pondělí 1. prosince 2014

Váš osobní zelinář - definitivní řešení zásobovací otázky pro východní Čechy :-)


Následníkem paní Zity (která byla, je a bude nenahraditelná, ale něco děti jíst musí) se stávááá ... tramtadadááá ... pan Petr Kunc z Deštného v Orlických horách ! :-)
Aneb když si macecha vzpomene v zimě na jahody/biomrkev/chřest/všechno, na co se vzpomenout dá, nemusí posílat děti ke dvanácti měsíčkům, ale stačí povolat osobního zelináře :-)

Dnes to bude trošku rozsáhlejší, ale vy, kdož jste mi paní Zitu záviděli, vydržte ;-).

Moje nadšení z (teď už to můžu říct) mého osobního zelináře (je fakticky osobní) začalo takhle:
Poslední cukety od paní Zity jsme spotřebovali v říjnu, dýně vypěstované ze semínek od dědečka (nejlepší!) hned poté.
Zásoba jablek, brambor a cibule ještě od paní Zity a mrkve od dědouchů z Hradce, co nám vozí každý týden mamka, se rychle tenčí.
Celá zimní sezona před námi a dítě (Ema) bez solidní zeleniny do příkrmů.
Rozhodila jsem před měsícem sítě a ptala se snad úplně každýho na dýně, sjížděla inzeráty, ale všechny šťavnaté dýně se urodily asi jen u hranic se Slovenskem.
 Marťa  mi řekla, že u nich skončila sezona, ale že se můžu zkusit zeptat osobního zelináře, který dodává zeleninu jí.
Říkala jsem si, co s tím asi může udělat nějakej chlap z Orlických hor, ale pro jistotu jsem si mu večer napsala o nabídku s tím, že poptávám hlavně dýně.
Přiznám se, že mi to nebylo moc po chuti - nemám ráda, když si musím o nabídku s cenami psát (co když si pak nebudu chtít nic vzít, že).
Soubor obsahující přes 20 stran každý týden se měnící nabídky ovoce, zeleniny, hub a bylinek v různých cenových hladinách a typech kvality mi přistál v emailové schránce hned ráno.
No, nabídka zeleniny parádní a opravdu široká, ale dýně hokkaido v biokvalitě za 50/kg a nebio 30/kg, ač z východočeské farmy, a skladové muškátová a máslová dýně za podobných podmínek mě trochu zklamala.
Pan Kunc má ale na stránkách výzvu, že pokud poptáváte něco, co ve své obsáhlé nabídce zrovna nemá, stačí napsat.
Napsala jsem.
Že moučnaté hokkaido nejsou naši favoriti no.1 a jestli nemá mezi dodavateli někoho, kdo by měl ještě Goliáše nebo podobné velké zahradní šťavnaté dýně za rozumnou cenu, protože 50/kg je při naší obří spotřebě trochu utopie.
Říkala jsem si, že to asi "nedá", a pro jistotu se domluvila s dědečkem z internetu na odběru pár hokkaido pro Emu (lepší než nic, že).

Ale k věci:
Kolem 11 hod. jsem zadala poptávku po Goliášovi (mailem).
Okamžitě mi mailem přišlo ujištění, že se pan Kunc pokusí, s prosbou o telefonní číslo.
Kolem 13. hodiny mi zavolal, že má pro mě desetikilovýho Goliáše za necelých 150,- v biokvalitě a že mi ho může do večera přivézt domů (a to jsem ještě ve městě neslyšela telefon, tak jsem mu volala zpět. Vytípl mi hovor a okamžitě volal zpět se slovy: "... ale vy určitě nemáte neomezený tarif, co, takže volám já...").

