čtvrtek 23. dubna 2015



Naše teď hodně oblíbený jídlo, upravený pro naši dietu.

TORTILLY S AVOKÁDOVÝM SALÁTEM

Salát:
1 zralé avokádo
1 malá okurka nebo půlka velké
velká hrst rukoly
hrst pokrájených černých oliv
sůl, pepř, olivový olej

K podávání:
opečené tortilly 
 rostlinný parmezán .

Salát balím společně s "parmezánem" do opečených tortill.
Jednoduchý a skvělý !
Když jsem zjistila, jak moc, zkusila jsem upéct i domácí tortilly. 




Na první pokus byly dobré, pekla jsem podle Kitchenette  a mám v plánu zkusit i jiné recepty.

12 komentářů:

  1. Ahoj Káťo, tenhle recept vypadá moc fajn.
    a je na něm vidět, jak můžou být alergeny i u atopického ekzému člověk od člověka jiné (mně ho zhorší právě olivy, protože nálev, pepř, protože koření, a avokádo, protože cizokrajné ovoce), ale není to nic tragického, takže chutě do tortill :)
    pěkný den, h.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitě máš pravdu. Píšu to dost obecně, aby si přišli na své i nedržiči diety :-), nedržiči si můžou taky přidat sýr, třeba fetu. Ale je fakt, že záleží taky dost na druhu použitý suroviny. Olivy zelené nejím vůbec, černé kupuju asi jen jednu osvědčenou značku, kde je v nálevu jen voda a sůl. Jsou hodně jemné a vůbec nedráždí, je to pro mě sváteční pochoutka :-). S pepřem musím zacházet taky dost opatrně, dětem ho nedávám vůbec. A u avokáda jsem si dlouho myslela, že ho nesmím, protože právě cizokrajné ovoce :-). Ale bylo nám povoleno, neb má víc výhod než negativ, je spíš než jako ovoce bráno jako zdravý tuk. Pokud je teda zralé :-). Musím říct, že jsem za toto povolení dost ráda :-), ale je to určitě hodně indivindi :-).

      Vymazat
    2. Prosím tě, jaké olivy a kde kupuješ?
      A závidím, že ti holky jí takhle kousky zeleniny, já mám pocit, že až na výjimky jí B. zeleninu jen v mixované podobě a to na talíři tak hezky nevypadá.
      A rostlinný parmazán chodím občas mlsat jen tak na lžičku:)

      Vymazat
    3. Kupovala jsem v Albertu černé španělské Seville Premium v plechovce, byly fakt moc dobré a všechny návštěvy je hned zbodly, složení nálevu sůl, voda a jeden (údajně bezpečný) konzervant (já si všechny oblíbené věci projížděla, když jsem je začla kupovat, na bezkonzervantu.cz). Pak jsem objevila snad ještě lepší černé olivy mně neznámé značky ve skleničce, co prodávají u nás ve večerce Vietnamci. Jenže je teď doma nemám, tak se pokusím dodat název později :-).
      Jinak co se týče zeleniny, tak Anička je hodně čerstvozeleninová, sní toho fakt hodně. Ale Emouch vypadá, že asi nebude moc po ní :-) Ta sní zase dušenou (ta se Aničce přejedla).
      Jak válčíte? Moc na vás myslím, hlavně na prvorozenou, nemají to lehký, co.

      Vymazat
  2. mňám!my jsme pesto snědli hrozně rychle. a tortilly chci umět! já to snad zkusím!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to česnekové? My taky, moc nám chutnalo, víc než jiná pesta. Tyhle tortilly mi chutnaly, ale chci zkusit ještě jiné recepty, protože ačkoli to mělo bubliny, nebyly to úplně tortilly. Ale pořád lepší než kupované, a ta cena...! :-)

      Vymazat
  3. Zase vydařená mňamka.....a jak já závidím, že máš doma takovou "zdravožravou" rodinku :o)))....to u nás i když cokoliv někde zamaskuji, tak je vzápětí odhaleno a vydloubáno. Ale já se nevzdám :). Krásný den Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laduš, buď v klidu, mně to děti jedly jednou s chutí, ale podruhé to už nechtěly. Je to asi o zvyku, u dětí to trvá déle. Ale ony nechtějí obecně žádné jedno jídlo krátce po sobě, to jen já vždycky objevím ameriku a pak bych to dělala pořád dokola :-).

      Vymazat
  4. Kačí, když jsme u té Ameriky, nebudu lhát, poprvé jsem si koupila čekanku.
    Projížděla jsem doma recepty a za1) jen a jen saláty a za 2) spíše převládá v receptech červená.
    Můžeš ji?
    Děláte ji nějak?
    Tortily nosila kamarádka na vandry a my ji záviděli, jak je to placaté a skladovatelné v báglu, kde jde o cm.
    Motivuj a piš recepty, páč mě nějak zlobí vnitřek a myslím si, že mě i dohnala životospráva typu děsběs...tak chci jít do sebe.

