Včerejšek rodinně doslaven.
Koláčodort jsme krájeli bez dostatečnýho odležení, proto vypadá, jak vypadá, ale je tak skvělej, že málokdy do uležení vydrží.
Je to asi nejjednodušší zabydlená a ustálená verze jablečnýho koláče podle diety, a protože byl výjimečnej den, doplnila ho neslazená šlehačka (tu jsme si omluvili tím, že je to vlastně předchozí fáze másla :-) ).
Nic jednoduššího už asi vymyslet nelze a o jednotlivých fázích už jsem se zmiňovala spoustukrát, takže jen malé shrnutí.
1. Těsto: Staré známé. Čtvrt kila celozrnné jemně mleté špaldové mouky, půl kostky rozehřátého (125 g) másla, špetka soli a 8 lžic studené vody. Vtlačit do koláčové nebo dortové formy, udělat vyšší okraj.
2. Jablečná vrstva: Nastrouhaná jablka s hrstí nesířených rozinek. Hodně jablek :-).
To se upeče skoro dozlatova.
3. Těsně před dopečením se potře až do krajů sněhem z 1 bílku velkého vejce (nebo dvou menších), tahle vrstva koláč uzavře a vytvoří podklad pro karamel.
3. Karamel: Přiměřeně cukru (cca 8 vrchovatých lžic), plátek másla a deci ovesného mléka (nebo smetany) svařit do požadované hustoty a nalít na koláčodort.
Máme rádi i slaný karamel (do karamelové polevy se přidá sůl nebo se jemně posolí hotový koláč).
Vychladit, nejlépe do druhého dne, pokud to vydržíte.
Šlehačku nechám na vás, ale teda... bylo to epesní! :-)
Hezký víkend všem!
Jóó to bych mohla :o), vypadá to nebezpečně dobře.....a dodatečně vše nej :)...Lada
OdpovědětVymazatVšechno nejlepší Lukymu i od nás!! :-)
OdpovědětVymazat