sobota 15. září 2012




Vůbec jsem nečekala, že nejvíc ohlasů bude na recepty.
Nechci v žádném případě fušovat do řemesla fůře food bloggerů, to ani nejde, ale... docela mě baví fotit jídlo, nehýbe se :-).
Cuketová sezona pomaličku končí, ale my jsme díky manželově mamince zásobeni stále dobře (díky moc!). 
Cuketu milujeme na všechny způsoby, kromě jiných známých jídel teď nejvíc dělám tato: 
(omluvte, prosím, kvalitu fotek, fotila jsem navečer - v naší tmavé kuchyni mám problém i ve dne)

_______________________________________________________________________________________________________

Cuketový krém
Potřebujeme:
2 středně velké cukety
1 cibuli
1 mladý pórek
cca litr dobrého vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový...)
1 kelímek smetany (kdo drží "línii", stačí 12%)
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku

V hrnci orestujeme na oleji nadrobno pokrájenou cibulku, pórek a přidáme na větší kostky nakrájené očištěné cukety zbavené semínek.
Vše zprudka opečeme a zalijeme vývarem.
Povaříme doměkka (cca 10 minut) a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem.
Zjemníme smetanou (vyndanou včas z lednice, ať se smetana v horké polévce nesrazí) a za stálého šlehání stáhneme z plotny.
Krém v miskách můžeme ozdobit hoblinami parmazánu, krutony, bylinkami...


Kuskus s cuketou (nejjednodušší příloha, ale i dobré samostatné jídlo)

V hluboké pánvi opečeme na tuku dozlatova (vše na drobné kostičky - množství podle počtu strávníků): cibuli, mladý pórek, očištěnou cuketu zbavenou semínek.
Ochutíme solí, čertvě mletým pepřem, špetkou sušeného česneku. 
Přidáme kuskus připravený podle návodu na obalu (kořením ho před zalitím vodou solí, pepřem a olivovým olejem) a společně vše restujeme, dokud vše není zlaté až křupavé. 
P.S. Jináč to navrchu je, prosím, kuřecí prso s kůží  :-).


Toasty s restovanou cuketou, sušenými rajčaty a mozzarellou

Na plechu v troubě nebo pod grilem lehce opečeme plátky oblíbeného pečiva (bagetka, foccaccia, ale i obyčejný chleba), aby se zatáhly a nenasákly šťávu z cukety.
Poklademe tenkými plátky dozlatova restované cukety (okořeňte podle chuti, já dávám sůl, pepř, špetku sladké papriky a sušeného česneku), na proužky krájenými sušenými rajčaty (naložené v oleji) a plátky mozzarelly. Můžeme přidat oblíbené bylinky, ale obvykle stačí, když jsou rajčata naložená v bylinkovém oleji.
Vrátíme do trouby nebo pod gril, než se sýr rozteče a vše zezlátne.

Žádné komentáře:

Okomentovat