pondělí 29. ledna 2018


14 dní mezi dvěma koly je prostě moc.
I když jsem cítila ve vzduchu průšvih několik dní zpětně, stejně jsem zůstala paralyzovaná a až dnes nějak normálněji funguju.
Nevadí mi vlastně ani tak to, že Zeman, v posledních dnech by se nad ním jeden málem smiloval a na ty sliby (zase) skočil, ostatně jsme za těch pět let zocelení.
Jako to, jak moc to bylo těsně (pro někoho stejně příležitost k nesoudnýmu poplácávání po ramenou).
Jako upocenej Okamura, kterej vedle dědy vyroste a řekne naší nejlepší novinářce: "už mne nikdy neobtěžujte svými dotazy".
Chovanec, kterej snad těm vyvráceným lžím i sám věří.
Jako blbý kecy o okresním přeboru od pána bez prověrky.
Jako Klaus, co si přišel tak trapně přihřát polívčičku a "nenápadně" se připomenout Miloušovi, komu vděčí za poslední nerozhodnuté - že by příprava půdy pro synáčka ?
Babiš, kterej se v přímým přenosu naprosto buransky naveze do rodičů další schopné novinářky (děsí mě, že tihle lidi mluví o zrušení Senátu a veřejnoprávní televize).
Dědouch rozbíjející techniku a rozdávající boxerský rány novinářům z TOP hotelu (jo, pardon, on byl vlastně pan R. otráven, že? Jojo, alkohol je jed ...).
Přišlo ještě někomu divné, že někteří novináři ve službě slaví vítězství?
První "dámy" a jejich reakce.
"Shut up" už je jen třešnička.
Forma opět zvítězila nad obsahem, paranoia nad touhou létat.
Stejně jako minule. 
Drahoš rozhodně nebyl dokonalý, ale jedno jsem mu nemohla upřít - měl chuť dělat.
A někteří jsme si příliš věřili, někteří jsme příliš tlačili na pilu - ano, řeknete já ne, ale uvědomujeme si, že na nás jsou kladeny mnohem větší požadavky?
Podobně už uvažuje i Vácha .
Jak řekla Petra v některém z komentářů pod svým příspěvkem:  
"Na Horáčka bylo možné vytáhnout hazard, na diplomata Fischera, že je moc zjevný katolík, na Hilšera, že je to frajer mladej, ale na chemika Drahoše? Vždyť na jeho místě mohla být klidně moje maminka nebo můj táta, oba ve svém oboru uznávaní chemici (tedy samozřejmě ne na takovém akademickém postu) žijící si poklidně svůj život - a jen by se přihlásili, už by to jelo v pedofilních kolejích... Co je tohle za šerednou českou vlastnost?"

ALE!
Dlouho mi trvalo, než jsem našla něco pozitivního na tom všem.
Takže Martin Jaroš se slíbil zapojit do veřejného života po boku všech neúspěšných kandidátů.
Chce se věnovat školství, což mě těší, protože jeho příspěvky o školství v Kuvajtu mě baví moc.
Takže se ráda přiučím.
Tak zpátky ke strojům! :-)




P.S. Než jsem to sem nasmolila, zjistila jsem, že skoro totéž napsala (mnohem líp) Marťa. 
I tak si to tu chci na památku nechat...

26 komentářů:

  1. Milá Káťo, obě máte dar slova. Krásně jsi to vystihla a podepisuju v celém rozsahu. Pořád nemohu normálně fungovat a děsí mě, jak mě uvnitř zžírá pocit smutnu a rozčarování, že TOTO vše nadpoloviční většina může chtít dobrovolně a nikomu z nich to nevadí? Nikdo z nich mi na to ještě neodpověděl. Nemám buňky k tomu, abych pochopila jejich postoje a hodnoty.
    Pro nás jako učitelky z toho vyplývá jediná možnost ... více metod kritického myšlení a nepostavovat děti před jedinou možnou pravdu, jen ať pátrají, hledají a ověřují zdroje.
    Věřím stále v dobré zítřky. I když mi to jde ztuha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, trvalo mi dlouho to strávit. O víkendu jsem byla úplně mimo provoz. Ale dělání všechny smutky zahání! ;-)

