je nejčastější otázka na složení tohohle salátu, kterej dělám jako přílohu snad úplně ke všemu - k obědům, na grilovačky i na setkání - už roky (spíš desetiletí).
Jen kousky ledovýho salátu, proužky mrkve naškrábané škrabkou, pidikousky jarní cibulky, sůl + čerstvě mletý pepř a lžíce majonézy: ta společně s kapkama vody z umytýho salátu udělá tu správnou emulzi.
Z kupovaných ale jedině Poličanka - ostatní majonézy mají moc výraznou chuť dosladka nebo dokysela.
Ale i bez majonézy politej oliváčem je moc dobrej.
Občas obměním tak, že přidám na tenká půlkolečka nakrájenou okurku nebo hrst rukoly, ale to spíš pro sebe, protože ho jím fakt často a pořád mi chutná.
Stejnej salát měli v La Mure, jen jiný druh listového salátu a s malým přídavkem hořčice.
Většinou po prozrazení, že je to takhle jednoduchý a tajemství tkví v méně je více, lidi řeknou: jo tak, já jsem ho zkoušel/a udělat a přidal/a jsem tam ještě papriku/zálivku/koření.
Tak nevylepšovat :-)...
******************************
A protože mi dochází inspirace, co pořád vařit zvláště v bezmasých dnech a potřebuju na léto svůj repertoár rozšířit i o sytější obědový saláty (komplet se sacharidy, bílkovinami, semínky a ořechy), zlákala mě reklama způsobující Pavlovův reflex na (nejen) salátové zálivky Fermato.
A i když s nimi samozřejmě jako s nikým jiným nemám žádnou spolupráci, nemůžu jinak, než zálivky doporučit, neb jsou prostě skvostné a přesně jak slibují, návykové. A hlavně fermentované!
Na první lžíci mi chutnala asi nejvíc shiitake, ale těžko hledat vítěze, všechny jsou vyladěné.
Asi budu muset udělat zase nějaký projekt a vykoumat to v domácích podmínkách :-).
P.S. Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že po Aničce, která je od malička zeleninovým závislákem asi i Ema "suchá těstovina" přišla na chuť zelenině :-).
Dobrý den, taky jsem dala na tu reklamu, kde pán bagruje obrovské množství salátu a za mě teda musím říct, že za ty peníze to asi nestojí. Ve finále si podobnou zálivku udělám i sama doma za pár minut. Případně vinaigrette a je hotovo. Jasně, obsahuje to třeba vitamíny a minerály, ale já tam tu přidanou hodnotu vidím jen stěží.
OdpovědětVymazatAle reklama nevydělává jen Fermátu, že :-). Mně ty fermentované zálivky dělají moc dobře na zažívání, ten rozdíl cítím hned oproti salátu bez. Jsem na zeleninu hodně odkázaná a je to pro mě vítané zpestření, i když jíst to pořád ve velkém počtu lidí asi do peněz leze, to jo.
VymazatCo si budeme. Spousta lidí má pocit, že do toho salátu můžou dát prostě cokoliv. Jenže pak je to tisíc chutí, ale vlastně žádná. Takže já jsem za jednoduché zálivky taky. Navíc je to lehký salát a když si vezmu ortézy a jdu do fitka, tak nejsem nafouknutá a cvičí se mi poměrně zlehka. :)
OdpovědětVymazat