neděle 23. prosince 2012


Včera měla moje dru(a)há maminka narozeniny - a hooodně kulaté.
Tímto bych jí chtěla poděkovat za všechno, co pro nás dělá a ještě jednou popřát hodně zdraví a energie.
Asi před měsícem si u mě tchán pro ni objednal utopence - na oslavu s kolegy v práci.
Prý, že by kolegové chtěli ochutnat nějaké dobré.
Byla jsem velmi poctěna a, ačkoli jsem je pár let nedělala ani nejedla, vyhrabala jsem recept, který jsem kdysi vydyndala v hospodě u Otty, kde je měli prostě nejlepčí :-).
Dopadli prý dobře a tady je slíbený recepis.
I když teď máte určitě jiné starosti, třeba se vám bude hodit na Silvestra :-).


UTOPENCI od OTTY

nejdřív svařte nálev (2 minuty postačí) a nechte vychladnout:
1400 ml vody
600 ml octa
5 lžic soli
1/2 lžíce pepře (vadí-li vám v jídle mletý, dejte celý)
lžíce cukru
lžíce oleje
3 bobkové listy
na špičku nože chilli

Potom něco přes dvě kila méně tučných špekáčků z dobrého řeznictví oloupejte, prořízněte (ale nedořízněte) a podle chuti uvnitř okořeňte čerstvě mletým pepřem a špetkou chilli. 
1 700 g cibule oloupejte a nakrájejte (na VS krouhači to jde rychle a tence) na tenká kolečka. 
Do proříznutých špekáčků vložte kolečka cibule (podle potřeby přeřízněte), proužek naložené kapie (nemusí být), případně, máte - li rádi, plátek kyselé okurky.
Do pětilitrové sklenice skládejte střídavě vrstvy cibulových kroužků a špekáčků, dokud vám vyjdou suroviny a každou vrstvu upěchujte.
Nakonec zalijte nálevem, trochu se sklenicí zahýbejte, aby se dostal ven vzduch, případně ještě dolijte nálev.
Uzavřete víčkem a nechte odležet. Podle mě je nejlepší doba ležení 5 dní, maximálně týden.

P.S. Koukala jsem se ze zvědavosti, jak dělá utopence Roman Vaněk a ... docela podobně :-) ...

2 komentáře:

  1. Osobně mohu tento recept doporučit a děkuji své dcerunce za výrobu,moc všem chutnali.

    OdpovědětVymazat