Udal časové rozpětí, kdy se staví (17.30 až 18.00 hod.).
Zdál se mi tak nějak moc milej.
Zvykla jsem si být obezřetná na různé formy "milosti", hlavně u obchodníků O2 :-), ale jak jsem pana Kunce poznala osobně, musím kostatovat, že je prostě jenom milej. A že se snaží každýmu maximálně vyhovět.
Před půl šestou jsem se mu chystala napsat sms, že vyjíždím z města.
Nedopsala jsem, protože volal, že ke mně jede a kde se nacházím.Řekl, že je právě kousek ode mě a že mě i s dýní hodí domů autem.
Měla jsem s sebou zrovna bráchu a jeho ženu, takže jsem s díky odmítla - do dvou minut přistál u chodíku pán ve slamáku, podal mi ruku, předal dýni (mimochodem v perfektním stavu) a zase uháněl pryč.
Chvíli jsem přemejšlela, jestli se mi to jen nezdálo.
Ale nezdálo, protože Marťa s ním má podobnou zkušenost - přivezl jí prý domů jednou těhotnou v nesnázích :-).

Celé to funguje tak, že každé pondělí vám přijde aktuální nabídka ovoce, zeleniny, hub a bylinek (přes 20 stránek A4).
Ta nabídka je opravdu hodně široká, na co si vzpomenete, to tam najdete (i na co si nevzpomenete :-) ... víte třeba, jak vypadá třeba čerstvý galgán pravý, paksoi nebo pitahaya červená? Já už jo ... :-)  Minulý týden měl i kdoule!).
Skoro každý druh ovoce/zeleniny/byliny je zastoupen v několika úrovních kvality a ceny (např. - karotka s označením BIO x  nebio, ale velmi šetrně hnojená z východních Čech vhodná i pro děti   x   skladová, která se dá běžně koupit v obchodě), vždy s označením původu plodiny.
I bio nabídka je dosti široká - minulý týden to byly mimo jiné brambory, cibule, mrkev, celer, tuřín, pastinák, cukety, jablka, kapusta, pórek, červená řepa, rajčata, česnek, různé druhy salátů, kedlubny, dýně, vodnice, ale i citrusy, banány a všemožné druhy bylinek.

Zkráceně řečeno, pan Kunc prodává jak ovoce a zeleninu lokální a farmářskou ze svého okolí, tak tu, co byste si běžně koupili v supermarketu, prostě all in one, a to je pro mě (zejména v tuto roční dobu) objev roku!

V e-mailové nabídce jsou uvedeny i termíny závozů do vámi zvolené lokality (Deštné v Orl. horách, Rokytnice v Orl. horách, Dobruška, Náchod, Hradec Králové, Pardubice, Rychnov nad Kněžnou a okolí těchto měst do 20 km) a máte možnost si nákup nechat přivézt většinou několikrát do týdne.
Objednávku stačí poslat mailem (telefonicky nebo přes sms) do 20 hodin předchozího dne. V uvedený den vám ji pan Kunc osobně přiveze buď domů nebo do práce, prostě kam si přejete a zdarma (pokud nakoupíte nad 150,- Kč, což já nakoupím vždycky).
A ceny? No brokolici za 15,- v akci asi nekoupíte, ale jinak se ceny pohybujou řekla bych v běžné hladině - něco vyjde levněji, něco dráž než v obchodě, ale při kompletní objednávce to vyjde zhruba nastejno + pokud vynakládáte prostředky na dopravu (auto, MHD), pak vás zboží vyjde ve finále i levněji, než když na nákup vyrazíte po vlastní ose (nepočítám ušetřený čas).

Na první bedýnkovou objednávku jsem se rozhodla ozkoušet od každého něco, abych si udělala obrázek. Byla jsem spokojená.
Bio/eko (já to moc nerozlišuju, beru to jako farmářské, prostě prvotřídní kvalita i pro děti) jsem otestovala na svazku mladé červené řepy s natí a pórku. Mladá červená řepa byla krásná, čerstvá a ani trochu povadlá (dosud jsem ji záviděla jen pražákům z farmářských trhů) a nať jsem zužitkovala jako špenát pro děti. Pórky jsem dostala místo jednoho velkého tři menší (no, menší jako tenčí, ale dlouhé, takže bych řekla spíš víc než míň), prostě dobrej domácí pórek.
Hrušky jsem objednala "orlickohorské", cena jako u paní Zity (asi o korunu dražší ;-) ), ale pan Kunc mi volal, že ten den nebyly uplně bez kazu, tak jestli chci místo nich " klasik české" (ze skladu). Když jsem se zmínila, že je mám pro Emu do příkrmu, hned rozhodl: "tak to ne, ty hrušky jsou sice pěkné, ale nemám je pro mimina ozkoušené, takže vám přivezu farmářské sólo po neděli, jestli na to nespěcháte". A to mi bylo sympatický. 
V běžné kvalitě (skladové, tedy to, co lze běžně koupit v marketech) jsem ozkoušela ledový salát, pekingské zelí původem z ČR, banány (i bio), okurky hadovky, cukety a vše přišlo úplně v pořádku - neexistuje, aby bylo něco otlačenýho, okurky měkké, apod. - ledový salát byl těžký, bez kazu a čerstvý (ten mám problém kolikrát vůbec sehnat nenahnilý), prostě tohle všechno jako kdybych si vybrala sama.
Nakonec jsem si objednala koriandr v květináči v běžné kvalitě, takže přišel ten, co se dá koupit třeba v Albertu (pokud ho mají), ale nabízí i bylinky "vyšší" řady - bio od zemědělců a tak.
A pokud si nenakládáte vlastní zelí, prodává také Dobrovodské kysané zelí (k sehnání jako jedno z mála sáčkových, které ještě neošetřujou chemicky).

Když paní Zita byla na trhu naposled, děsila jsem se, jak budu se dvěma dětma jezdit přes rozkopaný město zase na trh pro ovoce a lokální zeleninu, když tam nikdo nebude, tak do farmářských prodejen, pro banány do jednoho mááárketu (kde je mají lepší než jinde) a pro "naši" zeleninu zase jinam.
Jasně, že někoho, kdo spotřebovává ovoce a zeleninu v rozsahu "brambory k řízku, zmražená zelenina do polívky a banán ke svačině", toho asi nenadchnu, ale nám tenhle způsob dodávky ušetří hodně času, sil i nafty.
Taky je ovoce a zelenina jednou z nejobjemnějších položek při nákupech, takže od minulýho týdne chodím z nákupu jen s jednou taškou a Ema se dokonce i vejde pohodlně do kočáru :-).

Pokud někdo váhá a měl by jinak zájem, můžu o konkrétních bedýnkách ještě v budoucnu napsat a vyfotit je (ta první přišla bohužel za tmy a hodně z ní jsme toho hned spořádali).
A v neposlední řadě, pokud to máte tak jako já, tedy že se vám nechce psát přímo zelináři o aktuální ceník (protože co kdybyste si nic nekoupili, žejo), můžu vám poslat k nahlídnutí mailem některý z těch starých.

Jak si to tak po sobě čtu, zní to jako reklama, ale když jsem s něčím spokojená, ráda to doporučím dál. 
A já jsem nejen spokojená, ale i nadšená!
Smazat to tu můžu přinejhorším vždycky, žejo :-). 
Buďte fit!

15 komentářů:

  1. "Čím to je, že po setkání s některými lidmi ten život prostě ZHEZKNE"
    Jan Werich
    ....vau...absolutní...
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm pardon, FRANTIŠEK NEPIL...ale borci to byli oba.
      A přeju takhle úžasné lidi kolem!
      Neuvažovala jsi o kuchařce:-))

      Vymazat
    2. Heh, díky, je to od Tebe milé, ale neuvažovala :-). Trh je přesycen a navíc bych řekla, že nepřicházím s ničím novým.

      Vymazat
  2. Já to nadšení chápu. :-) Taky máme svoji osobní zelinářku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochopení :-), my měli paní Zitu, ale vždycky jen do října, bez ní jsem si připadala ztracená... Byl to jeden z důvodů, proč jsem nesnášela zimu :-). A "nadchávám se" pro všechno, co někdo dělá poctivě, lidsky a s láskou.

