čtvrtek 24. ledna 2013


Včera mě s téměř totožným (a o mnoho sladěnějším :-) ) fotopříspěvkem předběhla Markéta Baletková.
Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli přidat ještě několik slov před druhou volbou a využít tak fotku vytvořenou spolu s těmi pražskými (tušila jsem, že si ji mám nechat do zásoby), nakonec mám ale ještě pár věcí na srdci.

Vím, že se teď hodně řeší "mánie volím Karla", "Karel je móda" a "chováte se jak stádo ovcí", ale dovolím si popsat vlastní zkušenost. 
Před koncertem pro Karla jsem měla obavu, abych se neocitla mezi zfanatizovanou mládeží (Jupí, pojďte volit Karla, dyť je to dobrej pankáč, jupí!), ale o ničem takovým nemohla být řeč. Bylo to pokojný setkání velkýho množství lidí (nejen mladých) spojených jednou ideou na malým prostoru, proběhlo bez řečí (nepočítám Mardošovy obvyklé koncertní průpovídky, který vnímám jako žádoucí) a v naprostý pohodě. 
Naopak jsem svědkem toho, že Karlova placka je mnohdy a pro mnoho lidí jako rudej hadr pro býka, alespoň v mém okolí. Na normální diskuzi (bez politickýho motivu) moje placka u fotky vyvolala informaci o tom, že "neumím česky/nemám ani základku/podle mě to dnešní školství teda vypadá, vítee..." ("Kdo s koho" je výjimka z druhého pádu, víme.) S plackou na kabátě jsem terčem poznámek: "Jak proboha můžeš...?!" a "Zrovna ty, takovej kantor..." ( :-) ) a zkoumavých pohledů doprovázených demonstrativním mlčením napříč všemi sociálními vrstvami. 
Navzdory tomu mi nikdo nebyl schopen odpovědět na otázku, proč bych měla volit MZ, kromě toho "aby nebyl prezident KS" nebo "pryč s vládou, MZ na Hrad" (opravdu si někdo myslí, že má prezident tu pravomoc?).
Jak jde o KS, je schopný každý vysypat z rukávu tisíc důvodů, proč "jeho teda fakt néé.." a obvinit jeho příznivce ze stádnosti, neinformovanosti, naivity, fanatismu a málem i vlastizrady. Napadlo někoho z těch chytrolínů, že nejsou jediní informovaní? Že můžeme znát nedostatky KS a přesto ho podporovat, právě proto, že víme, že nikdo z nás není dokonalý? Že můžeme mít jiné priority a používat jiná kritéria než oni? A konečně že nám je třeba blíž možná trochu naivní, ale taky úsměvná a jednoznačně pozitivní kampaň místo účelové manipulace, napadání a hledání kauz kde nejsou?

Měla jsem štěstí na dost času, abych se prohrabala kauzami KS z různých stran, materiály o jeho rodině a z větší části musím říct bohužel i "protikarlovského hnoje". A myslím, že by se ani tolik lidí na obranu a podporu KS nezvedlo, kdyby se po prvním kole volby nezačaly vytahovat podpásové kauzy jeho rodu/pochybnosti o jeho češství/Sudety. Opět se potvrdilo, že ne všechno, co je napsané a co je na internetu tvářící se jako seriozní článek, je hodno čerpání informací (ale většina lidí jiné zdroje nemá, nechce mít a neúnavně z toho čerpá).
Absolutně vím, že KS není dokonalý, u některých věcí doufám ve vysvětlení po volbách (třeba postoj k ACTA), ALE: nazývá věci pravými jmény, i když se pravda neposlouchá vždy příjemně, je stručný a nezatěžuje zbytečným proudem slov, nemaže med kolem pusy a neslibuje nesplnitelné a hlavně se nebere tak hrozně vážně jako většina politiků. Informace o tom, co kdy pro koho udělal, si musíme najít sami, protože rozhodně nevisí "na Seznamu".
Jednou větou je pro mě nejdůležitější, že KS je Čech a není čecháček (nejen o čecháčkovství doporučuju info  TADY ) a prezidentský post by pro něj byl daleko vhodnější než ten vládní, kdy jen "změkčuje" tu asociálnost zevnitř. Většina jeho odpůrců jeho spojením s vládou argumentuje (i tady je vidět, že se MZ jeho kampaň daří), což mi přijde chytré, protože MZ ve své době nebyl populární o moc víc než KS dnes, ale na minulost se lépe nostalgicky vzpomíná. Ale probůh: Já přece taky nemůžu pracovat za sebe i za kolegyni současně, i když má náš "ústav" společnou pověst...

