úterý 5. února 2013


Předem bych chtěla upozornit, že dneska nepředkládám recept autentické thajské kuchyně, ale můj recepis na námi i návštěvami oblíbené rychlé zimní (a moc voňavé) jídlo.
Je přizpůsobený hlavně sezoně (zima, bylinky za oknem nějak stávkujou a jediná solidní čerstvá sezonní zelenina je mrkev a cibule).
Vlastně jsem si říkám, že jsem tohle jídlo asi nevařila jindy než v zimě :-).
______________________________________________________________________________________

Kuře na červeném kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží

Potřebujete:
½ kg kuřecího (prsa či stehenní řízky – jsou šťavnatější) nebo krůtího masa
1 cibule 
1 velká mrkev
sáček červené kari pasty 
(kupuju v Albertu 50 g Red Curry Paste od Exotic Food - a v současnosti jsem si všimla dvou velmi podobných balení té samé firmy, z nichž jedno obsahuje glutamát a druhé ne, rozhodně berte to "bez")
1 dvouhrst sušeného jidášova ucha - namočit 2 hodiny před vařením do vody 
(v Albertu mívají pastu, Jidášovo ucho i kokosové mléko v jednom regálu)
sůl, pepř
chilli dle chuti (nemusí být)
1 plechovka kokosového mléka
400 ml  jasmínové rýže


V hlubší pánvi nebo ve woku orestujte na oleji cibuli nakrájenou na tenké klínky, tenké proužky mrkve (asi 4-5 cm dlouhé) a celý obsah sáčku kari pasty, až cibule zesklovatí. 
Přidejte na nudličky nakrájené kuřecí nebo krůtí maso, podle chuti osolte, opepřete (kdo má rád pálivé, může přidat ještě špetku chilli) a ze všech stran opečte. 
Pak přidejte na nudličky nakrájené jidášovo ucho a zalijte kokosovým mlékem. Nechte na mírném ohni cca 10 min. probublávat, dokud omáčka mírně nezhoustne. 
Milovníci zázvoru ho můžou kousek postrouhaného přidat.
Podávejte s jasmínovou rýží.


Jasmínovou rýži připravuju stejně jako normální, postup jsem probírala i s Vietnamkou, u které jejich tradiční jasmínovou rýži kupuju :-).  
V hrnci na oleji osmahněte jeden díl jasmínové rýže a když se začne rýže ke dnu přichytávat, zalijte dvěma díly vody. 
Osolte podle chuti (někdo jasmínovou rýži ani nesolí), my milovníci kmínu i kmínujeme, ale vy určitě nemusíte, naposledy rýži ode dna zamíchejte a přiklopte poklicí
Vařte na mírném ohni bez míchání, dokud se všechna voda neodpaří. 

P.S. A taky se na tomhle jídle dobře nacvičuje jedení hůlkama.
Rýže mazlavá, pevné součástky v omáčce na nudličky... prostě ideálka :-). 

1 komentář:

  1. Vypadá to úžasně a určitě to ještě líp chutná!!! Mňam! :)

    OdpovědětVymazat