sobota 28. ledna 2017

Pro rodinu


Jak se máme, by bylo na delší povídání, proto dnes jen krátce.
Recept pro mou rodinu, která stále nevěří, že panna cotta (vznešený název pro vařenou smetanu) je nejrychlejší a nejsnadnější dezert pro návštěvu (běžné smrtelníky, které nechci vyděsit dietou), když je všeho moc nebo když prostě není síla, ze surovin, který jsou většinou běžně doma.
Pořád hledají zradu v použité želatině.
Přitom se mi ještě nestalo, že by se nepovedla.

Dvě lžičky práškové želatiny namočím do dvou lžic studené vody a nechám nabobtnat (trvá chvilku).
Mezitím si svařím dva kelímky 33% smetany ke šlehání (naředím trochou vody, abych měla půl litru) s dvěma lžícemi moučkového cukru a troškou mleté vanilky.
Když smetana dosáhne bodu varu, stáhnu z plotny a rozmíchám v ní metličkou nabobtnanou želatinu.
Směs naliju do pohárků nebo vymaštěných formiček (třeba na muffiny), dělala jsem ale i do tvaru dortu, srnčího hřbetu a následných plátků... atd.
Nechám vychladnout a pak ztuhnout v lednici (vypadá dlouho tekutě, ale nebát se, ztuhne).
Mezitím si připravím malinovou (jahodovou) omáčku. Mražené maliny podliju trochou vody s cukrem a rozvařím na omáčku. Nechám vychladnout (nesmí se lít na panna cottu horké) a rozdělím do pohárků.
Občas dělám i s borůvkami nebo ostružinami. 
Toť vše.

6 komentářů:

  1. Kácí,hlavně jestli jsi už zdravá a vlastně všichni doma?!U nás snad také chvilku bez nemoci a tak jsem si začala užívat zimy- včera po 4 letech brusle a dnes po 14 letech běžky a paráda!:-) Bála jsem se kvůli zádům, stále ještě občas zlobí,ale tukám,dobrý a endorfiny;-)A tvoji panna cotu jsem měla možnost ochutnat a byla vynikající! Určitě recept využijí,zatím jsem ji dělala jen z prášku a ono je to tak jednoduché a ještě chutnější:-)Klidný sobotní večer a neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, zdravá jsem já jediná (už) ;-). To jsem ráda, že sis začla užívat! Pěkný zbytek víkendu i k vám!

      Vymazat
  2. Kačí, děkuji za super rychlý receptik. A jak se máte? U nás si podává dveře chřipka s rýmoou. No, děs. Letos si zimu moc neužíváme 😕. Měj se krásně. Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, jen se musí počítat s nějakou dobou tuhnutí, ale to je detail :-). U nás končí neštovice a chřipka (bylo to docela drsné, samé horečky), snad už se blíží konec, jsem ráda, že se vše odbylo při jednom. Pěknou neděli na hájenku!

      Vymazat
  3. Ty jo, Zdeni, tak koukám, že jste si to teda "užili"! 😕 No snad je to teda už za vámi a bude zase dobre. 😉

    A dezert vypadá fakt luxusně, třeba někdy ochutname 😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  4. díky za recept!odteď je náš jo?!:)

    OdpovědětVymazat