středa 19. října 2016

Jak šel čas v kuchyni

Dřív se mi stávalo celkem běžně, že jsem něco dloooouze vybírala, pak po koupi a sestavení zjistila, že jsem si to celé představovala tak nějak jinak a hned našla spoustu nedostatků, který udělám příště určitě jináč.
Nevím, jestli je to tím časem na rozmyšlenou, který jsme měli (3 roky, kdy jsme čekali až se vystěhují původní majitelé) nebo jsem nějak dospěla :-), ale i když jsem se zase děsila, jak budou všechny vybrané věci vypadat společně, po půl roce zátěžovýho užívání kuchyně jsem nenašla nic, co bych na změnila. 
Halelujááááá ;-) (fakt nemám představivost a Lukor ze mě nemůže, když mu říkám, že by bylo nejlepší, kdyby mi ke všemu rovnou postavil model a vybarvil ho přesně těmi danými barvami).
Vlastně bych neměnila na bytě vůbec nic a jsem překvapená, jak velký vliv na psychiku má uspořádané prostředí. 
Každý den si užívám fakt, že má každá věc své místo, i když si nedělám iluze, že nebude časem vše jinak :-). 
Teď je byt malý akorát na pohodový úklid a prostorný akorát tak na pohodlné rozmáchnutí a o to budu usilovat i nadále :-). 

 

Všechno zařízení kuchyně jsme vybírali v prvé řadě funkční (tak jako v celém bytě jsme volili více prostoru na úkor množství věcí), taky podle našich ne neomezených finančních možností (do trvalejších věcí jsme investovali trochu víc), až pak byl na řadě vzhled.

Ano, i naše kuchyň je bílá (matná), nic origoš.
Líbí se mi šedivé a černé kuchyně, ale poučili jsme se z bývalého bytu a neubírali už tak tmavému prostoru světlo (o praktičnosti ani nemluvím, na tmavším dekoru bylo všechno vidět).
Bílou oceňuju i teď, když se začíná brzy stmívat, cítím se v ní fakt dobře.
Snažili jsme se kuchyň udělat co nejvíc nadčasovou a nezdobenou, i když nevím, jak to s tou okoukatelností bude v případě dlažby za ní :-).
Prostě jsme jen poskládali všechno, co se nám líbí, vedle sebe (máme rádi jednoduchost) společně s tím, co jsme už měli ze starého bytu.
Moje úchylka na šedou, která se mě nepustila ani po deseti letech, je zřejmá :-), dokonce se dneska i nosí, ale to nebyl záměr, já budu mít šedou i za dvacet let :-).
Ta barva mě uklidňuje a baví mě její kombinovatelnost, v tomto případě jsme ještě přitmavili :-) (skvělý je, jak tmavá barva prohlubuje prostor).

Kvůli malému prostoru, do kterého moc nepasuje ikeácký modulární systém a také proto, že jsme už kdysi ve starém bytě porovnávali ceny a kuchyň Ikea vyšla minimálně nastejno jako kuchyň na míru, jsme volili druhou možnost.
Nejvíc jsme asi investovali do přírodní podlahy (marmoleum), ale pravděpodobně bychom si ji nemohli dovolit, kdyby nám ji nedělal známý. Přiznám se taky, že jsem povrch marmolea očekávala odolnější (to je asi ten zvyk na zátěžové lino), ale kvůli přírodnímu složení bych ho vybrala i přesto znovu.
Obklad jsem chtěla původně jednobarevný, nejlépe bílý, ale nějak jsem si nemohla vybrat - nakonec, když už měli ve Vinci na kusy přesné množství slinuté dlažby, kterou jsme si v akci vybrali do koupelny, nechtělo se mi už nic vybírat a jen jsem doufala, že to všechno nebude moc divoký.
Za tuhle investici jsem ve finále moc ráda, protože šedá Krea se opravdu skvěle čistí a v porovnání s namáhavým (spíše marným) čištěním minulé (původně koupelnové) mozaiky, hlavně jejích spár, se to nedá srovnat.
Kuchyň fyzicky vyráběl pan Kolář, kterého mohu doporučit, pracuje také pro jedno kuchyňské studio.

