pondělí 17. prosince 2012



Jedny z mých nejoblíbenějších tvořených vánočních dárků z uplynulých let.
Letošní ještě raději ponechám v tajnosti, ale k těm loňským můžu už uveřejnit tipy na výrobu :-).
Medoládu jsem poprvé ochutnala na jarmarku na Veselém kopci a byla jsem z ní nadšená, musela jsem ji hned zkusit vyrobit.
Nebylo to těžké, skládá se jen ze 3 složek: domácí med, mleté vlašské ořechy a sušené švestky.
Poměr už tajit taky nemusím, prostě mletých ořechů jsem dala 10%, mletých sušených švestek přibližně taktéž, zbytek med :-). Moje teta dala medoládu dokonce i na koláče :-).
Moc mi tam chutnala taky medoláda maková s mletými mandlemi, kakaová taky s mletými mandlemi, medoláda s lískovými oříšky nebo medoláda se zázvorem.
Pokud raději nechcete experimentovat a vymýšlet poměry, můžete ji rovnou koupit TADY . 
Tady taky kupuju levandulový olej.
No a koupelové soli? Jednoduchost sama.
Soli jsem zmerčila pro změnu na obhlídce vánočních trhů v Kuksu.
Koupila jsem, zkusila na vlastní kůži a míchala jsem ... 
Nejvíc se mi k jejich výrobě osvědčila hrubozrnná mořská sůl Gemma Di Mare s červeným obalem, kterou u nás nakupuju jen v Tescu (jinde jsem ji zatím neviděla).
Bylinky a přísady jsem sušila na chalupě (levandule, měsíček, máta, plátky růží, rozmarýn), ty, co jsem neměla, jsem dokoupila v lékárně (heřmánek) nebo jako sušené koření (tymián jsem tenkrát ještě neměla čerstvý).
Vzala jsem velký nádoby a sypala střídavě po troškách sůl a sušené byliny rozemnuté mezi prsty (levanduli stříhanou). 
Té soli spotřebujete... ehm, hodně. 
A jelikož jsem byla v té době těhotná, trochu se mi z té vůně zvedal žaludek :-). 
Na koupelový soli nedám dopustit, speciálně na tu s tymiánem a s rozmarýnem...
Když na mě ve škole někdo plivnul bacil a potřebovala jsem zůstat ve formě (což se dělo dosti často), stačilo napustit vanu s vodou co nejvíc horkou (co snesete), rozpustit v ní půl balíčku soli (několik lžic), zalízt do lázně jak dlouho vydržíte a následně se jít vypotit pod peřinu s hrnkem čaje s echinaceovými kapkami nebo slivovicí. 
Upozornění: Při vylézání z vany bacha na omdlení vedrem :-), počítejte taky s tím, že propotíte povlečení. 
Jo a rozhodně to není vhodné pro těhotné!
Druhý den vše vysmrkáte a třetí den jste fit :-) (nebo aspoň já to tak vždycky měla). 
Vřele doporučuju výrobu obého! :-) 

P.S. výrobu a tisk etiket přenechávám muži (který se chce též podílet), což je evidentní, že :-).

3 komentáře:

  1. ahojek,vypadá to úžasně,jsi šikula!

    OdpovědětVymazat
  2. Já se tu, Zdeničko, zase úplně rozplývám!!! :) Zamlouvám si u tebe tu sůl s levandulí, brala bych ji všema deseti, bolest hlavy je teď bohužel u mě na prvním místě téměř každý den :((( Hele, ještě mi poraď...kdysi jsem dostala koupelovou sůl od dětí, ale je asi dva roky prošlá, můžu ji ještě použít? díky a pozdravuj šikovného muže.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, holčičky, Veru, nic na tom není, směle do toho! :-) A Janinko... jelikož to jsou dárky z uplynulých let, tak už jsou beznadějně rozdané...:-( Ale neboj, v létě znova nasuším a vyrobím novou várku nebo Ti na zkoušku dám svůj zbyteček... no a k druhé části dotazu... záleží na složení. Já už viděla tolik druhů levandulových solí, že to nedokážu na dálku posoudit. Je nějaká barvená? Takové ty přibarvované přivoňované bych se bála použít, aby mě to nějak nedráždilo, ale pokud tam je opravdu jen mořská sůl a levandule, klíďo bych ji použila, sůl se nezkazí a sušená levandule, pokud je dobře skladovaná, Ti taky nic neudělá...

    OdpovědětVymazat