      Vymazat
  3. Někdo takový mi u nás chybí. Máme sice leccos domácího, ale stejně to je jen asi maximálně čtvrtina potřebného. Něco se (už konečně) dá sehnat z místních sadů - a bylo to už určitě potřeba, protože v té prodejně, ač je dost mimo centrum musí se do ní dojet autem, je pořád plno. Na trhu nabídka vcelku mizerná, bedýnkáři tu nefungují.
    Reklama na dobré obchodníky je zcela na místě. A i když pro nás opačný konec republiky, dojala jsem se nad schopnostmi pana zelináře. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pomóc asi se budu muset přestěhovat :) U nás jsou sice bio bedýnky ale celkem v žalostném stavu... škoda jak bych chtěla mít osobního zelináře! Katka

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za komentáře, těší mě, že se mnou radost sdílí i lidi, kterých se to bohužel netýká...:-( :-) Jinak než jsem objevila pana osobního zelináře, uvažovala jsem o různých bedýnkách a kromě těch, co u nás působí sezonně, se mi docela líbily jedny, co zaváží i na druhou stranu republiky a tuším, že je doporučovala Margit Slimáková. Nemám je vyzkoušené, ale kdyby to někomu k něčemu bylo, hodím aspoň odkaz: http://www.svetbedynek.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Káťo, po dlouhé době zde - a říkám si - to je ale náhodička! Zrovna včera jsem si vyhledala bedýnky v Brně, který k nám sice nezajíždí, ale můžou je Martinovi hodit přímo do práce, čímž se ušetří i naše cesty za nákupy.. Už se těším, chachá..:-)
    papa a hezký advent! m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je radosti na Starým bělidle, co ;-) ? I vám hezký těšení!

      Vymazat
  7. Jéééjééé. Ano- první jsem "záviděla" (a přála) paní Zitu na trhu, sice trh tu máme, ale trhovce n.1 stále hledám, bedýnky máme naštěstí někdy od babičky, ta nás zachraňuje. Ale osobního zelináře, toho by chtěl snad každý!!! :-)

    A zapomněla jsem už dávno napsat, tak to musím teď napravit: chtěla jsem ti poděkovat!!! neb díky Tobě jsem vyzkoušela v létě recept na bezovou marmeládu (takový rosol v mém případě:)) a vyhrála jsem s ní na jedné akci 1.místo v soutěži o nejlepší marmeládu, kdy to návštěvníci jedné akce hodnotili. Dala jsem ji tam jen tak pro zábavu, tak mě to pobavilo, co z toho nakonec vzešlo. Tak díky :-) Ale na příští rok tedy budu muset vymyslet ještě něco lepčího, tak pokud by se u vás v kuchařce našel nějaký zajímavý recept na marmošku, tak ho tu ráda přivítám, haha:)).
    Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, ano, rosol je ta správná konzistence ;-) ! To mě fakticky moc těší! Jinak s bezovou i jinou marmoškou se dá dále experimentovat přidáním bylinek a tak... teď jsem viděla dokonce jahodovou marmošku, do které přidávali kokos...:-)

      Vymazat
    2. ha! kokos: to je výzva! :-) a bylinky samo též :)

      Vymazat
  8. Jé tak to mě zajímá taky !
    Mámu u nás v sámošce sice slušný výběr ovoce i zeleniny po celý rok, ale přeci jen z farmářských zdrojů je to lepší :-)
    Sama nejraději nakupuji od soukromníků na Dubině, ale ty tam také přes zimu nemrznou.
    Něco málo dostaneme od příbuzenstva a nebo sami vypěstujeme,ale to pokrýt naší spotřebu nestačí !
    V dosahu 20 km od Pce jsme a bedýnka dovezena až do domu se také hodí ;-)
    Prosím tedy o starší nabídku do emailu.
    Krásný adventní čas všem u Vás!

    OdpovědětVymazat