pátek 4. března 2016

Máte chuť na brambory? Dejte si tuřín! :-)


Už delší dobu jsem chtěla ozkoušet tuřín, kterým se prý dají nahradit brambory.
Když jsem ho viděla za pěknou cenu a v biokvalitě v nabídce osobního zelináře , neváhala jsem.
Jako první jsem zkusila "bramboračku".


Byla skvělá a domácí parta ani nepoznala, že není z brambor.
Každý asi máte svůj osvědčený recept na bramboračku, s tuřínem stačí zacházet stejně jako s brambory.
Já jsem od přírody tvor lenivý a z mytí mnoha hrnců nejsem zrovna v extázi, tak jsem ji vařila takto (profi kuchaři nečtou) :-):
V hrnci jsem rozpustila máslo, přidala celozrnnou (asi lze jakoukoli) mouku a umíchala jíšku.
Když začala zlátnout, zalila jsem ji vroucí vodou a rychle metlou šlehala, aby se nevytvořily hrudky.
Vložila jsem očištěný tuřín nakrájený na větší kostky, po chvíli i najemno nakrájenou nebo nastrouhanou ostatní zeleninu - mrkev, celer, pár kapustiček, kousek pórku.
Polévku jsem osolila, trošku opepřila, okmínovala, očesnekovala a vařila asi deset minut.
Do hotové polévky jsem nakrájela libeček a ochutila sušenou majoránkou.
Čerstvá je od bramboračky skoro k nerozeznání, rozležením vystoupí ("kedlubnová") chuť tuřínu. 


Jako druhé šly na řadu "zapečené brambory" :-).
Dělala jsem je dvakrát a musím říct, že se víc hodí používat menší, jemnější tuřín.
Na naolejovaný plech přišel tuřín na tenoučké plátky, různá pokrájená nebo postrouhaná zelenina (brokolice, mrkev, pórek), plátky krůtího masa, plátky žampionů a zase tuřín.
Jednotlivé vrstvy jsem kořenila (sušeným česnekem, paprikou, solí, pepřem), nakonec jsem zeleninu v pekáči polila olivovým olejem a dala péct.
Ke konci pečení jsem jídlo v pekáči zalila osolenými vejci rozšlehanými v ovesném mléce.
Já byla nadšená, děti snědly s chutí, ale viděla jsem na nich, že je tím asi nebudu moct krmit moc často :-).


No a nakonec jsem dětem udělala jednou k masu a kukuhrášku na másle "bramborovou" kaši.
Tuřín asi půl napůl s dýní a k tomu jeden větší brambor, běžný postup, já mixuju s máslem a ovesným mlékem.

Příjemná změna to byla, chutě po vytoužených jídlech uspokojeny ;-).
Včera jsem tuřín taky obalovala jako řízek (ve vejcích s rostlinným mlékem a celozrnnou moukou a pak v kukuřičnoovesné kaši, která má stejnou konzistenci jako kukuřičná strouhanka).
Musí se dobře okořenit, ale jinak to bylo fajn jídlo, chutí podobné obalované cuketě.
Pěkný víkend!  

6 komentářů:

  1. Mňam mňam mňam mňam, já bych byla tvůj vděčný strávník.

    OdpovědětVymazat
  2. Už slintám. Teď to jen někde sehnat :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšela jsem, že ho někdo koupil v Kauflandu, ale netuším kdy a kde.
      Kdysi měli tuřín tady (ale už je to dávno, nevím, jak teď): http://www.biozelenina.eu/biozelenina/BioBox_Brno.html .
      Další recepty: http://www.lidovky.cz/navrat-ke-korenum-zkuste-turinovou-polevku-fm3-/dobra-chut.aspx?c=A130312_121554_dobra-chut_ape

      Vymazat
  3. K mojmu prekvapeniu turinovu kasu zjedlo nase dieta bez protestov, ked som jej rozpravala ze to patri k skotskemu narodnemu jedlu. Sice sa spravne potom dozadovala masa ku kasi, ale popis haggis ako plneho zaludku sa jej uz nepacil :-) Pritom taka pochutka... Turim som mala z Alberta, bio nebio neriesim, tak skusim i polievku pre zmenu. Mne turin pripomina chutou kedlubnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost. Bio/nebio už taky neřeším, ale byl to příjemný bonus :-). Díky za tip na Alberta. Bylo mi právě divný, jak "něcojakokedlubna" může zastoupit brambory. A fakt to jde, jen se to nesmí nechat moc dlouho rozležet.

      Vymazat