pondělí 4. prosince 2017

Chleba pro zaměstnané ženy :-)



Ve čtvrtek máme ve škole charitativní dílny, kam jsem se rozhodla vypravit s ochutnávkou našeho oblíbeného chleba a s namnoženým Josífkem, který zájemcům daruji za dobrovolný příspěvek na dobrou věc :-), v našem případě na transparentní účet žáčka naší školy, který zůstal kvůli komplikacím po banální operaci upoután na lůžko.

Případní zájemci z Pardubicka, kteří by se chtěli pro kvásek zastavit, mi můžou napsat na mail a já jim ráda napíšu o akci víc :-). 


PŠENIČNO-ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB
(s větším podílem žita)


KROK 1 (kvas)
460 g žitné chlebové mouky
460 g vody
obsah kelímku (2 lžíce kvásku)

- společně zamíchat, v míse zakrýt igelitem (nechat jen malý otvor na dýchání) a nechat stát v pokojové teplotě cca 5 - 6 hodin.
- po této době nezapomenout odebrat do kelímku stejné množství kvásku na příští pečení!

KROK 2 (těsto)

- pokud jste nezapomněli odebrat kvásek na příští pečení, můžete do mísy ke kvasu přisypat další suroviny a vytvořit tak finální těsto:

300 g pšeničné chlebové nebo obyčejné hladké mouky (dávám špaldovou hladkou)
12 - 15 g soli podle chuti
kmín (lze vynechat)
cca 80 g vody, ale když ujede ruka na 100 g, nevadí to

- zamíchat a nechat stát dalších 6 - 8 hodin v pokojové teplotě pod igelitem

KROK 3 (chleba)
- po této době vyklopíme těsto na hooodně pomoučněný vál (hodně lepí), zpracujeme na bochánek a stočíme do moukou bohatě vysypané ošatky.
Je dobré mouku nasypat i k okrajům ošatky a trochu i na bochník, aby se nepřilepil k igelitu.
Ošatku přikrytou igelitem necháme v lednici 8 - 15 hodin (studené kynutí zabrání roztečení chleba, po 8 hodinách je chleba připraven k pečení, ale vydrží i 15 hodin bez újmy, pokud zrovna nemáte čas).

KROK 4 (pečení)
- rozpálíme troubu i s plechem, na kterém chleba upečeme, a se starším pekáčem, do kterého se později nalije voda (k vytvoření páry, aby se vytvořila kůrka) - vše na 250°C.
Až když je trouba rozpálená, vytáhneme bochník z lednice a vyklopíme ho na větší dřevěné prkénko s pečicím papírem.
Otevřeme troubu, po prkénku opatrně sesuneme bochník s papírem na plech, do hlubokého pekáče nalijeme hrnek studené vody a zavřeme dvířka.
Pečeme 20 minut na 250 °C, po této době vytáhneme pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200 °C.
Dopečeme podle požadavku na kůrku (hotový je po následujících 25 minutách, ale může se doba prodloužit až na 40 minut).
Bochník vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
Krájet se smí až úplně vychladlý, cca po 2 hodinách, jinak se z něj vypaří vlhkost.

DOBROU CHUŤ!

Recept inspirován recepty Gabriely An Hradecké


JOSÍFEK (sedmiletý kvásek vonící po ovoci)
- uchovávat v kelímku s proděravělým víčkem a v lednici, ale ne ve dvířkách, aby se s ním co nejméně hýbalo
- kvásek je silný, proto mísu od těsta a náčiní neumývejte ve dřezu, aby nedocházelo k jeho množení a následnému ucpání odpadu, stačí nechat mísu oschnout a suché těsto oloupat
- v lednici vydrží týden bez povšimnutí, když ani po týdnu neplánujete péct, udělejte alespoň KROK 1 (třeba v menším poměru 150 g mouky a 150 g vody, odeberte si kvásek na příští pečení a zbytek použijte na kyselo, rozdejte nebo v krajním případě vyhoďte).
- těsto i kvásek je třeba mít pořád pod igelitem, aby chleba neztrácel vláhu
- do těsta nepřidávejte žádná suchá semínka, pokud chcete semínkový chléb, je potřeba hrst semínek nejprve zalít vroucí slanou vodou a nechat alespoň 6 hodin nabobtnat
- pečení je velmi jednoduché a nenáročné, recept je pouze časově náročný vzhledem k době kynutí, proto se vyplatí pečení poprvé dobře naplánovat
- kváskové pečivo je výživné a šetrné k zažívání, i přes upečení chléb zůstává tzv. živým (stále obsahuje mnoho střevu prospěšných bakterií) a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru

3 komentáře:

  1. Kačí,
    díky za nový recept na kváskový chléb pro zaměstnané ženy.
    Já sice dělám už nějaký ten rok, ale trochu jinak ;-)
    Obdivuji kynutí v této ošatce, já to zkusila jednou a těsto jsem zní dolovala hodně dlouho ;-D
    Pak jsem dávala látkovou plínu, než jsme si koupila přímo ošatku na kynutí se srdcem.
    Tuto používám jen na pečivo.
    Krásný adventní čas Vám všem doma včetně zvířectva !
    P.S. A někdy by to chtělo se sejít, co říkáš ?!
    Mám pocit, že jak jsme zaměstnané, tak jsme to letos ještě nestihly :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, mně se přichytil poprvé (éééé) a od té doby si dávám pozor na vysypávání a ok. Také přeju pokojný adventní čas!
      P.S. Už dlouho se Ti chystám napsat, zda nemáš čas nějakou středu po hudebce ve městě, ale náš pančel už nějaký čas nahrává a přehazuje nám hodiny. Neboj, myslím na Tebe, fakt! ;-)

      Vymazat