pondělí 23. listopadu 2015


Ani včera jsme se do Prahy nedostali - tentokrát pro změnu krchlala Ema.
Takže jsem se věnovala dopisu jednomu mně moc milému známému etikovi, u kterého se neumím ubránit dojmu, že se v něčem poprvé v životě tak trochu unáhlil.

A po rodinný oslavě můžu nahodit aspoň recept na Pumpkin Pie - dýňový koláč na motivy receptu od Lucie
Nedávám dietní štítek, protože není úplně dietní, ale zároveň to na oslavu chtělo něco trochu slavnostnějšího.
Můžete klidně použít rovnou její recept, já ubrala na cukru i smetaně a použila celozrnnou mouku.

PUMPKIN PIE
Těsto (klasika): 
250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
125 g (půl kostky) rozehřátého másla
8 lžic ledové vody
špetka soli

- těsto jsem vtlačila do dortové formy, zvedla okraje a nalila náplň rozšlehanou z:

450 g dýňového pyré (dýni Goliáš od pana zelináře jsem nakrájela na kostky, pekla v troubě doměkka a po vychladnutí rozmixovala) 
3 vajec
100 g třtinového cukru
půl kelímku (60 ml) smetany ke šlehání
špetky soli
lžičky mleté skořice
dvou rozdrcených hřebíčků
půl lžičky sušeného mletého zázvoru

- stačí společně rozšlehat, nalít na těsto a péct, dokud těsto nezezlátne a dokud neztuhne náplň.
Vychladlý koláč jsem zdobila neslazenou šlehačkou a sypala sekanými ořechy.

1 komentář:

  1. Tý jo, Zdeni, tak to asi vyzkouším...jednu úžasnou dýni tu ještě od zelináře mám, tak by aspoň nepadla jen na naši milovanou dýňovou polívku :-) Tohle vypadá hodně dobře, díky za inspiration :-)))

    OdpovědětVymazat