    A můžu otázku? Holt jsem na prachy, no.....jak moc je rozdíl mezi basmati rýží za 50kč a obyč parbolied? Myslím i hodnotově. Koukám totiž na recepty k paní, která kvůli slinivce vaří jinak a líbí se mi to. Ale ty suroviny a peněženka....
    Ale pochválím se a just jo...týden, v mém případě TÝDEN!!!! jsem nehřešila, žádné víno nikotin....jeden den mě tak vyděsil, že si to chci pamatovat a mít nad sebou jako bič!!!
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Magdi, čekanku můžem, ale moc ji nekupuju, málokdy na ni narazím aby byla fakt v kondici. A taky jsem z ní dělala jen salát, s jakousi medovou zálivkou, ale moc si to už nepamatuju. Ale tuším že se hodně dělá zapečená čekanka? Jak jsi napsala, dostala jsem na ni chuť...:-)
      No a k otázce rýže... já nejsem žádnej odborník, ale myslím, že rozdíl mezi basmati a parboiled je hlavně v konzistenci a chuti. Basmati, jasmínová a spol. má různou lepivost, parboiled je speciálně na to, aby byla sypká, takže na různý úpravy se hodí jiný druh. Já si parboiled občas dám, ale víc mi chutnají ty ostatní druhy a když chci šetřit, koupím radši obyčejnou bílou dlouhozrnnou. Myslím, že to je i o značce, drahá značka nemusí znamenat nutně kvalitní rýži a myslím, že si člověk může vybrat v různých cenových hladinách všechny odrůdy. A hlavně nevařím žádnou rýži ve varným sáčku, a to taky hodně dělá, i když nemají jinou než v tom sáčku, tak ji z toho vysypu a ta úprava - na oleji osmahnutá, zalitá dvěma díly vody, osolená, okmínovaná a dále při varu nemíchaná chutná vždycky dobře, ať je to jakákoli odrůda. Vyhýbám se akorát těm opravdu hodně levným rýžím, co když vysypeš ze sáčku, vidíš, že to jsou jen úlomky a skoro žádná celá zrníčka...
      A pokud tě to zajímá z hlediska zdraví, tak to fakt netuším, jestli je na slinivku nějaký druh rýže lepší, selským rozumem bych asi řekla že bílá a úplně zbavená slupky, protože nejsnáz stravitelná...ale fakt nevím.
      Jinak jsi teda dost dobrá, ženo! Nezapomeň se odměnit! :-) Nejhorší jsou ty začátky, takže jestli už jsi to vydržela týden, řekla bych, že máš vyhráno ;-).

      Vymazat
    2. Kateřino...já Vám děkuji za čas zanícení (obrazně:-) ) a chuťový náhled:-))
      Rýže sypaná, votom žádná! A nestydím se napsat, že mě takto od pytlíků zlomil právě chlap:-)))
      Kájínek (ano, je mu fakt podobný, ale -30kg asi) byl kuchař v Krumlově a dost mi odhalil z kuchyňských tajů.
      Rýži zásadně sypanou, zalévanou vývarem nebo vínem....A HŘEBÍČEK!!! 3-4 hlavičky do rýže...
      Basmati prý má lehce oříškovou chuť?

      Ps. Hřebíček nekecal, pomáhá i proti mušičkám nad ovocem.
      A Káťo, prosím, na rovinu, po týdnu osvícení, SE JEŠTĚ NEMŮŽE MLUVIT O ÚSPĚCHU, tomu nevěříš ani Ty!!!
      A nevím, zda se v tom někdo pozná, ale něco napíšu. NENÍ TO VÝMLUVA ANI OBHAJOBA BLBOSTI, ale já přes den na cigaretu nesáhnu už x měsíců (Kuba to nemá rád), ale dříve jsem si dala jednu na večer na balkoně (cd, hvězdy, balkon...takový tichý souhrn dne) a i to jsem chtěla odbourat a ejhle - tělo mi x nocí posílalo echo, že něco chybí - nemohla jsem zabrat a usnout, a když jsem usnula, do hodiny jsem byla vzhůru a třeba do tří čtyř hodin koukala do stropu...a buď si šla udělat kafe nebo jsem vytuhla - a pak byl problém slyšet budík.
      Zatím to jde a usnu a ráno se budím nějaká lehčí svěžejší...

      Ale ještě se poplácám po druhém rameni - krásného českého turka jsem neměla 10dní, jedu na Meltě, někdy instantní...a mě - kofeinové labužnici - to nechybí a chutná!!!

      Odměňuji se - byťák vracel přeplatky JOOOOOOOOOOOOOOOOO, takže balkon je plný kytiček, někdo mi musí složit rotoped a budou výlety pro to mé poupě. Rotoped jasně, i na kila - ale i pro fyzičku, s Kubou pohybu moc není a jak chci jet na kole do práce, ty nohy to sakra poznají, tu lenoru...
      Hezký večer, dobrou noc, Magda

      Vymazat
    3. Magdi, první týden je ten nejhorší a nejtěžší, takže jestli jsi to vydržela, už to bude jen lepší, fakt! Člověk těm blbým věcem odvykne, dost v tom hraje roli i to, že když to nějaký čas vydržíš, je Ti to líto porušit a hlavně vidíš výsledky...
      Taky jednu na meltě a na Caru :-). Tak užívejte přeplatků a jara! Pozdrav Kubovi!

      Vymazat