středa 26. října 2016

Černobíle s tipem na podzimní jídlo



U nás už jede podzim taky v plné síle.
Pracovní dny byly hodně hektické, protože jsme chystali dušičkovou monstrakci nejen pro předškoláky.
O to víc mi volné dny připadají zasloužené, i když místo válení kosím jeden rest za druhým :-) a snažím se trošičku připravovat nějaké věci na sestřenčinu svatbu.
I tak si naplno užívám kýble zázvorovýho čaje a pečenou dýni.

Největší bytové resty byly stěhováním sklepů dokonány, takže celkem čistá hlava, zbývá mi "jen" udělat holkám fotoalba, čehož jsem za celou mateřskou nebyla schopna a v hlavě už asi půl roku čeká kniha, která asi bude muset (dlouho) počkat, dokud nějakým nedopatřením potřetí neotěhotním ;-).

Taky na mě lehlo nachlazení a jsem si skoro jistá, že má co dělat s šílenou životosprávou posledních týdnů.
Bohužel, jídelní předsevzetí berou často za své vlivem spěchu.
Na maso se už nemůžu ani podívat, tak jsem si naordinovala (téměř) veganský prodloužený víkend.
Takže je čas na mé milované podzimní jídlo:


Recept odsud. Doporučuju!
Ořechovo-čočková sekaná je skvělá jak s polentou, tak s dýňovou nebo tuřínovou kaší a salátem.
Dělám ji nízkou v pekáči, je pak dřív hotová a Lukor (který mimochodem právě léčí borreliózu) ji má raději "opečenější".
 

15 komentářů:

  1. Miluju podzim a jeho barvy. Jinak jsem objevila na doporučení bezva Bio kosmetiku a úplně parádně se mi vylepšil ekzém(co si mohl podat ruku se "šmirglovým" papírem)v obličeji, pokud by jsi chtěla napíši odkaz(aby to teď nevypadalo jako reklama :). Krásný den Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laduš, klidně piš! Ať si počtou i ostatní... Já tu doporučuju věci a služby jen ze zkušenosti (většinou bez vědomí doporučovaného), i když to možná vypadá, že za to dostávám zaplaceno, protože už jsem byla oslovena, zda nechci spolupracovat s obchodem výměnou za výběr zboží... s díky jsem odmítla. A o kosmetice si ráda počtu, i když u mě bývají příčiny spíše vnitřní... (teď hrozně jím a málo se hýbu a je to silně vidět)

      Vymazat
    2. No já na ní narazila díky mé sestře, která se zabývá aromaterapií a je z téhle kosmetiky úplně unešená a já se musím přiznat,že já teď také. A neboj u mě je to nyní to samé...příčiny vnitřní, protože vidím, že když fakt hřeším(a to teď dost), tak mám obličej jedno struhadlo a nic mi nepomáhá. Zkusila jsem a zatím to vypadá fakt náramně. Ale ty máš k bambuckému máslu myslím blízko, tak by Ti mohlo také třeba něco vyhovovat :o). Také nechci dělat reklamu, ale vzpomněla jsem si na Tebe.A paní o tom také neví :o).Tak když tak koukni na www.aromaterapie.cz kosmetika MAAT a mě nejvice vyhovovalo Tělové a obličejové máslo Atopik.Tak třeba by pomohlo :).

      Vymazat
    3. Díky moc za tip, kouknu. Máš pravdu a pamatuješ si to dobře :-), přešla jsem teď s chladnějšími dny na bambucké máslo (v létě jedu na masťovém základu - ambidermanu).

      Vymazat
  2. Kači, tak jestli ti chybí už jen ty alba pro holky, tak to je krása ... :-).
    Na Lukora myslíme, ať se drží a je brzo fit!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    včera jsi mě naladila s tou sekačkou. A i kdyz jsem musela dost improvizovat typu: "Když nemáme ořechy, dáme tam sluneč.semínka, když není celer, dáme o to více mrkve,..." :-) Dopadlo to celkem době. Díkes a ať jste všichni fit.
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A vo tom to je, viď? Já to dělám docela často a taky hodně improvizuju. Mám ji možná ještě radši studenou s čerstvým kváskovým chlebem a kyselou okurkou ;-).

      Vymazat
  4. Vypadá to lákavě, dělalas to přesně podle receptu? do jak velkého asi pekáče to šoupnout? Nemám představu, taky bych ji brala nižší....díky a držte se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, dělám to podle receptu, ale už jsem i dostkrát improvizovala. Už jsem to dělala asi ze všech druhů čoček, když mám málo ořechů, dávám ořechy a semínka, bylo to fajn. Je důležitý to dost osolit. Toto je z pekáčku 20 x 30 cm, ale můžeš to dát do čehokoli, i více nádob, jako když děláš sekanou.

      Vymazat
  5. Ty šípky vypadají úžasně, Zdeni! :-) A knihy zmákneš! Já jsem tak ráda, že je mám...kluci si hrozně rádi prohlížejí a já ještě víc :-) Opatrujte se. papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, chtěla bych dětem udělat klasická fotoalba, jako když jsme byli malí, ale nevím, jestli to dám ;-). Knihu nabouchám až bude hrozit prasknutí hlavy ;-). Myslíme na vás každým dnem!

      Vymazat
  6. Kati, dnes som spravila tú šošovicu, pol ako šalát, nasurovo, bez obilniny, viac semiačok, orieškov, sušené paradajky, miesto kečupu...polku som zapiekla, trocha masla aj sézamovej pasty navrch, dole slneč.olej,...
    Chutné, každé spracovanie iné:-)
    Tie chute sú famózne:-)Asi to zavediem ako vianočné jedlo, z ,,hŕstky,, by to bol ,,kuba,,.
    Ja som mala ,,Knihu života,, robiť Milovi povinne...mne sa ešte teraz ťažko všetko pomenováva, nazerá, prežíva...ani odborníci sa nevedeli roky vyjadriť...fotil hlavne muž, skôr to bola jeho činnosť a preto ju ,,uzavrel do seba,, ...ja skoro vôbec nemám fotky...no všetko ostalo v počítači, alebo na filmoch, alebo v diapozitívoch...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, s kubou mi děláš pěkně chutě jako! ;-) Mně to jde taky spolu hodně dohromady.
      Jinak Kniha života zní moc hezky! Já holkám píšu deníky,snažím se jim udělat i fotoalba (ale ještě nemám ani ta fyzická alba). Jinak jsem se asi trochu neobratně vyjádřila - chystám se dělat dětem fotoalba a zvlášť psát knihu. Vím, že už dneska píše knihy každý druhý, ale mám už asi rok silnou potřebu vše hodit na papír. Bude o uzdravení a i kdybych ji měla napsat jen sama pro sebe, tak to udělám :-).Ostatně nebude to první kniha vydaná v nákladu 1 ks ;-).

      Vymazat
    2. Je to najlepší spôsob, pojať, vyjadriť, napísať....slovo je v živote mocné:-)
      Mne tak pomáha blog:-)

      Vymazat