pondělí 25. ledna 2016

Dvě supersnídaně


Tak nějak nemám chuť na pečivo.
Když jsem zjistila, že pohanka se dá namáčet a jíst místo müsli, zkusila jsem to jednou a nová závislost byla na světě - nadšeně přijata všemi hlasy.
Přiznám se, že přestože je pohanka skvělý zdroj rutinu přispívajícího k pružnosti žilních a cévních stěn (ekzematikům hodně prospívá), pro mě nebyla v dominantních rolích nikdy zrovna favorit, tak jsem ji do jídel spíš ukrývala.
Odteď už nemusím.
Takhle je na ranní rozjezd skvělá!
Připravuju ji z mechanicky loupané pohanky (té světlejší, z termicky loupané pohanky jsem nezkoušela).
Stačí ji večer namočit, ráno propláchnout na sítu a nechat okapat.
Lidem se špatným stavem střev bych ji možná doporučila ještě spařit vroucí vodou.
Pak už dochucujete podle své chuti.
Na fotce promíchaná se sekanými lískovými a vlašskými ořechy, nesířenými rozinkami, politá trochou datlového sirupu.



No a druhý tip je na zahřátí.
Miso polévka je rychlovka, která prohřeje ráno stejně dobře jako čaj.
Díky miso pastě je nabitá potřebnými vitamíny, minerály a trávicími enzymy a skvěle tak nastartuje metabolismus.
V Asii je to naprosto běžná snídaně a mně ráno taky vždycky přijde k chuti.
Správně se připravuje ze zeleninového vývaru připraveného z odkrojků zelenin, ale jelikož je po ránu každá minuta drahá, dělám ji následovně:
Očištěnou sezónní zeleninu nakrájím nebo nastrouhám (úplně postačí 3 druhy - teď v zimě nejčastěji dávám mrkev, pórek, kapustičky, celer, brokolici, klidně i kousek nadrobno pokrájeného bílého zelí, kadeřávku...).
Na 4 porce obvykle stačí jedna střední mrkev, pár růžiček brokolice nebo kapustiček, kousek pórku nebo celeru. 
Zaliju vroucí vodou, osolím (množství je třeba vychytat a vyzkoušet, miso pasta je taky slaná), případně přidám sušený česnek a jdu třeba provádět ranní hygienu :-).
Po 10 - 15 minutách, když je zelenina měkká, hrnec odstavím, odeberu trošku vývaru do misky a rozmíchám v něm miso pastu - množství podle chuti, já dávám na porci asi větší čajovou lžičku.
Pasty se dají koupit ve zdravé výživě v mnoha provedeních a druzích a prodávají se buď v sáčku nebo ve sklenici - dočetla jsem se, že je vzhledem k různým složením dobré pasty střídat.
Odebraný vývar s rozmíchanou miso pastou vrátím do hrnce a je hotovo.
Polévku můžete dochutit sójovou omáčkou a pokud potřebujete sytější verzi, třeba k obědu nebo večeři, je skvělá třeba s (rýžovými, celozrnnými) nudlemi nebo luštěninou.
Na talíři sypu zelenou natí, ale nějak jsem to zapomněla vyfotit.
Polévka by se měla jíst čerstvá, protože už po půl hodině začíná zelenina oxidovat a po několika hodinách se stává pro tělo kyselinotvornou.
Takže do práce bych si ji chtěla brát v termosce.
 
Je to kráásné probuzení s šálkem miso ve Tvých dlanííííích ;-)...

3 komentáře:

  1. Pohánkovú múku používam na bezlepkový chlieb.Pohánku bez šupky - proso jedávam ako prosové vločky z DM, zaliate horúcou vodou, miesto ovsen. vločiek a musly, som bezlepková.
    Začínam s chia semienkami.DM je pre mňa zdroj nákupu, v ostatných obchodoch sem tam múka, alebo semiačka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My lepek můžeme, ale stejně se snažím tělu trochu odlehčit. A DM je opravdu skvělý místo na nákupy :-), kupuju tam občas i ty mouky. Bezlepkový chleba bych chtěla vyzkoušet tento: http://www.kitchenstory.cz/bezlepkovy-chleba-s-orechy-a-seminky/ . A chia milujeme, sypu je všude, ale dávám je hlavně do semínkových krekrů (je to závislost :-) ): http://katorovo.blogspot.cz/2015/05/jen-tak-na-chut.html

      Vymazat
    2. Idem pozrieť chlieb, lebo z múky z lekárne reagujem, je tam zemiakový a kukuričný škrob...

      Vymazat