A tady už je časová osa :-):

Data už jen velmi orientačně, přesná se pokusím dodat, pokud je vůbec najdu:

někdy kolem 17. 12. 2015:



Fantom polapen :-), seznamte se, děda Mirek :-).



 21. prosinec






Leden 2016




Únor 2016 



Březen 2016






3. duben

Tatíčkovy zlepšováky :-).

14. duben (už týden bydlíme)



Jako bych cítila až tady vůni těch stromů za oknem ...



No a asi v půlce dubna měla kuchyň finální podobu (dlažbu jsme zaspárovali až v září):




Deset let starý rozkládací stůl z Ikea zbavený nohou (ale jde i znovu sestavit v prostoru) ještě nějaký čas poslouží.
 
Stejně tak židle.

Bílý jednoduchý hluboký granitový dřez, to aby nebyl vidět vodní kámen. Funguje to. Stačí ho jednou týdně vyčistit octem a je jako nový. Všechno čistím octem, takže pro mě ideální. K tomu je ještě odolný.

Masivní dubová deska je z Fortexu z Černé za Bory. Zbožňuju vůni lněného oleje!


Masivní plynové litinové vařiče s jednoduchým ovládáním a snadnou údržbou na bílé desce Bosch můžu doporučit.
A nemůžu mít jiné utěrky než tmavé, jinak by vypadaly ... no, nechutně.

Keramika Soni Malinové a andělík od Ilonky (bylinky bohužel povětšinou na konci léta zdechly).

Z ložnice.

Odnož liány přinesl Lukor z práce a za pár měsíců vyrostla bezmála o dva metry. Prý se doplazí ke zdroji světla a tak zůstane.

Můj "vejminek" (u trouby) a taška na tříděný papír :-), sorter na ostatní odpad je ve výsuvu pod dřezem. Variabilní vozík je Stenstorp z Ikea.


Už se nestává, že by přišla návštěva a já byla v kuchyni odříznutá.
Mám spoustu prostoru na pohyb.
Každý den si říkám, jak je to dobré.
Jen takhle uklizený to je tak jednou do týdne... a když děláme čaje, stojí to teprv za to :-).

45 komentářů:

  1. Je to dobré. Potvrzuju. Na živo ještě lepčejší. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naživo to většinou není tak uklizený. Což jsem zapomněla napsat, takže to jdu doplnit ;-).

      Vymazat
  2. Krásná kuchyň. V té se musí vařit samo. ;o) Nejvíc se mi líbí koutek se dřezem u okna a pak ta polička s hrnečky. :o)
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky koutku u okna mi trvalo skoro půl roku, než jsem zprovoznila myčku. Teda... zprovoznila mi ji Janička (Čertiska), jinak bych další půl roku drhla nádobí a čučela ven ;-). Zdravím pod Dračí louku! ;-)

      Vymazat
  3. Kači, kochám se! Máte krásnou kuchyň :-) a moc se mi líbí, že máš hodně pracovního místa (sama vím, že to je opravdu fajn). A ten dřez, hmm tak ten bych brala hned včetně celého zákoutí :o) Měj se moc hezky, P.

    OdpovědětVymazat
  4. nemáš nějakou vychytávku na výtvarné potřeby?máme pořád plný jídelní stůl papírů, modelíny,pastelek...já si snad seženu kuchyňský vozík na pastelky:)máte to moc hezký!a velikánský!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, veď Ikea kuchyňský vozík Roskog je na to stvorený, má dobrú cenu, je retro a vo viacerých farbách, majú k nemu stoličku aj vitrínu:-)

      Vymazat
    2. Zuzi, velký to jen vypadá. Ostatní mají v tom prostoru ještě jídelní stůl, kvůli kterému my jsme vybourali tu stěnu, protože se stolem to je psycho. Ale při vaření a pečení se rozmáchnout můžu, to je hlavní ;-). Jo a rozhodovali jsme se mezi Stenstorpem a tímto se šuplíčky, to by se dalo, ne? http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80035920/

      Vymazat
    3. http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20271892/ Jen my ho zatím máme víceméně prázdný, dokud Zojku nepřejde vytahovací, cucací a likvidační období:)

      Vymazat
    4. Na ten jsme taky koukali, jak psala Alenka, jen já bych v něm nebyla schopna udržet pořádek a bylo by to vidět ;-).

