úterý 12. února 2013


Už sa fašank krátí, už sa nenavrátí...!
Tak doufám, že jste si stihli udělat něco hoodně dobrýho, než se zítra začnete postit :-).
Tohle video je v mizerný kvalitě, ale mám ho hrozně ráda, dokonale vystihuje moji dnešní náladu, i když venku sype ostošest.
Mezi tradiční masopustní jídla patří koblihy (na másle smažený, na okénku chlazený :-) ).
Protože jsem tvor od přírody líný, dělám aspoň takhle jednou v roce na masopust vdolky - s náplní hore.
Omluvte, prosím, dnešní ledabyle nakydanou šlehačku, jako chtěla jsem ji dát do sáčku, ale spěchala jsem, abych vdolky v naší tmavé kobce stihla vyfotit (stejně jsem nakonec musela ven)...


No a kdybyste si chtěli vdolky udělat k/po večeři, je to vážně jednoduchý:

Do mísy rozdrobte kostku droždí, zasypte 2 lžícemi cukru a přilijte trochu ohřátého mléka (ohřejte si celkem asi 1/4 l hrnek mléka a trochu z něho odlijte právě do mísy) a nechte vzejít.
Pak zašlehejte 1 vejce (mělo by mít pokojovou teplotu), zbytek ohřátého mléka a 5 dkg plátek másla, které jste předtím rozpustili (já lenochod ho hodím rozpustit do mléka).
Nakonec zapracujte po částech půl kila hladké mouky.
Mísu dejte do tepla a těsto nechte hodinu kynout.
Pak ho vyklopte na pracovní desku, pomoučněte, rozválejte asi na 2 cm a vykrajujte vykrajovátkem nebo menším hrnkem kolečka.
Ta vkládejte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a smažte z obou stran.
Zdobte de chuti, já dala domácí jahodovou, meruňkovou a hroznovou marmeládu, domácí povidla a navrch ušlehanou šlehačku.

4 komentáře:

  1. To je pracovníček panečku :-). Tak Tebe bych tady Aničko taky potřeboval, až zejtra ráno budu vyhrabávat auto ze závěje :-). O.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si pro ni přijedeš, tak Ti ji pučím i se sedačkou :-). Néé, ona u žádný práce nemůže osobně chybět, doufám, že jí to zůstane :-). Fotek bylo víc i s větším pracovním zápalem, ale to by dalo na samostatnej příspěvek...

      Vymazat
  2. Teda Ani...Ty jsi pracvoníček a ještě s teplotkou? Doufám, že ne....Maminku chválím za idylku tradic...super pohodičkový fotky!!!!S Maruškou jsme si to taky užily....

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bychom takovou pomocnici uživili :-)

    K našim letošním houbám: Chodí mi e-mailové upozornění na blogové komentáře. Smrže nám vyrostly z kupované drcené kůry, totiž borky. Někde jsem četla (např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Smrž_pražský), že se jim říká smrž pražský :-) S těmi václavkami si nejsem moc jistá, protože václavky, které rostou ve zdejších lesích, jsou menší, žlutější, zkrátka do těchhle našich radši nekousnu. Z naší vrby jívy vyrůstají takové každý rok. Pravé václavky jsou moc dobré zavařené, můj strýc na ně býval hotový specialista :-)

    OdpovědětVymazat