pondělí 26. února 2018

Rostlinně


Teď to tu moc nežije, vím, ale stejně jako každý rok u mě frčí přes leden/únor hlavně práce, spánek, imunizace (a spánek), jarní únava (a proto spánek), a pokusy o vzkříšení těla i ducha :-).

Rostlinná strava mi dělá dobře nejen po fyzický stránce, ale hlavně se po úpravě jídelníčku cítím mnohem klidnější a možná i citlivější.
Potřebovala jsem to už jako sůl.
Dneska jsem sice zapomněla, že jsem si v jídelně jako hrdina odhlásila v rámci úpravy stravy ovocný knedlíky a pak byla ráda za vysomrovanej zeleninovej kuskus, ale doma se ta změna promítla docela výrazně.

Už dlouho mě lákalo u Pierra vyzkoušet veganské výpečky.
Hlavně jsem nevěřila, že sojový nemaso, který mi fakt nechutná, jde naložit tak, aby si člověk pochutnal bez ztráty kytičky.
Takže když jsem na jednom blogu objevila fígle dlouholetých veganů, jak na marinádu, šla jsem do toho sama.
A protože jsem postup dodržela, jen jsem na 200 g suchých sojových nudliček použila skoro dvojnásobek marinády a knedlíky udělala chlupatý, na recept jen odkážu TAM .
Místo chlupatých jsem chtěla vyzkoušet jáhlové knedlíky, ale někde jsem zazdila jáhly, tak příště :-).
Nebo si k tomu můžou dietáři udělat tahle joštošná srdéčka

Za rychlé mobilní foto se omlouvám, byla už tma a netušila jsem, že to bude vážně jedlé, někdy přefotím.

5 komentářů:

  1. Sójové mäso u nás ide:-)
    Moju štafetu prevzala Naďa, skúsim ju sem odkázať, pa!

    OdpovědětVymazat
  2. Soje se vyhýbám, ale ty knedlíky určitě vyzkouším! vypadají super! i ty jáhlový zní dobře. Jsem takový knedlíkový amatér, ale budu muset něco vyzkoušet ukuchtit. díky za tipy :)

    Simply Living

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ji taky neměla jíst, nebo aspoň v téhle formě, toto byla spíš výjimka, zajímalo mě to :-). A základní recept na chlupáče: 800 g nahrubo strouhaných brambor, sůl, 1 vejce, 250 g hrubé mouky (měním různě druhy mouky a dělám další experimenty, zatím se vždy povedly). Vařit 8 - 11 minut dle velikosti. Jednoduché, rychlé.

      Vymazat
  3. Tak zrovna tohle jídlo se mi konečně podařilo ochutnat minulý týden ve Špaldě. Už jsem tam na něj šel asi po třetí, ale všechny předchozí pokusy už byly vyjedené a na mě nezbylo :) Tentokrát to vyšlo a byl jsem z toho úplně nadšený. Tvoje varianta vypadá luxusně! Akorát místo sójového masa bych doporučil spíš seitan. Pokud tedy nevadí lepek. Sójové maso je co se týče sóji asi ta nejhorší varianta potraviny - je nejvíce průmyslově zpracované. Ve Špaldě to také dělají ze seitanu. Ale tak jednou za čas to asi nevadí ;) A jaký recept máš na jáhlové knedlíčky? Prostě uvařit jáhly a smíchat s moukou (rýžovou) a hodit do vody? Takhle jsem dělal jáhlové škubánky s mákem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, sója není pro mě favorit no.1, ani bych ji moc neměla jíst (když už, tak občas tofu nebo tempeh), tohle mě zajímalo čistě z gurmánského hlediska, protože jsem to nikdy nestihla u Pierra a měla jsem na to hroznou chuť :-). Kouzlo asi tkví v marinádě, takže to příště zkusím se seitanem (ten mi k srdci moc nepřirost, ale tohle to snad zachrání), tak dík za tip. A těch knedlíčků jsem viděla povícero, v podstatě můžou být takové, jak píšeš (příp.jiné mouky) a ještě mě zaujala jedna varianta opěkaná, ale tu teď nemůžu znova najít :-(. Ty sladké varinty mě lákají hodně, hlavně ty s ovocem/ovocnou omáčkou :-).

      Vymazat