      Vymazat
  5. To je opravdu krásná a dobře promyšlená kuchyň. A velká! Vejminek je super :-). Já se napodruhé obešla bez poliček, už vše jen zavřené a poschovávané. A také jsem vyměnila plyn za el. desku. Obojí ze stejného důvodu, úklid zabral moc času :-). Dřez mám tmavý a postupně si zvykla na povlak z vodního kamene. Tam platí- co je mokré, to je čisté. Po uschnutí to zase vyleze :-(. Takže příště bílý... Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, Hani! Taky jsem chvíli uvažovala o zrušení polic, ale nakonec jsem si je nechala na tu Soninu keramiku pro oko, jen více otevřené a lépe udržovatelné, zatím nelituju, i když bych měla víc úložného prostoru. Vařit umím jen na plynu, zkoušela jsem si zvyknout, ale já ten oheň prostě musím mít :-). Jsem ráda, že vynalezli desky, co se snadno setřou ;-). Pěkný víkend!

      Vymazat
  6. Krása, Kačí. Díky za časosběrnou dokumentaci.
    A našla jsem zase něco, co máme společného ... ocet na vše a černé utěrky:-)
    pa a hezký víkend, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez octa se neobejdu, myju s ním lednici, desku, odpady, záchod, přidávám do praní, octem čistím myčku, pračku, kávovar,... ;-) ;-) a od té doby, co mám černé utěrky, už nikdy jinak! ;-) Zdravím tam k vám!

      Vymazat
  7. Pre mňa po všetkých stránkach skvelé, i keď aj ja som si doma takto ,,mákla,, (a skoro všetko sama).

    OdpovědětVymazat
  8. Zdeničko moje, ani nevíš jak jsem ráda, že se vám v bytečku bydlí takhle fantasticky!!! A opět se opakuju...v reálu je to všechno ještě mnohem lepší! :-) A myslím, že nejsi sama, kdo se cítí ve vašem bytě lépe než v tom starém. Ta změna, hlavně co se týče množství světla, je naprosto parádní a úplně ti rozumím. No a vejminek...tam se i návštěvám "klábosí" nejlíp :-)) PS: Jsem ráda, že myčka "jede"...že je to fajn? :-) Myslím na vás. POzdravuj Lukyho a dodatečně přejeme všecičko NEJ k svátku! :***

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, jak jsem psala výše, kdyby nebylo Tebe, meju nádobí v ruce ještě teď! ;-) Světlo dělá na psychiku hodně, viď? Díky za pochopení :-). Lukor děkuje za přání a na Tebe myslím tak intenzivně!!!

      Vymazat
    2. Zdeničko, to jsem ráda, že si můžeš aspoň trochu v kuchyni "ulevit" a že myčka frčí :-) Též na vás myslím.

      Vymazat
  9. Krásná kuchyň a s oknem. Moc se Vám povedla :)

    OdpovědětVymazat
  10. To už není pravda.Tolik práce,ale stálo to za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není. Naštěstí, všem se z toho dělá zle;-). Díky za pomoc! ;-)

      Vymazat
  11. Kači, celková nááááááááááádhera!!!!!!!
    Uklizená linka u nás může být jen snem. (Asi přestávám vařit :-))
    Pěkné je to propojení parapetu s deskou (ta jednolitost). Dřez můžu jen závidět :-).
    Odkud máš záclony, vypadá to dobře (jen taková odbočka) :-)).
    Pěkný týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, záclony jsou ty nejlevnější z Ikea ;-). Jsou všude stejné, jen různě dlouhé, je to taková jemná umělá hmota, měla jsem je už ve starém bytě. Jinak díky a neboj, taky nemáme pořád uklizeno ;-). Pozdravujem všechny!

      Vymazat
    2. Kači, a to máš koupenou látku, či přímo záclonu? Jakým způsobem to máš přichyceno na tyči (díry v látce, žabky - háčky,....)? Je to pořád pro mě španělská vesnice a nejsem schopná do toho proniknout (je tolik systému) :-). Díky.

