čtvrtek 28. dubna 2022

Projekty


Po pár měsících můžu konečně zhodnotit probíhající pokusy :-).

Rostlinný jogurt se mi sice vyrobit podařilo, ale spíš než jogurt chutnal jako dezert nebo krém, byl málo kyselý a když se mi napodobit chuť mandlového Alpra nepodařilo, po pár pokusech jsem to vzdala.
Asi bych k očkování mohla vyzkoušet jiné značky jogurtů a pohrát si i s mléky, ale poměr cena:výkon moc výhodný nebyl, tak jsem se zaměřila na jiné projekty :-).


Müsli z Mixitu se mi napodobit podařilo věrně a vyrábím ho.
Ořechové s vlákninou a čoko+slaným karamelem a malinovou granolu s kokosem a mandlemi.
Tím, že ho mám teď dostatek, už mi není tak vzácné, ale pořád je to ta nejlepší svačina a pro mě i sladkost za odměnu ke kafi.


Co se u nás ujalo a rozjelo ve velkém (a nestačím rozdávat lahve a dceřiné houby - nebo lišejníky?), je kombucha s příchutí řepy, pomeranče a zázvoru, díky který jsem přestala pít akohol už před těhotenstvím.
Vyzkoušela jsem různé příchutě, fajn byla kombucha s jablečnou šťávou (podobala se cideru), manga nebo třeba mrkve se zázvorem, ale tahle kombinace je prostě TOP.
Kit jsem zakoupila TADY , hlavně tedy kvůli příručce, ze které jsem potřebovala asi tak dvě věty :-), mou milovanou příchuť od Magu jsem pak trefila hned napoprvé.
Od té doby máme všichni setrvalý přísun živých kultur a probiotik a co mě s dopravou stálo dřív patnáct set, teď vyrobím i ve větším množství za stovku :-), ale o tom příště.

Mateřská je tak krátká!

 

************************

jen si odložím včetně odkazů (jediný háček u výroby müssli byl pro mě sehnat suroviny), ve zkratce: 

Křupavé müsli s vlákninou, ořechy a čokoládovými a karamelovými kuličkami (dávám si s mandlovým jogurtem ke kávě jako sladkost): k vláknině přimíchám trochu opražených ovesných drobných vloček, čokoládové a karamelové kuličky a opražené a oloupané lískové ořechy. Místo čokokuliček (třeba TYTO ) by se dala využít i strouhaná čokoláda, karamelové kupuju TADY (obojí je velké balení a vydrží opravdu na dlouho), jen koukám, že karamelové teď nemají.
U malinové granoly nejdřív vyrobím základní granolu (rozmixované vločky + slunečnicová semínka + datlový sirup s rozpuštěným máslem - zapéct v troubě), po vychladnutí přidám drcené lněné semínko (hodně), plátky mandlí a kokosu a trochu mrazem sušených malin (když se jich dá hodně, je musli pak kyselé). 

Kromě těch kuliček vše kupuju na grizzly, jednoduše proto, že tam mají všechno pohromadě (a to opravdu není placená spolupráce :-) ).

3 komentáře:

  1. Kdybyste měla sílu sepsat recept na tu karamelovo-čokoládové mysli byla bych moc vděčná. Tady v USA je musli dost drahé, nechce se mi jej kupovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, díky za dotaz a za vzácnou návštěvu (sleduju teď dvě cesty po USA, protože se táta vydal po stopách divokého západu :-) ). Asi to bude zklamání, ale já dodržuju jen složení na tubusech Mixitu, takže na to nejsou žádné speciální recepty. Jediný háček pro mě byl sehnat suroviny, což netuším, jak v USA půjde a na kolik to tam vyjde, ale ve zkratce: k vláknině ( https://www.grizly.cz/bonavita-dobra-vlaknina-375-g ) přimíchám trochu opražených ovesných drobných vloček, čokoládové a karamelové kuličky a opražené a oloupané lískové ořechy. Místo čokokuliček (třeba tyto: https://www.monacoint.com/eshop/produkt/dul82 ) by se dala využít i strouhaná čokoláda, karamelové kupuju tady (obojí je velké balení a vydrží opravdu na dlouho): https://www.pastry.cz/krupinky-slany-karamel-800g-2/ , jen koukám, že je teď nemají.
      U malinové granoly nejdřív vyrobím granolu (rozmixované vločky + slunečnicová semínka + datlový sirup s rozpuštěným máslem - zapéct v troubě), po vychladnutí přidám drcené lněné semínko (hodně), plátky mandlí a kokosu a trochu mrazem sušených malin (když se jich dá hodně, je musli pak kyselé). Kromě těch kuliček vše kupuju na grizzly, jednoduše proto, že tam mají všechno pohromadě (to není placená spolupráce :-) ). Opatrujte se na všech cestách! ♥

      Vymazat
    2. Děkuju mockrát. Když nevyužiji teď, využiju po návratu do Česka.

      Vymazat