pondělí 8. ledna 2018

Večer (po, po) tříkrálový


Na focení nebyl čas, proto takové kousky.
Letos totiž poprvé bez Lukora - deset rukou bych potřebovala, nečekala jsem, že bude tak chybět.
Jednou rukou hrát na flétnu, druhou zvonit na šest bytů současně, instalovat děti do přijatelné polohy bez prstu v nose, zívání a naštvanýho sezení na schodě, hubou mlet, koordinovat rozdílení dárkových předmětů, psát požehnání na futra, v posledním domě taky táhnout pokladnu, hvězdu, košík s cukříky a spol., bágl s vykoledovanýma "salakvardama", který mi bylo hloupý odmítat, protože nikoho nezajímá, že nechci dávat dětem sladkosti a vony tak hezky zpívajó, že ... ;-).
Kdo tyhle kokínka vymyslel, tomu pěkně děkuju. 
Robátka sice nakrásně zpívala, ale jakmile se v rukou obyvatel domů objevila jakákoli pochutina, začala se za tklivých tónů písně mlátit o to, kdo a do kterého zavazadla uloží vykoledovanou kořist, až jim padaly erární koruny z hlav a moje nervy se vydaly za plynulého stékání potu po zádech na pochod :-).
V posledních dvou vchodech (kde jsme také nakonec vykoledovaly nejvíc papírovek, pročež jsem to nechtěla odpískat předčasně) jsem je táhla už skoro smykem.
A vlastně jsem byla ráda, že můžu splnit svoje výhrůžky a odpočítat jim pár kousků cukrátek a zbylou hromadu poslat dál.
Taková jsem já, matka krvelačná :-).



s konkurenčním černým vzadu :-)

By MariOn :-)

 Ale tak pěknej výlet do mýho rodiště to byl :-).

6 komentářů:

  1. Kati, díky za každého koledníka. Jste úžasní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;-), můžem aspoň částečně splácet, co jsme dostali ;-).

      Vymazat
  2. Skvelé, skvele zosmolené černým vzadu:-))))
    Všimla som si na blogoch, že si blogerky pletú koledovanie s vysväcovaním domu kňazom, ktorý sa zaznamenáva kriedou potom nad dvere.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, nevím, jestli to dobře chápu - u nás se obcházení říká koleda, požehnání na nový rok píšeme při té příležitosti nad dveře svěcenou křídou (K+M+B - Kristus mansionem benedicat - Kristus žehnej tomu domu, dost lidí se mě dycky snaží nachytat ;-) ). Když jsme se stěhovali, kamarád kněz nám byt vysvětil, ale nic křídou nikde nepsal...?

      Vymazat
    2. U nás toto píše kňaz pri vysvecovaní domu-bytu, v obci je zvykom na Nový rok nahlásiť kto si to praje k Trom kráľom a s kňazom chodí aj pomocník a tomu sa dávalo aj akýsi príspevok...nám vysvecovali dom aj mimo tohto termínu a tiež nakoniec kriedou kňaz napísal nad hlavný vstup, možno sa aj dokonca volá trojkráľová....

      Vymazat
  3. Jako bych tam byla :). Chodila jsem se svými dětmi dříve několikrát. Jelikož ti starší již odrostli z roztomilých koledníčků v téměř dospěláky, poslední dva roky jsme se stali již pouze přispivateli. Vzpomínám na jeden rok, kdy byla obrovská ledovka a ještě větší mráz. Domů jsme přišli promrzlí, domlácení, dcera to odležela zápalem plic...,ale snaha byla a nějaký výtěžek do sbírky také :). Koledování není snadné, zvláště pro dospělý doprovod. Děti ale doteď vzpomínají s láskou a radostí. Dobrý skutek jste udělali. Je těžké sehnat koledníky, díky Bohu za každého člověka ochotného pomoci druhému bez nároku na odměnu. Navíc nasazujícího své zdraví a pevné nervy. Přeji krásné dny :).

    OdpovědětVymazat