pondělí 11. února 2013


V pátečním příspěvku jsem úplně zapomněla na recept na ten úžasný koláč, co se rozplývá na jazyku a který byl původně smyslem příspěvku :-).
Jaro a zelenost a čerstvost daleko, dodělávám domácí jablka, nu co nám zbývá.

Takže:

Hraběnčiny řezy

Máslové těsto:
4 žloutky utřeme se  
150 g cukru (dávám třtinový), 
2 lžičkami vanilkové esence (to šedé je odkaz na její výrobu, ale můžete ji vynechat) a zašleháme 
kostku rozpuštěného másla.
Přisypáváme po částech 450 g hladké mouky, do které jsme předtím vmíchali půl balíčku prášku do pečiva.
Prohněteme.

Přibližně 2/3 těsta vtlačíme na dno hlubšího plechu vyložené pečicím papírem.
Těsto můžete nejdřív vyválet, ale podle mě je to zbytečný mazání nádobí, vtlačím ho prsty.
Zbytek těsta odložíme na chvíli do mrazáku, aby ztuhlo.

Oškrábeme minimálně 10 velkých jablek (v tom je to kouzlo, dejte klidně víc, až dvojnásobek, čím víc, tím líp) a nastrouháme.
Strouhaná jablka rovnoměrně rozložíme na těsto na plechu a posypeme skořicí.
Ušleháme 4 bílky, co nám zbyly, asi se 100 g cukru (podle chuti) a rozetřeme je na jablka.
Posypeme bohatě sekanými vlašskými ořechy a rozinkami (klidně naložené v rumu).
Nakonec nahrubo nastrouháme zbylé těsto z mrazáku a rozložíme ho na povrch koláče.

Upečeme na střední výkon dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat