úterý 3. května 2022

Jak přestat pít po večerech víno (když teda chcete :-) )

Ne že bych dřív pila nějak hodně, ale moji lásku k vínu jsem před pár lety musela přehodnotit.
Bez skleničky "za odměnu" jsem si už skoro neuměla večer představit a dovolená bez lahvinky by snad ani nebyla dovolená.
Cítila jsem, že to už přestává bejt v pořádku, taky mi připadalo, že co jsem si večer "vypůjčila" (dobrá nálada), to jsem musela ráno zase vrátit, au.
Malátnost, únava, pak i bolest v krku a svědění kůže, jo, holt nemládnu :-).

Pak jsem slyšela o Magu  - měli opravdu vytuněnou reklamu na jejich kombuchu, úplně se mi sbíhaly sliny a ještě navíc v recenzích někdo psal, že přestal díky jejich kombuše pít alkohol, že

si ji dává večer do skleničky na víno a že je nadšen účinky (povzbuzení bez kocoviny).
Tak jsem to zkusila.
Jejich kombucha mi narozdíl od těch běžně dostupných fakt chutnala, i když jsem si pak teda objednávala jen tu s červenou řepou, protože ostatní příchutě na mě a můj ekzém byly dost ostré (dost zázvoru).

Pila jsem ji jako svátost přesně v doporučených dávkách, pak mi ji začali doma všichni upíjet a taky pořizovací cena nebyla zrovna malá.
Když jsem vydělávala, nebylo mi líto za ni peníze vyhodit, ale pak už jo.

Pít alkohol jsem pak přestala stejně ještě před těhotenstvím a to neplánovaně a ze dne na den.
Naposledy jsme kombuchu z Magu dostali jako vánoční dárek a já se hecla, že to prostě musíme nějak udělat, aby to nestálo tolik peněz.
Povedlo se na první pokus a od té doby máme co týden k dispozici 13 litrů čerstvý kombuchy s příchutí podle druhu použité ovocné šťávy - chuť bych popsala něco mezi proseccem a burčákem, jablečná zase připomíná cider :-).


Jak tak slyším, je kombucha docela v módě.
Některé články ji vychvalují do nebes, jako by to byl zázrak, některé zase uvádí, že pozitivní účinky nejsou nijak dokázané, co můžu říct za sebe je, že příjemně povzbudí, ale nerozostří smysly, v břiše je příjemně, trávení šlape (po porodu záchrana!), probiotika téměř zdarma.
Nevím, zda nemá příznivý efekt i na kůži, která je podezřele klidná, jsem zvědavá na kontrolu u ranhojiče, zda to bude mít vliv na moje hodnoty, po té kupované byly plísně totiž v normě :-) (Update: Ano, nebyla to náhoda, plísně v minimálních hodnotách i přes to, že jím všechno).
Zpočátku si muselo tělo zvykat (při více než 2 dcl jsem se drbala, taky se doporučuje začínat zvolna, aby si střeva zvykla), teď vypiju litr a nic.

Jak vyrobit ochucenou kombuchu s ovocnou šťávou jsem v té době nikde na netu nenašla, proto jsem se rozhodla investovat do startovacího kitu od brněnské firmy LOKLOK, jehož součástí byla i příručka.
Rovnou jsem od nich zkusila i malinovou kombuchu bez kofeinu, byla mi sympatická velikost jejich lahví :-).
Byla skvělá, ale já chtěla tu řepa+pomeranč+zázvor+citron, co jsem znala od Magu.

Poprvé jsem všechno strouhala a mačkala ručně - když bylo jasné, že se zadařilo, investovali jsme do obyčejného šnekového odšťavňovače, ten se určo bude hodit i na mošt a do větší kvasící nádoby s kohoutkem (osvědčila se, jsem spokojená a už mám dokonce dvě).

Filoména plující ještě před omlazením. V druhý nádobě mám Hildegardu.


Pokud o kombuše a jejím pěstování slyšíte poprvé (až teď když to píšu, teprve vidím, že je to opravdu módní záležitost), doporučuju přečíst TENTO nebo TENTO článek a já jdu rovnou k věci:

JAK NA TO
Uvařím čaj. Měl by se použít kvalitní sypaný (černý nebo zelený), já prostě kupuju AHMAD v
pytlíkách, z pohodlnosti.
Na 1 litr čaje padnou 3 pytlíky (= 6 g), louhuje se 3-5 minut.

Osladím třtinovým nebo přírodním surovým cukrem, na litr čaje 60 g , dobře rozmíchám.
Cukr nelze vynechat, kombucha se jím živí.
Nechám vychladnout (ve velkém hrnci to trvá i celý den, takže zpočátku je třeba dobře plánovat). Úplně vychladlý čaj přeliju do čisté a vroucí vodou vylité kvasící nádoby (já mám tu s kohoutkem, ale stačí i velká zavařovačka, čaj přeliju přes jemné sítko, aby se odstranily zbytky škraloupu, který se na čaji dělá) a přiliju trošku původního nálevu - deci stačí (už se mi podařilo nálev omylem vylít, tak jsem se bála, že to bude nějak vadit, ale nevadilo, Hildegarda si poradila s čajem jako obvykle).
Do takto připraveného "akvárka" pak vypustím očištěnou kombuchu - odstraňuju z ní průběžně cáry, čajové usazeniny i staré vrstvy, jednotlivé nově vzniklé vrstvy lze opatrně oddělit a tak můžete pak dceřinou houbu někomu dál darovat.

V létě doporučuju zachovávat jen tu nejnovější a nejkvalitnější (jakoby gelovou) vrstvu a starší vyhodit.
Kombuchu proplachuju pod tekoucí vodou v gumových rukavicích, abych ji nekontaminovala, neměla by přijít do styku ani s kovem, takže kromě rukavic používám ještě gumovou pinzetu.
Nechávám kvasit v chladných měsících + 5 - 6 dní, v létě je hotovo za 5 i méně dní.
Když zapomenete nebo ji necháte 12 dní, stane se z ní postupně ocet, ale to jsem nezkoušela. Je dobré ochutnávat skleněným brčkem nebo kohoutkem, prostě jakmile zmizí chuť čaje a je trochu sladká a trochu nakyslá, je čas stáčet.
Délka kvašení závisí na množství čaje, teplotě okolního prostředí a taky na síle houby - silnější kombucha prokvasí rychleji než slabší/nová dcera, v létě kvasí rychleji než v zimě, prostě je dobré ochutnávat.

Pak si připravím lahve (dobře umyju a projedu kartáčem, v lahvích se tvoří maličké usazeniny) a propláchnu vroucí vodou, nejlepší jsou ty s pérovým uzávěrem, ale lze i šroubovací a v nouzi i plastové) a šťávu.
Na naši oblíbenou červenou příchuť dávám:
2 díly šťávy z červené řepy : 1 díl šťávy z pomeranče + šťáva ze zázvoru podle chuti (dávám kousek asi jako prst), taky trochu citronové šťávy (z 1 malého nebo půl většího citronu). 

Na 8 - 10 litrů kombuchy odšťavním 4 velké bulvy řepy a  2-3 pomeranče + kousek zázvoru, šťávu z půlky citronu. Z drti po řepě dělám fajn pomazánku (řepa, sůl, pepř, trocha suš. česneku, žervé nebo Lučina a mayo podle chuti).
Zkoušela jsem také do kombuchy přidat jablečnou šťávu (výsledek pak připomíná cider), mrkev se zázvorem nebo mango, vše je skvělé.
V příručce se píše, že lze přidat i lehce podrcené drobné ovoce (maliny....), což jsem nezkoušela, ale pokud nemáte odšťavňovač, citrusy úplně stačí vymačkat na ručním lisu (výborná je mandarinková nebo pomerančová příchuť).
Šťávu přecedím ještě přes jemné sítko. 

Update: v poslední době jsme si oblíbili příchuť jablko + hruška, kdy místo odšťavňování použiju kvalitní mošt.

Bohatě stačí, když do lahví nalijete na dno 1-2 cm výsledné jakékoli šťávy/moštu, nemusí to být přesně, prostě šťávu rozdělím do lahví a zaliju stočenou kombuchou.
Nádoba s kohoutkem propouští cáry houby a bakterií, takže ke stáčení používám trychtýř se sítkem.
Uzavřu vyvařenými víčky (když nemám všechny lahve s pérovým uzávěrem).


V příručce se píše, že druhá fermentace trvá cca 2 dny, ale tuhle dobu jsem výrazně zkrátila, protože mi vše pak hrozně "bouchalo", jako burčák, už jsem jednou kuchyň jak po masakru motorovou pilou drhla :-).