Když ponechám nejen kvůli rozsáhlosti u ledu minulost obou kandidátů (a kdo na tom byl či nebyl hůř můžete posoudit sami) a podívám se pouze na současnost a průběh obou kampaní, nechci prostě na Hradě člověka ješitně egocentrického (to už tady bylo), který se nenápadně mstí těm, kteří s ním nesouhlasí, používá (on a nebo ti, kdo pro něj pracují) podpásové lživé argumenty, za které se pak samozřejmě omluví (ale voličům v hlavě zůstanou, že) a navíc účelově lže (1 příklad za všechny: na netu lze dohledat jeho starší výroky o Sudetech, které po 1. kole omlátil KS o hlavu jako špatný názor).
Celou prezidentskou kampaň navíc provází neskutečné množství mediálního balastu, kterou někteří také neváhají použít (viz údajný hon Karlofanatiků na Zemanovce na základě přifouknutí zprávy, že se seriáloví tvůrci Zdivočelé země nepohodli a přestože si vše téměř hned vysvětlili, neustále se s tím operuje. Opravdu mě dojímá, jak MZ dovede otočit svou omluvu za pomluvy jeho týmu o hákových křížích v postesknutí si nad Karlofanatismem a plačící Jiřinou Bohdalovou, která následně zprávu dementuje. Všichni kdo diskutují na facebookové stránce KS by mohli vyprávět, jak "neútočili" disciplinovaní voliči MZ - než si toho všichni všimli...).
Naprosto chápu, že se v mediálních výlevech posledních dnů přestává člověk orientovat a ačkoli všichni do médií tvrdí, jak se nechystá žádné vyvrcholení kampaně, nenápadně do nich dávkují zmínky o tom, jak je který volební tým chytrý, když využívá "pozice slabšího" a že když někdo nikoho nešpiní, je vlastně dobrá taktika (on jinak neustále útočí, že) ...
Takže dneska shlédnu poslední tv debatu a přestávám cokoli číst.

Vím, že už jsem toho napsala moc, přesto chci ještě připojit kratičkou vsuvku v podobě kraťounké bajky od p. Svěráka, protože její pointa je taky jedna z věcí, která mě dosti znepokojuje (a dalo by se o ní psát ještě další hodiny):







"Tahle volba není o pravici nebo levici, ale o vkusu." řekl Ondřej Vetchý.
Je dosti pravděpodobné, že v sobotu se stane prezidentem ten, koho si náš národ zaslouží: Miloš Zeman. 
Já bych si ale moc přála (stejně jako se vyjádřil Marek Orko Vácha na svém blogu), abychom měli prezidenta, kterého si nezasloužíme.

Takže na závěr bych na otázku: "Jak jen můžeš..?!" odpověděla: "... a proč bych neměla...?"  

Není to, co mnozí zlehčují a znevažují jako módu, mediální smršť (můžu snad za ten zájem?) a fanatismus prostě jenom důkazem, že ta vlna podpory, která se zvedla, dovede změnit smýšlení lidí a snad časem i politiku? Že negativity už bylo dost? A důkaz největší: že někomu leží to "pozitivní stádo ovcí" v žaludku? 

Mějte se všichni hezky bez ohledu na výsledky voleb a nenechte se otrávit. 

P.S. Přesvědčené voliče MZ plně respektuji, tento příspěvek je psaný v reakci na "křiklouny".

5 komentářů:

  1. Od kantorů se očekává, že budou volit populisty? Uáááá! Měním místo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prý jak kantor může volit někoho kdo nedá dohromady větu...:-) a řekla to kantorka :-). to je tak, když někdo poslouchá jak člověk mluví místo co říká.

      Vymazat
  2. Čau, je to skutečně souboj vkusu. Já už měsíce úmyslně nesleduju média,ale včera jsme se podívali s Luckou ze zvědavosti na poslední duel kandidátů. Nechtěl jsem věřit tomu co vidím a slyším. Zeman mi byl vždycky nesympatickej, ale teď jsem si málem dělal přestávky na blití.I kdyby proti němu seděl němý Křovák, tak já ho budu volit. Zítra se ukáže, zda jsme národ dementních (polo)buranů, nebo zda je tu aspoň o jedno promile více lidí, kteří směřují k normálním hodnotám (a to je dosti široká škála). Většina je určující. Pokud se prokáže první varianta, tak je to pro mě jasná zpráva, že si mám hledat svoje místo v jiný zemi.

    PS: vždy jsem si lámal hlavu, kde bere Štěpán Mareš inspiraci, když kreslí do Zeleného Raoula takový ty slaboduchý figurky, křivý tlamy a bizardní postavičky na demonstracích atd. Včera při pohledu na Zemanův fanklub jsem pochopil..:-) O.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdárek, my jsme z tý včerejší debaty byli špatní doma všichni. A mrzí mě pan generál, protože si ho dovedu představit s KS na jedné straně, škoda. Sranda je, že Čunek byl tenkrát asi fakt nevinnej (ale o tom se nebudu rozepisovat). No hrozný to bylo. Jsem vážně zvědavá, jak to skončí a jak to tu bude vypadat, ať to skončí jakkoli...respekt protistraně udržet musíme, když je demokrácia.

      Vymazat
    2. Čus, předem upozorňuji, že nejsem ani v jednom táboře doma. Nicméně tahle vyhrocená reakce a slova typu blití, emigrace, burani. Čemu tím prospěješ? Sám upadáš do bahna, když takhle reaguješ. Kator napsala hezky slovo RESPEKT.

      Vymazat