středa 10. února 2016

Start


Snad každoročně vám v tento den cituji slova rabína, který radil svým žákům: 
"V jedné kapse noste napsanou větu "Jsi prach a popel" - a v druhé: 
"Kvůli tobě byl svět stvořen". Jedno i druhé je totiž pravda - 
ale jedno není pravda bez druhého.
( T. Halík ) 

Původně jsem chtěla psát jen o postu, ale pak mě oslovila tahle pasáž z výcucu Halíkova kázání u Marti
Je to tak prostý a všeříkající, na dnešní den pasující.
Tak to chci poslat dál.

Přeju všem dobré prožití postní doby.
A pokud se odhodláváte k nějaké změně nebo třeba zdravotní dietě oproštěné od nějakého duchovního rozměru, začněte.
Naši předci nebyli žádní naivní prosťáčci, ale přesně věděli, co a kdy.
Přestože dnes frčí jiné druhy postu, nedám dopustit na ten o (kváskovém) chlebu a (bylinném) čaji.
Pročistí tělo, zkrotí chutě, vytříbí smysly a posílí mysl.
Takovým jednodenním postem se začíná skvěle úprava stravy, nejen ta naše (to pak chutná všechno jinak, výrazněji a líp).
Při častějším praktikování dokonce pomůže pomalu, ale jistě, postavě do plavek, kdo to potřebuje :-). 
A když se do takhle připravenýho těla v plném jaru zařadí plané byliny, medvědí česnek ... je z člověka nový tvor :-).
Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že v jiných ročních obdobích nemají pokusy o změny ve stravování takový úspěch a smysl jako teď. 


* * *
Myslela jsem, že když už skoro všichni s "dietou" končí, není třeba v psaní na toto téma pokračovat.
Ale jedni skončili, další začínají. 
Takže pokračuju. I kdyby to pomohlo třeba jen jednomu člověku.
Chystám aktualizovaný seznam tipů na nákupy a mám nějaké další nápady k vaření.
Spousta lidí kolem mě řekla, že by takovou dietu nevydržela nebo že je moc dlouhá.
Nedochází jim ale, že se člověku časem změní chutě, a začnou tuto "dietu" považovat za normální jídlo.
Nebojte se a začněte změnu dnes. 
A pokud jste si už dali "knedlo vepřo zelo", začněte zítra.
Stojí to za to.

12 komentářů:

  1. Už se moc těším...tolik ten restart potřebuji, tolik moc....Moc prosím o rozšíření mého obzoru o kváskovém chlebu a čaji a postu...děkuji... krásné dny přeje Lada :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladu, vycházím hlavně z vlastní zkušenosti. Ale i naši předci nejspíš věděli, proč začínat půst na jaře nebo proč dávali odsouzencům do vězení jen chleba a vodu. Je to to minimum, co člověk potřebuje k přežití. Četla jsem nedávno, že lidi byli paradoxně nejzdravější v období po světových válkách, kdy skoro nic k jídlu nebylo, takovej nedobrovolnej půst. Při pozorování poznatků o výživě mi nezbývá než souhlasit, že spousta nemocí je z přebytku. Zjednodušili jsme si práci, ale jíme víc. Všeho je dost, všechno je dostupné (přestože si někdo pořád myslí, že se má špatně). Cukr se nadužívá.
      Půst o chlebu a čaji jsem odkoukala v mládí od táty. Moc si to nepamatuju, asi to byla nejdřív jednodenní výzva, ale pak to začal praktikovat častěji. Zkusila jsem to pak taky, bylo to praktické, jakože člověk nemusí vymýšlet co vařit atd. (to má pak člověk času! :-) ). Pak jsem to jedno jaro zkusila praktikovat vždy jednou týdně a moc mi to vyhovovalo, i jsem hubla zimní kila jen tímhle. Je to o rozhodnutí. Měla jsem ráda ten pocit, když přijedu z vandru a připadalo mi, že máme lednici plnou luxusních dobrot, i když tam byly samé obyčejné věci. Tenhle pocit zažívám i teď. Zkrotí to chutě na sladké. Obyčejné věci chutnají výrazněji, má na ně člověk chuť. Zmenší se porce. O účincích na psychiku, vůli a smýšlení ani nemluvím. Jak na to? Nic složitého, já stejně nejsem schopna nic moc jíst hned po probuzení, tak si dám čaj a nejím a když už cítím, že mám hlad a začínám trochu slábnout (nenechat to zajít nějak daleko :-) ), dám si kousek chleba a horký čaj. Kváskový chleba proto, že prospívá zažívání, aspoň u mě. Napoprvé možná přijde únava, mírné bolesti hlavy, zubů, kloubů, ale to je detox, je to normální. Pocit mám pak asi jako když někdo kartáčem pročistí trubky. Ale popisuju jen můj pocit :-). Někdo dává přednost multišťávám, ale to mi moc nevyhovovalo, právě mně ten chleba přijde takový "bezdráždivý", takový mechanický čistidlo (pokud samozřejmě není člověk bezlepkář), přitom pár základních živin má. Neříkám, že se má člověk cpát tím chlebem celý den, slouží fakt jen jako první pomoc. Říká se, že je dokonce prospěšné takový půst provádět jednou až dvakrát týdně. A jako start změny návyků je skvělý.