      Vymazat
  2. Kači, díky!!! A díky moc za to, že jsi našla něco pozitivního. Přiznám se, že mi to moc nejde - snad jen to, že věřím, že naše děti to budou mít jinak, a že třeba jednou se z tohohle zacyklení vymaníme. V sobotu mě výsledky hodně mrzely, ale tak nějak jsem jela na setrvačník (vždyť ses na to přece připravovala, ne?). Jenže jsem typ "dojezdovka", takže se v tom od neděle plácám. Vlastně plácáme, s mužem jsme od voleb zatím všechny večery vedli politický debaty :-) naštěstí jsme na jedné vlně. Jak jsem psala u Martiny, mám strach z budoucího vývoje. Vlastně úplně poprvé se opravdu o tu naši svobodu bojím. Nejen slovy, ale i fyzicky (svírá se mi žaludek, když na to pomyslím). Jenže strach ochromuje a ze zkušenosti vím, že do určité míry pomáhá práce. Takže, jak říkáš, zpátky ke strojům. Drž se! P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, i vy se držte (taky jsem dojezdový typ, tak jsi mě utěšila)! Myslela jsem, že jsem na to připravená a držela si celou dobu odstup, ale pak když jsem viděla všechno to okolo... neumím si představit, že bych prožívala celou kampaň. A neumím si představit, kdybysme v tom doma nebyli zajedno...

      Vymazat
  3. Forma zvítezila nad obsahem.
    Tak nech si tú formu ONI nechajú, VY máte obsah, aj to, či v tom obsahu zvíťazí dobré, ver mi!
    Zažila som to v boji o choré deti, štruktúra si tiež myslela, že zvíťazila, ale bolo to len formou...

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře jste to obě sepsaly. Taky mě to děsí, a snažím se hledat pozitiva... zatím s kým mluvím, tak chce "něco dělat". Třeba, kdyby vyhrál Drahoš (podobně těsně), tak by nás to uchlácholilo, že vlastně demokracie funguje, takhle nemáme žádný výmluvy. Nevím přesně co dělat, ale věřím, že se něco vynoří. Práce s dětmi a mladými na mediální/informační gramotnosti je určitě důležitá hodně! A určitě i další věci... Tak se držme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Leni. S tím uchlácholením máš pravdu, to je dobré!

      Vymazat
  5. Myslím, že je potřeba, by to psalo hodně lidí. Pořád dokola. Už třeba proto, že šiřitelé informací také nepoleví. Dneska jsem četla, jak ve Finsku mají fake news daleko menší dopad a jak do souvisí se vzděláváním. Takže kromě šíření se o tomhle a vymezování se proti tomu, co píšeš, je samozřejmě třeba dělat pozitivní věci. Ale to tady samozřejmě nemusím říkat, že jo :). Díky! (Den před volbami jsem se bála průseru 60:40 pro Z., takže jsem těsně po zažívala jakousi euforii, kolika lidem vadí ten humus, ale skepse mě samozřejmě taky dohnala :(. )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, když jsem to sesmolila (na několikrát) a zjistila, že to Marťa už přede mnou vystihla, říkala jsem si nejdřív, že to smažu, proč psát něco, co už někdo napsal. Bylo to zajímavý, jak se ta myšlenka vkrádala. A teď jsem ji přistihla (díky Tobě!) :-).

      Vymazat
  6. Asi je to tím sluníčkem dneska, včera jsem se ještě utápěla v depce, ale teď si říkám Vždyť je nás polovina. Mlčet nebudem a jedeme dál..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je slunce, jde všechno líp, horší je, že tady už zas není :-). Ale polovina není málo!

      Vymazat
  7. Skvěle napsaný, palec hore! :-)
    Myslím si, že o to větší sláva pak bude, až se nám rozplete zatím Boží tajemství, proč to teď dopadlo takto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nad tím tajemstvím přemýšlím celou dobu a jsem na něj fakt zvědavá! :-)

      Vymazat
  8. Katko, ten vzkaz od P.Kocmana přišel na tvůj blog?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ne, ten je z Facebooku, náhodný z diskuze pod článkem Igora Chauna, díky za upozornění, opravím.

