neděle 27. listopadu 2022

Starý dobrý zajetý a osvědčený

Tiskátka z brambor po letech zase v akci.
Moje oblíbený barvy a můj oblíbenej starej dobrej vzor, naposled jsem na to měla čas na minulé mateřské... ♥
Jak uklidňující!

 
Po prvotním šoku mých dutin reagujících na ochlazení z minulýho týdne jsme byli včera aspoň na chvíli v lese, kde se podařilo neplánovaně sehnat všechny moje létama ověřený a oblíbený komponěnty - jedlový i ostatní větvičky, smrkový semenáček do sklenice, uschlý buk a uschlé kapradí i opadaný modřín.
 


 
 
Letos mi to nějak nedochází, jak bylo dlouho teplo.
Ještě perníky, ty musej vonět a tím končím, letos se potichu a opatrně těším na trochu jiný věci (nejen na rosu dejte nebesa shůry a exor. obnovu). 
Titulky Jak přežít advent jdou mimo mě, já si ho užít chci.
 
Měli jsme otevřenej rozhovor s dětmi a hodně jsme vše zkrouhli. 
Vypadá to, že snad po letech snah konečně klapne doma koncept 3 kusy na osobu a dost (přání - hračka apod. + knížka + měkkejš).
 
Širší rodinu jsme poprosili o ukončení nepotřebných hromad a i když někteří dodnes nereagovali, možná klapne i to, že si dáme záležet na dárcích ke všem narozeninám a svátkům (a že je máme v tomhle období skoro všichni) a vánoční šílenství zrušíme. 
Nemám problém udělat radost klidně po Vánocích, ale dosavadní forma byla pro mě neúnosná a Lukor se taky vyjádřil, že se cítí být v menším stresu, děti by rády zase pár klidných výletů, koled a pohádek a ne psychomatku.
Dokonce mě všichni překvapili, že s ohledem na Andulí nevyžadovali ani klasický cukroví, dohodli jsme se jen na perníkách, sakrajdě a štrúdlu.
Nečekala jsem, že mi to nebude chybět (kvůli vůni přece, žejo) a jsem hned klidnější.
 
Tak snad.

9 komentářů:

  1. Jé, tak to závidím. Já nenápadně navrhovala, že zrušíme dárky úplně, no neprošlo to:-) Ani cukroví, v naší žravé rodině, ale prý budou všichni pomáhat, tak uvidíme. Se zbytkem rodiny si dárky nedáváme, v našich počtech to naštěstí nikdo nevyžaduje. Baličák je super, já když něco tisknu, je to jak od dětí ze školky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych taky ráda, ale to jsem se neodvážila a ještě tak najednou ;-)... a co se týče cukroví, oni se sakrajdou strádat nebudou, je to nejblíbenější vánoční počin všech :-). Ještě mě teda zaujala v posledním Herbáři bramborová vánočka s mákem, tak o tom rozvažuju... Myslím!

      Vymazat
  2. Kéž by u nás šlo něco změnit. Krásný papír. Chystám se na kombuchu podle vás a ekzému máme taky víc než bychom chtěli.
    Požehnaný čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, třeba není všem dnům konec, ani já si to ještě před pár lety nedovedla představit... ale sil ubývá a priority se mění, nikdy bych netipla, že se Lukor někdy dobrovolně vzdá vanilkových rohlíčků a lineckého ;-)... Držím palce do všech projektů a klidný advent co to jde :-)...K

      Vymazat
  3. Prosím -- osvědčený recept na perníčky z žitné mouky a nejlépe bez cukru by nebyl???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, jak všechno upravuju, tak perníky dělám pořád stejně, jednoduše pro tu vůni a tradici - letos jsem jen vyměnila v receptu dvě třetiny pšeničné mouky za žitnou chlebovou a ubrala cukr (jen se s těsto trošku náročněji hnětlo, ale vizuálně i chuťově povedly se stejně). Samozřejmě jde na netu najít spousta dalších receptů, ale protože je máme hlavně na ozdobu, nechala jsem to tak: http://katorovo.blogspot.com/2012/11/moje-mamicka-ma-uz-hodinu-narozeniny.html

      Vymazat
    2. jo a jak peču v elektrické, tak opravdu dobře vyhřátá trouba upeče perníčky už za cca 5 minut podle velikosti.

      Vymazat
  4. Pozerám, že som už riadne dlho nenachádzala čas pozerať si blogy...

    Ten natlačený papier je nádherný!
    Teším sa a gratulujem, že sa vám darí/ darilo prežívať advent v kľude, aj že si v lese našla všetko potrebné. Vždy obdivujem, kde všetci nachádzate semenáčiky smreka a ako ich vyťahujete zo zeme.Ja som sa párkrát pokúšala presadzovať malé borovičky z piesku na Záhorí, ale ten koreň rovno dolu je neuveriteľné dlhý a málokedy sa mi podarilo aby stromček prežil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥... no, letos poprvé to docela šlo :-)... jinak borovičku jsem vytahovat ještě nezkoušela, ale věřím, že ten hluboký kořen asi moc nejde ven... smrk ho nemá takový kůlovitý, ale rozvětvený, takže kolem smrčku udělám malý kruh lopatkou nebo nožem a pak jde ven krásně (tedy fakt malý). Užívejte vánoční čas!

      Vymazat