pátek 5. října 2012


Stále obří dýně. Vyrobila jsem zase krém, tentokrát s nádechem podzimu.
Zkrátka a dobře: krém z dýně (klasická, ale jde i z hokkaidó) jsem dělala stejně jako ten z cukety, jen jsem vynechala závěrečnou smetanu.
Navnadil mě pan Cuketka a mohu potvrdit, že krém je skvělý a ještě jednodušší! Vývar jsem si ale samozřejmě neodpustila.
Takže ve zkratce: na oliváči s máslem orestovat cibuli na kostenky + malé pórky a přidat hodně dýně na kostičky.
Zalít vývarem nebo vodou tak, aby ho nebylo víc než dýně. Rozvařit na malém plameni, rozmixovat, dochutit solí.
Já měla chuť na parmazán, takže jsem si krém v misce posypala pár hoblinama a špetkou pepře, ale to už jsem nezvládla vyfotit :-).
Myslím, že existuje spousta dalších dýňových receptů, ale stačilo. Díky celé rodině, že to přežili a já zas uvařím něco normálního.
Podle literatury má "houkajda" stejné využití jako cuketa, navíc si ji můžete užívat celý podzim a při dobrém skladování i zimu.
Pan Cuketka sice uvádí v r. 2006 cenu 50 Kč/kilo v biokvalitě, ale buď se zemědělci umoudřili a nebo je nadsazeně bio pražská. 
Já přitáhla tu cca 4 kilovou od paní Zity z trhu za 30 Kč a jsem si jistá, že kvalita není o nic horší. Nebo si ji vypěstujte :-)...

4 komentáře:

  1. Jaňor: Tak jako ty všechny recepty zní úplně úžasně, budu muset něco vyzkoušet, Zdeni :) papa

    PS: Při přidávání komentáře se vždy musí opisovat ta čísla a písmena? Někdy to zkouším i 3x, aby mi to uznali, nějak je nemůžu poznat. díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdárek, díky, teď jsem to zkoušela i jako anonymous (s odhlášením) a žádný čísla jsem nikdy neopisovala, to je divný...?

      Vymazat
  2. No, žebych překonala svůj dlouholetý odpor k dýním?:-) Už to tak asi bude!:-) Ještě jsem z těch Tvých receptů, Katulinku, nic nezkoušela, ale jednou čas rozhodopádně přijde (počítám při nejbližším hlídání minimálně obou dětí babičkami :-)!!! Už sa těším!!! papá magdulin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já k ní měla odpor právě skrze kompot...:-) ale neboj, jde to rozhopádně snadno, naslano je to jiná liga :-)...

      Vymazat