Prostě: Když stočím večer, filtruju druhý den dopoledne, když stáčím dopoledne, filtruju ještě ten den večer - prostě jen přeliju obsah lahve do jiné přes sítko s trychtýřem, aby se zachytily největší usazeniny. Pokud nejste cimprlich nebo používáte kvalitní mošt :-), není třeba ani filtrovat a když zkusíte lahev otevřít a vidíte bublinky, můžete ji zase zavřít a rovnou uložit do lednice :-). Kdyby vám výsledný nápoj málo perlil, můžete ještě chvíli nechat v teple, ale já měla spíš opačný problém :-) ).


Pít se dá už další den, ale nejlepší je aspoň 2-3 dny odleželá, pak jsou chutě hezky vyvážené a cukr akorát odbouraný.
V litrových lahvích zrání probíhá pomaleji než v půllitrových, v těch zraje rychleji, pění dříve.

Když potřebujete cyklus přerušit (jet třeba na dovolenou), stačí houbu ubytovat v litru oslazeného čaje a dát do lednice. Kvašení se zastaví, po návratu necháte cyklus dojet a znovu pokračujete, jak jste zvyklí.

Tak na zdraví! ♥ :-) Makisan oslavila půl roku - fota dávám k sobě.

P.S. Nic z toho, co doporučuju, není placená spolupráce.

6 komentářů:

  1. Taky dělám kombuchu z pytlikoveho čaje, případam si trochu jak barbar, ale kombuše to nevadí :). Když jsem párkrát dělala repovou kombuchu, tak následně nastala otázka jak využít zbytky po odstavneni. Zatím jsem zkoušela repovo lněné krekry a mrkvanky z repy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si připadám jako prznitel, ale není čas na hrdinství :-). Ze zbytků dělám pomazánku: řepová drť, sůl, pepř, sušený česnek, Lučina nebo něco na ten způsob, příp.bylinky, majo.

      Vymazat
  2. Kačí, teď jsem se musela nad s sebou zamyslet, jestli také nepiji moc vína :-o
    Kde vlastně je ta hranice, proč vlastně víno pijeme nebo zase vůbec?
    Já si ráda dám večer skleničku , stejně tak i hrnek bylinkového čaje, asi podle momentálního rozpoložení.
    Přijde mi, že jdeme z extrému do extrému a to říkám já blíženec, který to tak má neustále ;-)
    Zní to celé skvěle, asi bych ráda ochutnala!
    Ale ta příprava mi přijde v pracovním procesu zdlouhavá, mateřská je v těchto experimentech skvělá.
    Tak na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, pokud nepotřebuješ omezovat, tak neomezuj :-). Já si to dlouho nechtěla přiznat, ale měla jsem to jako berličku a už mě to omezovalo, v týdnu jsem pít nemohla, protože bych nefungovala v práci a o víkendu jsem si potřebovala odpočinout, o zdravotních důvodech ani nepíšu, potřebovala jsem mít čistou hlavu i na jiné věci. Pila jsem od šestnácti. U mě to není jen extrémní období, já jsem prostě ráda, že už to mám jinak, je to pro mě vysvobození. V naší zemi není normální nepít. Tohle je jen jedna z věcí, která mi pomohla překlenout to období, kdy jsem si potřebovala něco nalít, teď už nepotřebuju nic nebo si dám oblíbenej jitrocelovomátovej sirup s citronem... Příprava zní složitě, ale už jsme to zrychlili. Ale v procesu taky nevím, zda to zvládneme, nejspíš ne :-).

      Vymazat
    2. Děkuju moc za návod na ochucené kombuchy. Zkusili jsme jablko-citron-zázvor a červenou řepu. Kdo ochutnal, ten chválil. A ta řepa, ta mě překvapila hodně. Máme řepu rádi, ale že nám bude tak chutnat, to jsem nečekala. Celý den jsme si nalévali s tím, že to snad není možné, aby to bylo tak dobré:-) Eva

      Vymazat
    3. Evi, to mě moc těší, díky za zpětnou vazbu. Většinou kdo ochutná řepu, nechce jinak a někteří berou rovnou i dceřinou houbu :-). Mám radost z těchhle zdravých závislostí :-).

      Vymazat