úterý 3. května 2022

Jak přestat pít po večerech víno (když teda chcete :-) )

Ne že bych dřív pila nějak hodně, ale moji lásku k vínu jsem už musela předhodnotit.
Bez skleničky "za odměnu" jsem si už skoro neuměla večer představit a dovolená bez lahvinky by snad ani nebyla dovolená.
Cítila jsem, že to už přestává bejt v pořádku, taky mi připadalo, že co jsem si večer "vypůjčila" (dobrá nálada), to jsem musela ráno zase vrátit, au.
Malátnost, únava, pak i bolest v krku a svědění kůže, jo, holt nemládnu :-).

Pak jsem slyšela o Magu  - měli opravdu vytuněnou reklamu na jejich kombuchu, úplně se mi sbíhaly sliny a ještě navíc v recenzích někdo psal, že přestal díky jejich kombuše pít alkohol, že

si ji dává večer do skleničky na víno a že je nadšen účinky (povzbuzení bez vedlejších účinků).
Tak jsem to zkusila.
Jejich kombucha mi narozdíl od těch běžně dostupných fakt chutnala, i když jsem si pak teda objednávala jen tu s červenou řepou, protože ostatní příchutě na mě a můj ekzém byly dost ostré (dost zázvoru).

Pila jsem ji jako svátost přesně v doporučených dávkách, pak mi ji začali doma všichni upíjet a taky pořizovací cena nebyla zrovna malá.
Když jsem vydělávala, nebylo mi líto za ni peníze vyhodit, ale pak už jo.

Pít alkohol jsem pak přestala stejně ještě před těhotenstvím a to neplánovaně a ze dne na den.
Naposledy jsme kombuchu z Magu dostali jako vánoční dárek a já se hecla, že to prostě musíme nějak udělat, aby to nestálo tolik peněz.
Povedlo se na první pokus a od té doby máme co týden k dispozici 9 litrů čerstvý kombuchy s příchutí červené řepy, pomeranče a zázvoru - chuť bych popsala něco mezi proseccem a burčákem :-).


Jak tak slyším, je kombucha docela v módě.
Některé články ji vychvalují do nebes, jako by to byl zázrak, některé zase uvádí, že pozitivní účinky nejsou nijak dokázané, co můžu říct za sebe je, že příjemně povzbudí, ale nerozostří smysly, v břiše je příjemně, trávení šlape, probiotika téměř zdarma.
Nevím, zda nemá příznivý efekt i na kůži, která je podezřele klidná, jsem zvědavá na kontrolu u ranhojiče, zda to bude mít vliv na moje hodnoty, po té kupované byly plísně totiž v normě :-).
Zpočátku si muselo tělo zvykat (při více než 2 dcl jsem se drbala, taky se doporučuje začínat zvolna, aby si střeva zvykla), teď vypiju litr a nic.

Jak vyrobit ochucenou kombuchu s ovocnou šťávou jsem v té době nikde na netu nenašla, proto jsem se rozhodla investovat do startovacího kitu od brněnské firmy LOKLOK, jehož součástí byla i příručka.
Rovnou jsem od nich zkusila i malinovou kombuchu bez kofeinu, byla mi sympatická velikost jejich lahví :-).
Byla skvělá, ale já chtěla tu řepa+pomeranč+zázvor.

Poprvé jsem všechno strouhala a mačkala ručně - když bylo jasné, že se zadařilo, investovali jsme do obyčejného šnekového odšťavňovače, ten se určo bude hodit i na mošt a do větší kvasící nádoby s kohoutkem (osvědčila se, jsem spokojená).

Filoména plující ještě před omlazením. V druhý nádobě mám Hildegardu.


Pokud o kombuše a jejím pěstování slyšíte poprvé (až teď když to píšu, teprve vidím, že je to opravdu módní záležitost), doporučuju přečíst TENTO nebo TENTO článek a já jdu rovnou k věci:

JAK NA TO
Uvařím čaj. Měl by se použít kvalitní sypaný (černý nebo zelený), já prostě kupuju AHMAD v
pytlíkách, z pohodlnosti.
Na 1 litr čaje padnou 3 pytlíky (= 6 g), louhuje se 3-5 minut.
Osladím třtinovým nebo přírodním surovým cukrem, na litr čaje 60 g , dobře rozmíchám.
Nechám vychladnout (ve velkém hrnci to trvá i celý den, takže zpočátku je třeba dobře plánovat).
Vychladlý čaj přeliju do čisté a vroucí vodou vylité kvasící nádoby (já mám tu s kohoutkem, ale stačí i velká zavařovačka, čaj cedím přes jemné sítko, aby se odstranily zbytky škraloupu, který se na čaji dělá) a přiliju cca 300 - 500 ml původního nálevu.
Do takto připraveného "akvárka" pak vypustím očištěnou kombuchu - odstraňuju z ní průběžně cáry a čajové usazeniny, jednotlivé nově vzniklé vrstvy lze oddělit a tak můžete pak dceřinou houbu někomu dál darovat.
Kombuchu proplachuju pod tekoucí vodou v gumových rukavicích, abych ji nekontaminovala, neměla by přijít do styku ani s kovem, takže kromě rukavic používám ještě gumovou pinzetu.
Nechávám kvasit + - 6 dní.
Když zapomenete nebo ji necháte 12 dní, stane se z ní postupně ocet, ale to jsem nezkoušela. Je dobré ochutnávat skleněným brčkem nebo kohoutkem.
Délka kvašení závisí na teplotě okolního prostředí a taky na síle houby - silnější kombucha prokvasí rychleji než slabší/nová dcera, v létě kvasí rychleji než v zimě, prostě je dobré ochutnávat.