      Vymazat
    3. Je to hotová záclona, http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10070262/. Jen je hooodně dlouhá, dá se i ustříhnout bez šití, tak jsme to měli v minulém bytě, ale dostaly nakonec záhul od dětí i psa, tak podruhé je máme zašité. Mají normální tunel, takže jsou navlečené na tyči.

      Vymazat
  12. máte to moc pěkné!
    s představivostí jsem na tom úplně stejně. takové ty stavy. hm, jsme myslela, že to bude vypadat trochu jinak... :)
    stavíme, vlastně už se skoro stěhujeme. kuchyň máme nakonec přírodní, světlou spárovku. dekor dřeva nás nadchl a tak jsme ho bílou zatím nezakryli, třeba někdy. vzniká muži pod rukama. Úchytky z fleru, dubové poličky, keramický dřez. už se těším a bojím toho, jak budu spokojená. ikdyž už to bude třetí naše bydlení..
    ať se vám nadále pěkně a spokojeně bydlí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, přesně! Přírodní spárovka je super! To bude určitě krása vesmírná! Keramický dřez jsme chtěli taky, ale neměli s odkapovou plochou a když, tak zcela mimo naše finanční možnosti :-). A nad barvou kuchyně jsme nepřemýšleli ze světelných důvodů, máme dost malá okna. Jak už je podzim, je to dost znát. Přeju hladký přesun, to dáte! ;-)

      Vymazat
  13. To je taková nádhera, fakt obdivuju tvůj vkus a kombinační schopnosti! A závidím ten stav, kdy bys už nic neměnila, my pořád spekulujeme, co bychom "příště" udělali jinak:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edit, díky - to, že bych nic neměnila, se mi v tomto životě stalo úplně poprvé! ;-) (Tedy když nepočítám manžela ;-).)

      Vymazat
  14. Óóó, krásný to máte! A tmavý utěrky asi taky zkusím... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, díky, jak jednou zkusíš, už nechceš jinak ;-). Teda aspoň já, já jsem fakt prase.

      Vymazat
  15. Wow, překrásná kuchyňka. Elegantní, jemná a zároveň praktická. Nádhera!
    Katka

    OdpovědětVymazat
  16. Fakt strašně moc hezký... v dobrém závidím :)....Já zařizovala kuchyň před osmi lety a přiznám, že některé věci, co jsem si do ní uložila tzv.provizorně, tam trůní doteď :o). Krásné podzimní dny Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laduš, to se mi stává běžně! :-) Díky a krásnej podzim i k vám!

      Vymazat
  17. V prosinci ti to zkontroluju!!!!

    OdpovědětVymazat
  18. Přestavba je velmi povedená, někdy až žasnu jak se ze zastaralých dispozic dají vytvořit krásné prostory. Muselo to dát šílené práce a možná ještě víc úklidu, dokáži si představit, že spousta prachu se objevovala ještě týdny po dokončení. Chvíli jsem si říkala, že to bude zvláštní barva kuchyně s modrými dvířky, pak se z modré vyklubaly ochranné fólie :-D. Vážně parádní jsou ty kachličky za kuchyňskou linkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to přesně tak! :-) A když začal truhlář vynášet modré skříňky, polil mě lehce pot :-) (omlouvám se, že jsem si dřív komentu nevšimla)...

      Vymazat
  19. To je taková krása. Prosím, je to lesk nebo mat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za odpověď a prosím, ještě jedna otázka. Momentálně dokončujeme kompletní rekonstrukci bytu s dvěma malýma dětma za zády a je to teda fuška, takže obdiv i vám, že jste to zvládli :-) Řešíme teď kuchyň, máme vybraná dvířka Trachea t.acrylic barva bílá matná, mají být stálobarevná, odolná, vhodná pro alergiky. Nejsou to náhodou i ty vaše? Pokud ano, doporučila byste je? Pokud ne, prozradíte, co je to za značku? Moc vám děkuji a přeji krásné jarní dny. Petra Š.

      Vymazat