      Vymazat
    2. Ale je třeba dodat, že to myslím spíš jako podpůrný prostředek k detoxu, rozhodně se tím nenahradí pestrá strava či dokonce léčba.

      Vymazat
  2. Kačí,
    právě teď tady poslouchám povídání o škaredé středě při obědě- rýže s krůtími nudličkami na smetaně.
    Snažím se o zdravější způsob života celkově, ale v dnešní době je to čím dál těžší !
    Bohužel aktuálně jsem nucena zákrokem řešit zdravotní problém a s ním i souvisí i způsob myšlení i stravování, takže letos ta očista pro mě bude aktivnější a snad i více viditelná!
    Až si najdeš čas, těším se, že si o tom všem popovídáme osobně, protože ty jsi důkazem, že to funguje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, jak já si před rokem myslela, že žiju zdravě :-)! A jak jsem koukala, jak málo světa je přizpůsobeno "jinýmu" stravování. Jsme spíš za blázny a přiznám se, že i já zezačátku pochybovala.
      Napiš emila, jak na tom jsi. Raději bych Tě pozvala až do nového, nemělo by to už moc dlouho trvat, ale kdybys něco potřebovala, nějak to uděláme.

      Vymazat
  3. Když jsme se v pondělí se Sáruš vrátily z Bystřice, stavily jsme se ještě v Brně na nákup. Cestou jsem si říkala, že si koupím něco, co jsem dlouho nejedla, nějaký kokino třeba, nevěděla jsem přesně co. Pak jsem stála před regálem se sladkostmi a - nejsem schopná nečíst etikety. No a samozřejmě - jak se začteš, nekoupíš nic. :-)) A uvědomila jsem si, že vlastně ani na nic nemám chuť. To byla jen taková eufórie z té "poslední" kontroly asi... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to znám velmi dobře. I když mně by úplně stačilo legálně si pochutnat na některým poladěnějším domácím moučníčku a na tý luxusní ledový čokoládičce, cos mě naučila ;-).

      Vymazat
  4. Katorku, prosím, vím, že jsi psala něco o tom, že máš ty čaje již namíchané - můžeš napsat složení, co sis nejvíce oblíbila Ty? A gramáž bylinek?
    Magda

    OdpovědětVymazat
  5. To je krásný a motivující příspěvěk! Já se snažím držet půst podle lunárního kalendáře - nepřikládám tomu nějakou velkou váhu, ale jak píšete "předci věděli", tak proč ne. A nemusím tak složitě vymýšlet nějaký den :-), tam je to každý týden dané - "Držíme půst, protože si přejeme být zdraví."
    Dky, Hana M.

    OdpovědětVymazat
  6. Medvědí česnek jsem si zamilovala loni a našla i pár pěkných míst, kde roste. Tak se těším, až si z něj udělám pesto třeba. Začátkem každého měsíce až do léta budou začínat noví dietáři nebo se k dietě znovu vracet. Já jím střídmě a myslim si, že celkem dobře pořád, takže v tom furt pokračuju a nějaký menší přešlap mě tak nedonutí, abych to právě třeba zas odkládala na pondělí nebo ten další měsíc, kdy už teda začnu pořádně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My loni taky konečně objevili plantáž, takže se těším zase na všechny ty pomazánky, omáčky, másla a pesta :-). Jinak si taky myslím, že jíme vcelku dobře dlouhodobě (a už tomu neříkáme dieta, i když to tak přesně před rokem původně začalo /léčba ekzému/, vlastně ani nevím, kdo to dietou nazval jako první). Takže to byl pokus o nakažení nadšením ;-). Chlebový dny si v týdnu teď řídím spíš podle vytížení a příležitosti.

      Vymazat