čtvrtek 24. září 2015

Tip (nejen) na náhradu brambor


Kdo jede ve zdravý stravě, kukuřičnou polentu určitě zná.
Já k ní donedávna moc vřelý vztah neměla.
Když jsem ji ochutnávala na Ukrajině ve formě kaše coby věhlasné národní jídlo, byla jsem trochu zklamaná.
Možná to bude tím, že tenkrát moje chutě byly někde jinde :-) a taky dojmy tehdy jednoznačně přebilo nejlepší hovězí v mým životě z totálně volně pasenýho zvířete.
Pak jsem ale někde vyčetla, že se vychladlá a ztuhlá kukuřičná kaše (polenta) dá taky dokřupava opékat, takže jsem se znova nadchla.
A se mnou celá rodina, která se od té doby po ní může utlouct.
Instantní polentu nebo kukuřičnou krupici vařenou v osolené vodě stačí připravit podle návodu na obalu - je to záležitost na pár minut.
Hustou kaši pak přelívám do pekáčku vyloženého pečicím papírem a nechám vychladnout.
Nejlepší je připravit ji den předem a nechat ji odležet v lednici, ale není to nutné.
Vychladlou polentu krájím na plátky (dají se z ní i vykrajovat různé tvary, tady jsem se zrovna rozhodla oprášit vykrajovátka na Vánoce) a ty pak opeču dozlatova a dokřupava na pánvi na kousku másla.
Ke konci opékání (trvá to docela dlouho, tak aby se koření nepřismahlo) popráším sušeným česnekem, paprikou a mletým kmínem, můžete i osolit (podle toho, jak jste předtím osolili vodu), opepřit nebo přidat jiné oblíbené koření.

Na fotce je zrovna polenta podávaná se špenátem a vajíčkem, ale skvělé jsou i další varianty:
- polenta + špenát + maso
- polenta + grilovaná zelenina 
- polenta s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou (zastoupí bramborové placky)
- polenta + zelí + pečená kačena :-) (zastoupí bramborové i kynuté knedlíky).
No a protože jedeme zatím na slané variantě, zatím jsme nezkusili žádnou sladkou.
Ale taková opečená polenta s ovocnou omáčkou a karamelem... hmm...?

9 komentářů:

  1. Hmmmm.... to zní lákavě. Musím uznat, že když jsem ji dělala Kačce jako instantní kaši, tak nás to vůbec neoslovilo. Takže při první příležitosti vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Kácí,zrovna polenta mi leží už několik měsíců v šuplíku s stále jsem nevěděla co s ni?Tak díky za tipy!

    OdpovědětVymazat
  3. mňám!ty srdíčka jsou krásný!dětem zatím polenta moc nechutná, ale v takovymhle provedení by mohla!smažila jsem kostičky...ale já s mužem ji můžem:)a fakt krásně fotíš jídlo!obdivuju:)a prosím tě kolik času tomu vaření dáváš?všecko vypadá úžasně, zdravě!musím se inspirovat:)už mám dva měsíce koupené lahůdkové droždí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo měli jsme ji jednou s jahodama a šlehačkou, taky moc dobrý!

      Vymazat
    2. Na těch srdíčkách jsem si trochu ujela, bylo pod mrakem a cítila jsem se předvánočně, tak jsem vytáhla vykrajovátka, že je omyju :-)... jinak normálně opékám plátky :-). To koření dělá hodně, jinak je to takový bez chuti :-). Jahody se šlehačkou zní dobře! Jinak díky, fotim normálně na židli u okna (jinde není světlo), většinou na první dobrou ;-). Čas už vaření teď nedávám skoro žádný navíc, ale přiznávám, že zezačátku mi zabralo vymyslet, co vařit, než jsem se naučila jinak přemýšlet a plánovat. Nevím, jestli bych se odhodlala ke změně, kdyby mi nebylo tak zle. Upřímně asi ne. Ale stálo to za to, fakt. Nejen kuli ekzému ;-).

      Vymazat
  4. V Keni říkají kukuřičné kaši ugali a chutná přesně tak, jak název napovídá. Tuhá (i čerstvě uvařená a vyklopená drží bezpečně tvar hrnce), úplně bez chuti, nicméně všudypřítomná, zastoupí jakoukoli přílohu, neměla jsem ji snad jen s džemem.
    Přestože Tvá srdíčka vypadají super, myslím, že mi bude ještě nějakou dobu trvat, než je zkusím udělat :) h.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) :-) vlastně tip spočívá jen v tom, že se neudělají bez chuti ;-). Mně po okořenění trošku připomínají bramborový placky, takže mi přijde fajn, že jde občas udělat něco bez škrobu a pro citlivý i bez lepku. Ale naprosto chápu ;-).

      Vymazat