Pak si připravím lahve (dobře umyju a propláchnu vroucí vodou, nejlepší jsou ty s pérovým uzávěrem, ale lze i šroubovací a v nouzi i plastové) a šťávu.
Na naši oblíbenou příchuť dávám:
2 díly šťávy z červené řepy : 1 díl šťávy z pomeranče: šťáva ze zázvoru podle chuti (dávám kousek asi jako prst), taky trochu citronové šťávy. 

Na 8 - 9 litrů tedy odšťavním 6 bulv řepy a 3 větší pomeranče + kousek zázvoru, šťávu z půlky citronu.
Zkoušela jsem také jablečnou šťávu (výsledek pak připomíná cider), mrkev se zázvorem nebo mango, vše je skvělé.
V příručce se píše, že lze přidat i lehce podrcené ovoce (maliny....), ale zatím jsem do téhle fáze nedošla.
Šťávu přecedím ještě přes jemné sítko.

Bohatě stačí, když do lahví nalijete na dno 1-2 cm tekutiny, nemusí to být přesně, prostě šťávu rozdělím do lahví a zaliju stočenou kombuchou.
Nádoba s kohoutkem propouští cáry bakterií, takže ke stáčení používám trychtýř se sítkem (vychytávka od Karla 2v1, na dně trychtýře je sítko, je to fajn i na bylinkové čaje).
Uzavřu vyvařenými víčky (když nemám všechny lahve s pérovým uzávěrem) a nechám stát do druhého dne.
V příručce se píše, že druhá fermentace trvá cca 2 dny, ale já nechávám jen jeden, protože mi to pak hrozně "bouchá", jako burčák, už jsem jednou kuchyň jak po masakru motorovou pilou drhla :-).


Někdy jsem lahve s kombuchou rovnou přemístila do lednice tak, jak byly, ale pak mi vše začalo ještě víc pěnit (asi jak houba zesílila), až nešla lahev skoro otevřít bez toho, aby většina nevytekla vedle, proto jsem výsledný výrobek před uložením do lednice začala znovu cedit, aby se zachytily v sítku zbytky kombuchy a bakterií, který dělají z lahve odjištěný granát :-).


Pít se dá už další den, ale nejlepší je aspoň 2-3 dny odleželá, pak jsou chutě hezky vyvážené.
V litrových lahvích zrání probíhá pomaleji, takže nejlepší kombuchu pijeme až na konci cyklu, v malých lahvičkách zraje rychleji, pění dříve.

Když potřebujete cyklus přerušit (jet třeba na dovolenou), stačí houbu ubytovat v litru oslazeného čaje a dát do lednice. Kvašení se zastaví, po návratu necháte cyklus dojet a znovu pokračujete, jak jste zvyklí.

Tak na zdraví! ♥ :-) Makisan oslavila půl roku - fota dávám k sobě.

P.S. Nic z toho, co doporučuju, není placená spolupráce.

6 komentářů:

  1. Taky dělám kombuchu z pytlikoveho čaje, případam si trochu jak barbar, ale kombuše to nevadí :). Když jsem párkrát dělala repovou kombuchu, tak následně nastala otázka jak využít zbytky po odstavneni. Zatím jsem zkoušela repovo lněné krekry a mrkvanky z repy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si připadám jako prznitel, ale není čas na hrdinství :-). Ze zbytků dělám pomazánku: řepová drť, sůl, pepř, sušený česnek, Lučina nebo něco na ten způsob, příp.bylinky, majo.

      Vymazat
  2. Kačí, teď jsem se musela nad s sebou zamyslet, jestli také nepiji moc vína :-o
    Kde vlastně je ta hranice, proč vlastně víno pijeme nebo zase vůbec?
    Já si ráda dám večer skleničku , stejně tak i hrnek bylinkového čaje, asi podle momentálního rozpoložení.
    Přijde mi, že jdeme z extrému do extrému a to říkám já blíženec, který to tak má neustále ;-)
    Zní to celé skvěle, asi bych ráda ochutnala!
    Ale ta příprava mi přijde v pracovním procesu zdlouhavá, mateřská je v těchto experimentech skvělá.
    Tak na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, pokud nepotřebuješ omezovat, tak neomezuj :-). Já si to dlouho nechtěla přiznat, ale měla jsem to jako berličku a už mě to omezovalo, v týdnu jsem pít nemohla, protože bych nefungovala v práci a o víkendu jsem si potřebovala odpočinout, o zdravotních důvodech ani nepíšu, potřebovala jsem mít čistou hlavu i na jiné věci. Pila jsem od šestnácti. U mě to není jen extrémní období, já jsem prostě ráda, že už to mám jinak, je to pro mě vysvobození. V naší zemi není normální nepít. Tohle je jen jedna z věcí, která mi pomohla překlenout to období, kdy jsem si potřebovala něco nalít, teď už nepotřebuju nic nebo si dám oblíbenej jitrocelovomátovej sirup s citronem... Příprava zní složitě, ale už jsme to zrychlili. Ale v procesu taky nevím, zda to zvládneme, nejspíš ne :-).

      Vymazat
    2. Děkuju moc za návod na ochucené kombuchy. Zkusili jsme jablko-citron-zázvor a červenou řepu. Kdo ochutnal, ten chválil. A ta řepa, ta mě překvapila hodně. Máme řepu rádi, ale že nám bude tak chutnat, to jsem nečekala. Celý den jsme si nalévali s tím, že to snad není možné, aby to bylo tak dobré:-) Eva

      Vymazat
    3. Evi, to mě moc těší, díky za zpětnou vazbu. Většinou kdo ochutná řepu, nechce jinak a někteří berou rovnou i dceřinou houbu :-). Mám radost z těchhle zdravých závislostí :-).

      Vymazat