úterý 31. května 2016

Crumble z rebarbory


Dělala jsem ho už před 14 dny a nebyla jsem schopna ho sem vložit, ale jelikož jsem se kdesi dočetla, že rebarbora se nemá konzumovat po sv. Jánu údajně kvůli obsahu jakýchsi kyselin, honem ho zveřejním, ať si ho ještě stihnete užít.
Crumble je moje oblíbené řešení situace, když mám chuť na něco drobenkového, ale jsem líná péct regulérní buchtu, navíc bychom stejně kynuté těsto neměli.
Nejradši jsem vždycky dělala tento jablečno-broskvový s mandlemi, ale rebarborový s ovesnými vločkami není o nic horší!
Nakyslá rebarbora, sladká drobenka a kopeček neslazené šlehačky spolu prostě vytvoří dokonalou slast.

Množství je na malý pekáček (takové 4 porce ke kafíčku), pro větší objem násobte:

1 svazek rebarbory (měla jsem zrovna z Lidlu, cca 500 g) jsem oškrábala (bacha, šťáva docela daleko cáká), pokrájela na kostky a nasypala do malého keramického pekáčku vymazaného máslem. 
Do mixéru jsem nasypala:
50 g změklého másla
70 g drobných ovesných vloček s klíčky
50 g celozrnné špaldové mouky
50 g třtinového cukru (ten teď dost nahrazuju drceným karamelem - cukr, nejlépe bílý, se rozpustí v hrnci na karamel, který dle starých rad nezakyseluje organismus, vylije se opatrně v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a vychladlý se naláme do mixéru/sekáčku/blenderu a rozdrtí) 

a pár pulzy vytvořila drobenku.
Tou jsem posypala rebarboru v pekáčku a crumble pekla v troubě dozlatova (trvá to asi tak 25 minut na 180° C ?).
Podávala jsem ještě teplý se lžící neslazené šlehačky.

4 komentáře:

  1. Mňam, zase. :-) Dnes budu dělat ten vločkový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobré chutnání! Já už ho dělat nesmím, neb se Lukorovi s Andulí přejedl, i když my s Emou bysme ho jedli porád ;-).

      Vymazat
  2. Prosím tě, "neslazená šlehačka" je co? Normální šlehačka z mlíka? Mám na to hroznou chuť (i s tou šlehačkou:-) a konečně jsem najela na jinou stravu, tak se ptám... Doufám, že seženu rebarboru, už se těším. díky Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výjimečně, i když mléčné výrobky nejíme, koupím smetanu (s hodně procenty tuku, vždy si to omlouvám tím, že to je přece skoro máslo, to jediné totiž z mléčných výrobků můžeme) a ušlehám ji, jen tak bez cukru. Ale pokud se šlehačky bojíte, určitě je dobré vyšlehat třeba tuhou část kokosového mléka z plechovky (plechovka se dá přes noc do lednice, pak se oddělí pevná část, kterou stačí vyšlehat třeba s troškou datlového sirupu), to dělám taky, když zrovna mám. Tekutou část spotřebuju do jídla (omáčky nebo tak) nebo na jiné pečení. Dobrou chuť, já minule zbouchla skoro celý plech :-).

      Vymazat