úterý 20. září 2016

Salát z kuskusu a červené čočky


O Pierrovi jsem už psala a některé z vás tam dokonce potkala :-).
Tohle bistro se pro mě stalo už osvědčenou zastávkou.
Nejradši si tam smlsnu na tempehovém chlebíčku, různých wrapech, zeleninových burgerech (brokolicový, ach!) i božáckých dortech, sortiment v poslední době rozšířili i o výborné makronky.
Nedávno jsme se tam sťukly se Zuzkou z Kopečku a její rodinou (jupí) a při té příležitosti jsem tam ochutnala skvělý lehký a sytý salát, který jsem musela hned obšlehnout a překvapilo mě, jak rychle a snadno byl hotový.
Pravda, bez sušených rajčat je místo úžasného skvělý, ale jednou jsem k němu přikusovala hroznové víno a to pozvedlo jídlo zase o level výš (ne, nejsem těhotná :-) ).
Kouzlo spočívá ve spojení kuskusu s pouze máčenou červenou čočkou (nevařenou), která krásně křupe a chutí připomíná čerstvý hrášek nebo naklíčené mungo fazolky.
Hodí se to k sobě parádně.
Čočku jsem použila půlenou, namočila ji asi na 4 hodiny do vody (vytvoří pak křupavé "lentilky") a nechala na sítu okapat, ale stejně dobrý výsledek mám vyzkoušený s neloupanou čočkou nebo loupanou celou.
Kuskus je klasicky připravený podle návodu, jen sůl, čerstvě mletý pepř a trocha olivového oleje.
Do salátu jsem pak nakrájela kostičku bazalkového tofu (mají třeba v Lidlu), dvě malé jarní cibulky (nadrobno) a velkou hrst pokrájených černých oliv.
U Pierra byla v salátu ještě drobně pokrájená sušená rajčata, která celé jídlo posunula o level výš, pravděpodobně i díky oleji z rajčat použitému do zálivky.
Já si vystačila se solí, čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a s pár lístky bazalky, ale můžete použít jakékoli oblíbené bylinky či ochucený olivový olej.

6 komentářů:

  1. Takový rychle vytvořený pokrm (dobře, když mě napadne včas namočit čočku) se vždycky hodí. Vyzkoušíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rychlý a výborný. (Ano. Pokud teda včas namočím čočku :-). )

      Vymazat
  2. Pořád čekám, kdy se tam taky potkáme:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda. No???! ;-) ( a doufám, že brzy zavedou rozvoz.)

      Vymazat
  3. vyzkoušeno a asi ho budu opakovat. trochu mi tam chyběla nějaká výraznější chuť, ta rajčata by tomu pomohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, se sušenými rajčaty to bylo fakt skvělý, jen je ze zdravotních důvodů doma vynecháváme... Naháníme to ochucenými oleji (bazalkový, dospělí můžou i chilli...)

      Vymazat