na aktuální situaci na Ukrajině, ale i historický vývoj vztahů s Ruskem kvůli Krymu od člověka, který na UA žil 17 let, z toho 7 let na Krymu na hranicích s Ruskem:
    https://www.facebook.com/alexandr.butin/posts/10203600727967569

    Jinak jsem si všimla už v několika médiích a diskuzích pod nimi odkazu na strašlivou práci demonstrantů na Majdanu: Policistovi usekli hlavu!!!! No představte si to:
    http://cs.gloria.tv/?media=577566
    (co na tom, že stejný záběr, delší a kvalitnější, je dohledatelný v archivu čt24, kde ovšem policista hlavu má...) ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný fotky! A moc díky za info.

    OdpovědětVymazat
  4. Byl jednou jeden komunální politik - radní jednoho nejmenovaného města. Jen komunální a jen na jedno volební období. Ten radní pomohl k tomu, aby byl sesazen starosta, který si radním řekl o menší částku za přenechání internetového portálu města, který spravoval jeho syn - tedy o úplatek. Úplatek "tak nízkej", že to "ještě" nebyl trestný čin, trestným činem je totiž úplatek až od určité finanční výše(!). Starostu sesadili a dosadili jinýho. Bývalý starosta měl ale kontakty a rozpoutal takovou mediální bitvu, pozval si i tehdejší "Na vlastní oči", že ze všeho vyšel jako (podle policie a definice trestného činu) nevinný a nespravedlivě sesazený chudák a náš radní i s těmi ostatními jako ten, co pomáhal dostat k moci mocichtivého chlapa... Následovalo destileté vlečení sporu a nemalé finanční pokuty za neplnění rozsudků, když se radní "neomluvili bývalému starostovi za to, že o něm lhali", i horší věci...
    Od této dávné doby pravidelně pozoruju, že ve všech malých i velkých kauzách (čím větší, tím větší mediální boj) se pro vlnu vzedmuté špíny a "zaručených pochybností" zapomene, KDE byl ten začátek, kvůli čemu to všechno začalo?
    Jak to souvisí s Ukrajinou?
    Bude hůř, bude horší mediální bitva. Proto si dávám pauzu a radši se budu věnovat dětem. Jsem ráda, že mám kolem sebe lidi, kteří to vidí stejně jako já. Že má muž stejný názor a že si kvůli politice nebouráme rodinu.
    Tak ještě něco málo ze zkorumpovaných českých médií:
    - o propagandě na obou stranách:
    http://zpravy.idnes.cz/propaganda-v-krizi-na-ukrajine-rusko-dv5-/zahranicni.aspx?c=A140306_154112_zahranicni_jw
    - článek ne úplně nezávislý, o tom, jak si člověk zvykne i na šibenici... jak se naši politici vybarvují a i když se to špatně čte, článek nazývá věci silnými, ale bohužel pravými jmény. Nepříjemný, já vím:
    http://nazory.aktualne.cz/komentare/sobotka-protirusky-zeman-uz-otaci-klaus-slouzi-putinovi/r~907b5a46a83411e38ffe0025900fea04/

    OdpovědětVymazat
  5. Krásne fotky a aspoň takto vyjadrujem podporu. Som rada, že niekto to vidí podobne. Čítať diskusie pod článkami je fakt masochizmus a onomu čecháčkovstvu sa asi nikdy nevyhneme.

    Malý offtopic : Len cez média som narazila na mail, ktorý veselo koluje po blogoch o akomsi zneužití a popíjaní pri prepočítavaní peňazí z trojkráľovej zbierky. Všetci čecháčci radi širia a hneď nadávajú na všetky neziskovky, nadácie, charitu, hlavne nikomu nič nedať, všetko sa zneužije a rozkradne, my sme to vedeli, cirkevná chátra... Nikto nepozrie na oficiálne vyjadrenia, stránky hoaxu a obrana charity je úplne zbytočná. Fakt humus, ako málo stačí, aby niekto cez internet i anonymne očiernil, obrana chabá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Na hoax.cz chodím jako první a většinou tam taky všechno najdu. Když ne, stačí zadat do googlu a za pár vteřin víme, na čem jsme. Tak jednoduchý a pro někoho nemyslitelný...:-( Díky moc za podporu!

      Vymazat
  6. Malá ukázka českého análního alpinismu (obzvlášť ten závěr :-) ):
    https://www.facebook.com/eugenkukla/posts/10201490706325020
    ... a abychom to zakončili optimisticky, krátký pozitivní video z okupované ukrajinské základny, aneb sranda musí bejt :-):
    https://www.youtube.com/watch?v=3GdsKXK53nE&app=desktop

    OdpovědětVymazat