      Vymazat
    2. Tihle lidé, kdyby byli u moci, tak věší lidi za bílého dne.

      Vymazat
    3. Ta žaloba mě napadla jako první. Nedávno jsem viděla reportáž, podle které se tyhle komentáře opravdu trestají. Spousta lidí (kteří byli potrestaní) to vůbec nechápala. Pak jsem zjistila, jakej to je mladíček, takovej malej Daliborek z Ústí a bylo mi ho líto.

      Vymazat
  9. Krásně jste napsala přesně to, co si myslím. Politiku příliš nesleduji, moc jí nerozumím, ale z toho jak dopadly volby, jsem rozčarovaná ještě dnes. Poprvé mi tekly slzy z voleb, smutek vystřídala strašná zlost nad zaslepeností půlky národa. Snad nikdo normální po projevu našeho pana prezidenta nemůže pochybovat, že tohle byla opravdu velká chyba!! Musíme ale vydržet a nepolevit ze svého přesvědčení!!! Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já neplakala poprvé :-). Politiku docela sleduju, ale občas mi chybí slova. Tak nějak to cítím a neumím popsat. Ale... nevyměknem! Díky za komentář.

      Vymazat
  10. Napsala jsi to skvěle. A máš pravdu, nevyměknem! Jen chci říct, že ti voliči MZ které znám osobně, jsou všechno poctiví, féroví a upřímní lidé, kteří se ale většinou o politické dění moc nezajímají a tak nějak nabyli v tom předvolebním divadle dojmu, že pan Zeman je jeden z nich. On to umí s emocemi, herec je to výborný a oni mu prostě uvěřili. Některým jsem to dokázala ještě před volbami vymluvit, ale jiní se podívali na pana profesora jen tak zběžně v jedné debatě a od stolu usoudili, že je "nějaký slizký", hraje si na "moc chytrého", plácá "blbosti o ekologii", chce sem "pustit imigranty". Dál nic neposuzovali, nehledali, jsou to jiné povahy a mysleli si, že se rozhodli dobře. Pro mě je to nepochopitelné, hádala sem se s mnohými, ale často to bylo marné :(. Nicméně vysvětluji dál, chvíli jsem propadla beznaději a chtěla se na všechnu politiku vykašlat, ale lidé jako ty, Marťa, pan Jaroš, Vácha či Fischer mi vlévají do žil novou sílu a naději. Nesmíme to vzdát! Z

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky znám poctivé a upřímné...A s tím Drahošem to je přesné. Těším se, co se vyvrbí :-).

      Vymazat
  11. Když vidím Zemana, říkám si, kolik stojí volby (stát, jednotlivé kandidáty i lid obecný) ...

    Představuji si, že jsem zaměstnavatel a chci obsadit pracovní místo na pět let. Výběr kandidáta mě stojí půl miliardy a trvá přes půl roku. Když se mi přihlásí někdo, kdo můj post pro věk a schátralost zjevně nemůže na tu dobu obsadit, budu ho považovat za poměrně nehorázného a rozhodně nezpůsobilého. Cítila bych se jako blázen, kdybych někoho takového vybrala. Navíc při vědomí, že až nebude moct, bude mi za něj až do nového výběru zaskakovat trestně stíhaný "druhý nejvyšší"..

    ..už jen proto je nepřijatelný. Když už ne proto, že od doby, kdy je prezidentem, se čemukoliv, co se prezidenta týká, vyhýbám, abych se nemusela stydět. Nikdy jsem nevynechala novoroční projev prezidenta. S výjimkou posledních pěti let, kdy je mi úzko jen z té představy, že taková kreatura hovoří k lidu.

    h.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nejen, že hovoří, mě nejvíc nadzvedává, že tomu říká Poselství ... a s tím zaměstnavatelem to je přesný !

      Vymazat
  12. to jste napsala tak bezvadně ! děkuju

    OdpovědětVymazat